Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chodziło mi o nowy ale w sensie używanego możesz sprzedać 60 i dołożyć i kupić cos mocniejszego ale jak chcesz wzmocnić 360 to podkręcić na pompie będzie trochę więcej palił ale będzie mocniejszy

Opublikowano

A skrzynia i cała reszta? jak turbo to już można dołożyć IC ale wg mnie to niezbyt fajne rozwiazanie, chyba że pojazd jest specyficzny, dostosowany pod siebie i ma sie sentyment.. ; ]

Opublikowano

jak dla mnie głupia zabawa-wzmocni się silnik-szlag trafi skrzynię obliczoną na moc nieuturbionego silnika, zmieniać skrzynię??-na jaką-od zetora?, bo chyba nic innego bez jakieś flanszy przejściowej nie podejdzie, jak skrzynia to raczej na pewno i most bo tez ie obliczony na wyższą moc, jak most to pewnie podnosnik, pompę zaczepy-czyli budowa innego ciagnika-taki zlepek różnych bajerów-a i tak nie wiadomo jak na turbo zareaguje silnik sześcdziesiątki

Opublikowano
jak dla mnie głupia zabawa-wzmocni się silnik-szlag trafi skrzynię obliczoną na moc nieuturbionego silnika, zmieniać skrzynię??-na jaką-od zetora?, bo chyba nic innego bez jakieś flanszy przejściowej nie podejdzie, jak skrzynia to raczej na pewno i most bo tez ie obliczony na wyższą moc, jak most to pewnie podnosnik, pompę zaczepy-czyli budowa innego ciagnika-taki zlepek różnych bajerów-a i tak nie wiadomo jak na turbo zareaguje silnik sześcdziesiątki

nic dodać nic ująć ; ]

Aczkolwiek lekkie turbo dające pare koni nie będzie może zabójcze ale zabawa nie warta świeczki ;]

Opublikowano

Jak ktoś nie ma co robic i ma np. tylko 360 to lekkie turbo by mogło być ale wcześniej to bym ją porządnie wyremontował bo zakładać turbo do ciągnika który się sypie aby go wzmocnić może przynieść odwrotne skutki.

Opublikowano
widziałem c-4011 ze skrzynią 7211

tak ale C-4011 to też zetor 4011 który dał początek zarówno C-360 jak i zetorom-między innymi 7211 i takie coś da się zrobić, jak pewnie da się założyć skrzynię z zetora 8011 do C-385 czy 912 bo to praktycznie bliźniacze maszyny, wątpię by do c-360 pasowała skrzynia z ursusa "ciężkiego"

Opublikowano

tylko 60ka nawet po zwiększeniu mocy nie zyska większego uciągu(podobno) to w sumie przecież po to bym zwiększał moc zeby uciągnąć p?ług 4 skibowy.Nawet po dociążeniu <_< bo umnie 60ka choszi z 3 skibowym bo 4 skiby to zaciężko

Opublikowano

Faktycznie na TopAgrar była przeróbka 360 na 360 turbo. nie pamiętam jaka to była turbina ale mi się wydaje, że chyba z volvo (osobówki) 2,5litra.

Co do skrzyni to bym znów się tak bardzo nie obawiał bo jest to dosyć stara konstrukcja obliczana bez komputerów ;) i wszystko wtedy było liczone na duuuuże zapasy (jako przykład podam to, że mechanizm różnicowy z c360 jest montowany w bizonach super a tam motor ma o wiele większą moc i moment).

A na pewno mijało by sie z celem montowanie skrzyni biegów czy też innych mechanizmów z c385 czy też innych ciągników <_< .

No ewentualnie jakaś układ przeniesienia napędu z zetora 72xx lub 77xx ale czy to ma sens??????

Co do samej przeróbki na turbinę to aby ją jak najlepiej wykorzystać dobrze by było jakoś zastanowić się nad zmianą dawki pompy wtryskowej w zależności od ciśnienia turbiny - bo wiadomo turbina nie ciągnie na niskich obrotach wiec wtedy nie mam sensu pchania większej ilości paliwa, natomiast było by trzeba go więcej kiedy turbina pracuje.

A jeśli chodzi o uciąg zawsze można go poprawić poprzez zwiększenie obciążenia ciągnika czy też moze większe i szersze koła.

Oczywiście na pewno to turbo przyczyni się do zmniejszenia żywotności silnika i układu przeniesienia napędu.