Skocz do zawartości

Jaki pług do ciągnika 50-60KM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do c360 jest akuracik 3 obracana rebewerk jest dość lekka i 3x35 można zapinać jak nie będzie szła to kapcie 16.9 na wiosnę może cyknę foto jak koleś u nas kapcie ma 480/70 i 3x40 ciągnie tego rebewerk właśnie

Opublikowano (edytowane)

w miarę ale lemiesze masz do wymiany a one już pare stówek połkną nie wiem jak z sworzniem w obrocie może też być wyrobiony my oglądaliśmy to na obrót podkładek napchane bo luzy były i podziękowałem.

Po oględzinach na foto widać że odkładnie u góry też do wymiany lipa dużo dołożysz

Edytowane przez rolniku360
Opublikowano (edytowane)

Podpowiedzcie czy c 360 bedzie pracował z 2 obrotowymi -obrót hydrauliczny na 2 węże .Pługi niemeyer super stan.

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano (edytowane)

3 Klasa, pole pod górke

Edytowane przez MarcinNH
Opublikowano

Witam, w tym roku zmieniłem ciągnik na Deutz Fahr DX 3.30 z napędem 4x4, ciągnik ma 54KM 3 cylindry i chce do niego kupić plug 3 skibowy zagonowy (miała być obrotówka ale prawie cała kasa na pług poszła w inne wydatki). Cenowo chciał bym się zamknąć w granicach 3000zł z transportem, wiem że na naprawdę dobry pług to za mało jednak muszę jakiś kupić bo do orania mam teraz troszkę łąk a i gospodarkę nie dużą i z tego powodu nie mogę kupić drogiego pługu który mi się będzie 2 lata zwracał, tym bardziej że kupiłem już w tym roku ciągnik. No więc Panowie co w tej kasie kupić ? Chcę aby pług zabierał nie mniej niż 1 metr czyli 3x35cm. Rozważałem nad nowym bo widziałem na allegro nowe tanie pługi w cenie około 2000zł, jednak po lekturze tutejszego forum na ich temat jestem dosyć sceptycznie do nich nastawiony, konkretnie miałem na myśli pług od tego Pana >> http://allegro.pl/plug-4-skibowy-zagonowy-lemiesz-35cm-nowy-2600zl-i3299937915.html jednobelkowy z zabezpieczeniami śrubowymi 3x35cm utargowałem na 2250zł z transportem i gdyby nie lektura forum już by był pewnie na placu. Nowy pług z trochę lepszej firmy ale też niezbyt poważanej na forum to AGROMASZ, za zwykły 3 skiby wołają 3800zł, jeżeli było by warto to bym to przemyślał ale tak jak pisałem wolał bym się zamknąć w kwocie 3000zł. Za nowego Staltecha wołają 2500zł z zabezpieczeniami. Tyle z nowych pługów. Z używek w tej kasie można dorwać unie grudziądz za około 1k zł, jest też wystawiony Kvernelands za 2900zł >> http://otomoto.pl/kvernelands-plug-3-skibowy-14-cali-szer-A268047.html i w zasadzie tyle z dostępnych w mojej okolicy opcji. Teraz Panowie pytanie do was, co wybrać żeby było to w miarę dobre i i trwałe ? Ciągnik jaki mam do pługa napisałem wcześniej, areał około 10ha, w czym 1 może 2ha ziemi gdzie jest sporo kamienia.

Na jaki się zdecydować ? jeżeli miał by to być używany to napiszcie czy macie jakieś metody aby sprawdzić żeby nie był przeciągnięty czy spawany, poza metodą "na oko" oczywiście ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Staltech to praktycznie to samo co Agromasz, jedna półka jakościowa, więc nie mogę się zgodzić z przedmówcą ponieważ to kolejny wynalazek, co prawda na Twój areał "uszedłby w tłoku" ale to jest nic specjalnego. Ten Kverneland z linku fajnie wygląda tylko trzeba go dokładnie obejrzeć, czy nie był malowany po to aby ukryć pęknięcia.

Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedzi, doszły dwie opcje, wydaje mi się że dosyć ciekawe, mianowicie dwa obrotowe pługi pierwszy Krone http://otomoto.pl/krone-A326024.html podobno wszystko ok prosty nie spawany, elementy robocze wystarczą jeszcze na jakieś 20ha, drugi vogel noot http://tablica.pl/oferta/plug-3-obrotowy-vogel-noot-ID2SdPJ.html#d2f4962422 odkładnie podmęczone (jedna spawana) i siłownik troszkę cieknie ale i tak chciał bym go zmienić na taki na dwa węże, cena dosyć ciekawa, właściciel (rolnik) mówi że prosty, lakier oryginalny więc jak by coś gdzieś było spawane będzie widać, obrót działa dobrze. Na co się teraz zdecydować ? Pod uwagę na chwilę obecną biorę nowego staltecha cena 2500zł to była cena netto, cena brutto 3200zł z transportem, Krone poniżej 4000zł, v&n poniżej 2500zł ale trochę trzeba do niego dołożyć na starcie. Którą z tych trzech opcji wybrać ?

Opublikowano

Zależy jak podejść do tematu jeśli masz kase to bierz tego Krone jeśli natomiast jeśli kasy braknie weź V&N mówisz że na start trzeba dołożyć , racaj ale jak pozakładasz wszystko co trzeba nowe to pewien czas masz z głowy i wiesz że nowe. Nie wiem jak w realu ale na zdjęciu w Krone lemiesze poddarte w jedynm jak się nie mylę to już czuba nie ma. Tak więc wybór należy do Ciebie a cena V&N kusząca.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ojciec jest za staltechem bo nowy lub za krone bo nie wymaga na chwilę obecną wkładu finansowego, mnie za to kusi V&N bo jest w oryginalnym lakierze i wszystko widać czarno na białym ale boję się trochę tych kosztów i ceny części do V&N, no i jak dopasować "na odległość" do niego części bo w okolicy to chyba nie dostane na miejscu części do tego pługa. Co do podnośnika to wydaje mi się że da radę bo dźwigając różne ciężary to prędzej mi przód podnosiło niż miał by podnośnik się zatrzymać.

A mam jeszcze Panowie jedno pytanie odnośnie przeróbki V&N z jednego na 2 węże, czy wymiana siłownika załatwia całą sprawę czy coś jeszcze trzeba przerobić ??

Edytowane przez Naix