Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

maxymalnie co tydzień, ale zazwyczaj 10 dni 12, 8 dni, to zależy głównie od użytych środków - jedne mają dłuższe działanie inne krótsze, lepiej pryskać częściej w mniejszej dawce niż rzadziej. Jak pare dni za późno zostanie wykonany oprysk na zaraze to po plantacji.

Co do zmianowania - każdy ciągnik ma swojego operatora

Opublikowano

znaczy płodozmian. W naszej okolicy dużo ludzi nastawiło się na produkcję ziemniaków frytkowych i czipsowych. Zamieniamy się polami z sąsiadami takimi co nie sadzą ziemniaków. On sieje pszenicę po ziemniakach bez grama nawozu i ma plon, ewentualnie wiosną dosypie, a my sadzimy na jego polu ziemniaki. My korzystamy i on. Ale na większości kawałków sadzimy dwa lata pod rząd ziemniaki, 3 lata też się zdarzało ale rzadko. Nie ma skutków ubocznych zabardzo, ale kartofliska orzemy na wiosnę - po to żeby stare ziemniaki przemarzły i ziemniaki nie pomieszały się z tymi starymi co przezimowały.

Opublikowano

kolego Dawid777 a co zazdroscisz tej plantacji ziemniaka tak bardzo(pozatym np w Szymankowie holender ma okolo 800 ha ziemniakow) bo ja wcale roboty jest od groma i nazat a czasami niech zaraza sie wda przymrozki itp i juz koniec nic nie ma

a kolego jaki masz sredni plon ziemiaka z twojej plantacji?????

Opublikowano

Ursus 912 - około 400mtg

MTZ 82 ten z 1997r około 300mtg ale więcej robi od tego 912 a mniej motogodzin pokazuje

MTZ 82 z 1990r około 350mtg tak samo pokazuje motogodziny jak ten pierwszy MTZ

C-360 - jakieś 50-80mtg około bo licznik nie działa;p

Opublikowano
Ursus C385, 1204,1212 - nie wiem liczniki nie chodzą

Forterra 10641 - 1000 mtg na rok

NH bis 70 - 700-800 mtg na rok

NH tm 175 - 1200-1300 mtg na rok

NH tm 155 - podobnie mtg na rok

Drobna poprawka. Sprawdziłem dokładnie TM155 - 3100 mtg w dwa lata i 2 miesiące - wychodzi 1450 mtg rocznie, sprawdze jeszcze dokładnie reszte

Opublikowano

umie 1014 robi około 100mtg

914 robi około 230mtg

912 około100 mtg

zetor 7245 około 260 mtg

c-360 dwie robia około 300 mtg kazda

c-330 260mtg

c-328 robi około 300 mtg

a to wszystko robi na 50 ha łak swoich i około 100ha łak do koszenia na zarobku. no i na 50 ha pola

Opublikowano
Gdzieś wyczytałem ze 1 mth to 1h pracy silnika przy obrotach 540obr/min na WOM czyli zalezy przy jakich obrotach silnik osiąga prędkość WOM :)

1 MTH jest to jedna godzina pracy silnika przy obrotach znamionowych. I od tego zależy czy te godziny lecą szybciej czy wolneij. Zależy jaką ma dany ciągnik obroty znamionowe. W C-360 jest 2200 obr/min - czyli jeśli w ciągu 60 min będzie pracował na 2200 obr to mu stukniem 1 MTH. Ot cała filozofia. Trzeba sobie sprawdzić jaką dany ciągnik ma prędkość znamionową

Może ktoś wie jak zamienić 1 MTH na kilowatogodzinę ???

Opublikowano

Bardzo prosto, prędkość obrotową przy której 1 mth wybija w godzinę zegarową pomnożyć przez moc w kW uzyskiwaną przy tych obrotach. Inne prędkości obrotowe można policzyć analogocznie z proporcji ale trzeba znać generowaną przy nich moc (najlpiej mieć wykres przebiegu mocy w zależności od obrotów).

Co do 1mth = 1h/obr.znam. to jak sie okazuje nie ma takiej reguły, np. taki 3P ma obr.znam. 2250rpm a wybija motogodziną co godzinę na obrotach 1500rpm. Jest dużo takich wyjątków, napewno opisanych wczęśniej w tym temacie (nie chce mi sie czytać :)) także trzeba sie zdać na instrukcje obsługi, tam zwykle jest podane jak nalicza zegar.

Opublikowano

A jak to jest że jak robiłem kiszonke z pierwszego pokosu i Zetor 9541 Proxima plus zrobił przez ten okres czasu jakieś 40mth a chodził z przyczepą i podczas zbioru obroty ok1700, w transporcie ze 2000 i jeszcze przy turze przy zakrywaniu robił czyli obroty ok 1000 i zrobił tylko te ok 40mth. A Fendt 515C tylko ubijał mając niewięcej jak 1000obrotów, zrobił chyba 5kursów z beczką ok 1km w jedną strone to obroty też poniżej 1500 i zrobił trase ze 20km i gaz pod pełną kicie i zrobił przeszło 60mth. Więc napewno nierobił więcej od Zetora i na o wiele mniejszych obrotach.

Opublikowano

Mam pytanie do kolegów w tym temacie .Otóż sprzedaje MTZeta i jeden z kupców mi zarzócił iż w nim motogodziny liczy wolniej .Prawda to? Jeśli tak to oile procent oszukuje.Teraz mam 2840mtg-to ile by było w przeliczeniu na polskie mtg?