Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Kilka lat uprawiam rzepak i żadnego roku nie miałem tak przewróconego rzepaku jak w tym roku. Rzepak leży 5-10cm nad ziemią na łodygach już od miesiąca od ziemi jest dużo przegniłych łodyg i strąków od wilgoci z gleby sporo łodyg jest złamanych i juz uschniętych. Jak myślicie ile procent strat moge się spodziewać ? Czy oprysk na dosychanie i sklejanie coś pomoże ?

Opublikowano

Ten co jest opryskany na płatka to właśnie leży bo zbity łan został przerwany na ścieżkach i rzepak nie trzymał sie kupy... masa rzepaku leży w tym roku, dawno tak nie było...

Opublikowano

rzepak u mnie leży tak na wysokości około 30-40cm nad ziemią i nie martwie się tym

zaden problem w tamtym roku leżał tak samo pomimo naprawde bardzo pełnej ochrony i dużego nawożenia i wszystko się zbierze

jeden plus to to ze nie młucą go silne wiatry

moje dosuszenie wygląda tak 2,5 góra 3 litry glifosatu i 0,8 do 1l flexi w tedy rzepak jest oklejony a ziarno nie zasych tak szybko przez co jego przemiana jest spokojniejsza i oddziałowuje sporo na plonie oczywiście na plus

Opublikowano

rzepak u mnie leży tak na wysokości około 30-40cm nad ziemią i nie martwie się tym

zaden problem w tamtym roku leżał tak samo pomimo naprawde bardzo pełnej ochrony i dużego nawożenia i wszystko się zbierze

jeden plus to to ze nie młucą go silne wiatry

moje dosuszenie wygląda tak 2,5 góra 3 litry glifosatu i 0,8 do 1l flexi w tedy rzepak jest oklejony a ziarno nie zasych tak szybko przez co jego przemiana jest spokojniejsza i oddziałowuje sporo na plonie oczywiście na plus

łukasz kiedy pryskasz (jak wygląda rzepak)? kiedy najlepiej wykonać zabieg?

Opublikowano

siarczanu amonu nie daje bo po pierwsze zrzera opryskiwacz a ostatnio to troche za dużo mnie kosztował nowy

siarczan pali w ciągu 2-3 dni a nie chodzi o to rzeby spalił tylko spokojnie dosuszył i ziarno ma dojść prawidłowo według spokojnego procesu dojrzewania

roundup to jest troche przesada cenowa glifosat najtanszy wystarczy czyli 270zł za 20 litrów tyle płace brutto

aro1975

ja z zabiegiem to jakoś tak trafiam

musisz pilnować łuszczyny kiedy zginasz łuszczyne w litere V i około 30% losowo wybranychp pęka to znak dla mnie że trzeba wykonac zabieg dosuszenia warzne jest takrze ziarno

jednego roku 2 odmiany rzepaków miałem koloru brunatno czerwonego i zaprzestałem siewu tych odmian bo były problemy ze sprzedażą a inne odmiany wyszły super

odrazu dodam ze nie było to związane z za szybkim dosuszeniem

ja w pole wyruszam na około 7-8 dni po desykacji

Opublikowano

gadałem z kilkoma przedstawicielami i do jednego sa zgodni rzepakuu nie pryska sie raund*pem .. bo za szybko schnie i przestaję rosnoć nasionko .. pryska sie np gallupem bo działa wolniej a to o to chodzi .. a na sklejanie bede brał z procamu nowy środek trzyma do 40 dni

Opublikowano

przecież to też jest glifosat, nośnik być może słabszy, ale efekt utraty plonu zbliżony, przy obecnych cenach rzepaku warto zrezygnować z desykacji, bądź ograniczyć ją do części pola i zastosować reglone lub coś tańszego, ile kosztują Was sklejacze? mi został jeszcze nufilm sprzed dwóch lat, jest obecnie coś o lepszym stosunku jakości do ceny?

Opublikowano

siarczanu amonu nie daje bo po pierwsze zrzera opryskiwacz a ostatnio to troche za dużo mnie kosztował nowy

siarczan pali w ciągu 2-3 dni a nie chodzi o to rzeby spalił tylko spokojnie dosuszył i ziarno ma dojść prawidłowo według spokojnego procesu dojrzewania

roundup to jest troche przesada cenowa glifosat najtanszy wystarczy czyli 270zł za 20 litrów tyle płace brutto

aro1975

ja z zabiegiem to jakoś tak trafiam

musisz pilnować łuszczyny kiedy zginasz łuszczyne w litere V i około 30% losowo wybranychp pęka to znak dla mnie że trzeba wykonac zabieg dosuszenia warzne jest takrze ziarno

jednego roku 2 odmiany rzepaków miałem koloru brunatno czerwonego i zaprzestałem siewu tych odmian bo były problemy ze sprzedażą a inne odmiany wyszły super

odrazu dodam ze nie było to związane z za szybkim dosuszeniem

ja w pole wyruszam na około 7-8 dni po desykacji

byłem dzisiaj na polu i rzepak zaczął zmieniać kolor z zielonego na jasno zielony- żółty, nasionka w łuszczynach zielone, odmiana monolit. myślę że jeszcze z tydzień i trzeba będzie sklejać (flexi 1l - 78zł) - trochę szkoda gnieść rosliny 2 razy. Czy poczekać i połączyć sklejanie z desykacją - co doradzisz z własnego doświadczenie?

Opublikowano

Jak kosicie rzepak, macie kosy boczne i stoły? Da radę skosić średnio-powalony rzepak kombajnem bez stołu i kosy bocznej? Duże są ewentualne straty?

Opublikowano

Co prawda planowałem kupić stół do Bizona ale darowałem sobie i w tym roku najmuje, dokładnie to Lexionem będzie kosił, a ja się skupiam na odwożeniu bo mam nieco więcej niż zwykle. U nas Bizonem mało kto kosi już, nawet Ci co mieli stoły to najmują. Wcześniej kosiłem bez stołu i jak rzepak stał to ładnie szło ale jak leżał to masakra, u nas prawie wszystki leży albo pochylony jest