Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Mamy z mężem problem z rzepakiem ozimym.Aczkolwiek w naszym rzepaku pojawiły się jakieś dziwne chwasty tzn wysokie takie jak rzepak liściaste z łebkami fioletowymi.Mówią nam że to "wyczka"ale nie ma nigdzie w necie żeby cokolwiek takiego jak wyczka istniało.A na polu aż fioletowo jest od tego.Prosze o pomoc bo już sami nie wiemy co mamy robic.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To może poszukaj pod nazwą "wyka" ;)

Opublikowano

Z tymi zniszczeniami zimowymi to się zgodę, bo kawałek, gdzie nie był silnie zniszczony już przestał kwitnąć. A co rozumiesz jako "dużo" azotu amonowego? No bo w sumie, żeby nawozić azotem nieamonowym to trzebaby mocznikiem, a chyba chodzi o to, aby na wiosnę rzepak dostał azot szybko i stosuje się saletrę (amonową, bo innymi się nie nawozi). Saletrzakiem i saletrą kędzierzyńską nawoziłem dość wcześnie w sumie 2 dawki ok 200kg N/ha, przedplon pszenica i mieszanka zbożowa.

Opublikowano

Mocznik to nawet jeszcze dłuższa historia. Bo on musi sie przekształcić w tą forme jeszcze. No w saletrze czy saletrzaku masz pół na pół ale już np w siarczanie amonu sama amonowa. Też zależy od fazy kiedy takowy nawóz był dany.

Opublikowano

Nie wie ktoś kto będzie w okolicach Przemyśla skupował rzepak w tym roku. Bo w tamtym każdy wie jak było z BODACZOWEM.

A tak przy okazji to da mi ktoś może linka do tematu : "Uprawa Pszenicy ozimej i jarej" bo się oszukałem i nijak nie mogę go znalezść odkąd wprowadzili te ulepszenia. Jak na mój gust powinien być przyklejony w produkcji roślinnej no ale go tam nie ma.

Opublikowano

Witam wszystkich.Mamy z mężem problem z rzepakiem ozimym.Aczkolwiek w naszym rzepaku pojawiły się jakieś dziwne chwasty tzn wysokie takie jak rzepak liściaste z łebkami fioletowymi.Mówią nam że to "wyczka"ale nie ma nigdzie w necie żeby cokolwiek takiego jak wyczka istniało.A na polu aż fioletowo jest od tego.Prosze o pomoc bo już sami nie wiemy co mamy robic.

Pewnie chodzi Ci o bławat http://x.garnek.pl/ga1974/7a37a1520b10d6a1782046a3/blawat.jpg

Ps. ponoć dobry sok z niego jest B)

Opublikowano

Nie wie ktoś kto będzie w okolicach Przemyśla skupował rzepak w tym roku. Bo w tamtym każdy wie jak było z BODACZOWEM.

A tak przy okazji to da mi ktoś może linka do tematu : "Uprawa Pszenicy ozimej i jarej" bo się oszukałem i nijak nie mogę go znalezść odkąd wprowadzili te ulepszenia. Jak na mój gust powinien być przyklejony w produkcji roślinnej no ale go tam nie ma.

Niech mi moderator wybaczy że nie w temacie ale forum jest po to aby sobie pomagać wklejam link do forum o pszenicy w temacie o rzepaku

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/page__st__3180

Opublikowano

ja zasiałem dopiero 1 raz i na 30 ha mam duzy i bardzo rozwiniety a na 90 mały i dotego niejest zbyt wyrazny dopiero pierwszy raz sieje rosliny na polu jestem młodym rolnikiem . :mellow:

Opublikowano

Czy ktoś ma jakieś informacje gdzie będą skupować Rzepak w tym roku w okolicach Przemyśla, Jarosławia w woj. podkarpackim?

Witam.

W Wierzawicach pow. leżajski na spichlerzu brali rzepak w tamtym roku bez umowy i płacili najlepiej w okolicy. Jak chcesz to ci napisze do nich numer tel na priv. Mozesz pytać w Białobokach w gm.Gać. Ale tam chyba tylko kontraktowany biora. A w Jarosławiu to nie wiem na jakich zasadach skupuja i czy wogóle to robią.

Pozdrawiam

Opublikowano

miszka powiedz czemu mi rzepak kwitnie, dodam ze ozimy :D .Ciągle.

moj też kwitnie, moim zdaniem to nic dobrego, nie którzy na tym forum twierdzą że im dłużej kwitnie tym większy plon, byłem na spotkaniu i mądre głowy tłumaczą to tym że przemarzł, u mnie troszke to inaczej wygląda, mój przestał kwitnąć w czasie suszy, przyszły opady i zebrało go znowu na kwitnięcie, myślałem że nie będe musiał go desykować tak równo skończył kwitniecie, a tu niespodzianka :(

Opublikowano

Prosta odpowiedź co do desykacji. Przy tym zabiegu masz od 500 do 700 kg strat w plonie wszystko w zależności jaki opryskiwacz szerokość i prześwit i w jakiej porze dnia i nocy to robisz. W tym roku i ja nie wykluczam desykacji, ale to jest zło konieczne, dzisiejsze odmiany rzepaku bardzo ładnie i równo same się dojrzewają więc po to tracić kg na przyczepie. Kolejna sprawa po desykacji masz dużo suchszy rzepak ok 7 % a czasem spadało mi w dni słoneczne do 4 % co przekłada się na większą ilość połówek w zbiorniku a w skupie na zanieczyszczenia, przy rzepaku nie desykowanym 11 % wilgotności nasiona są całe, a ze względu że przepisy skupowe się zmieniły i podniesiono próg do 11 % ja nie widzę sensu w desykacji.

Oczywiście wszystko zależy od stanu plantacji w tym roku po zimie rzepaki w większości przypadków będą nie równe, a druga sprawa to przebieg pogody w lipcu.

Opublikowano

Co do takich strat to wątpie żeby aż takie były. Przy zwykłej 60 są straty dlatego lepiej wynająć ciągnik do desykacji. Ja trochę pryskam na usługach 24 metrowym.

U mnie w tamtym roku wyszło 200 kg więcej niż u innych rzepaku po desykacji.

Ważny jest termin zabiegu.

A co koszenie to już całkiem inna bajka, zwłaszcza Bizonem.