Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 16.05.2024 o 17:22, Samsung123321 napisał:

Ten cały Radkowit Premium jest ok? Myślę już powoli nad doborem. W czerwcu się zamówi. Działki PH 4.2-4.7 więc jest co wapniować 

Ponoć najlepsze 

Fajne bo drobno zmielone, ale suche rozsiewać to najlepiej w mega mglisty jesienny dzień bez wiatru. 

Ja też z dwa auta muszę coś zamówić póki sucha pora to i na kopalni suche

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał:

Ponoć najlepsze 

Fajne bo drobno zmielone, ale suche rozsiewać to najlepiej w mega mglisty jesienny dzień bez wiatru. 

Ja też z dwa auta muszę coś zamówić póki sucha pora to i na kopalni suche

No właśnie a mi pasuje w sierpniu po żniwach. Zamówię w lipcu. Ciekawe ile mi policzą. Jakieś 160km do kopalni.  Zastanawiam się tylko ile dać na ha. Przy tak niskim ph to by pasowało posmarować. Ono ma chyba 35% wapna więc no takie 3 tony w czystym składniku to nie byłoby wcale dużo czyli jakieś 8t na ha... 

Opublikowano

Tez dawałem ale po czasie myśle ze wapno mocno tu pimpowane i trochę dawanie tego mija się z celem .mogę popieprzyć nazwy ale radkowit jest to dolomit , dłużej się rozkładający . Wiem ze zaraz będzie a ze szybciej się przyswoi bo drobno zmielone a ze magnez , dolomit to dolomit a nie kreda . Sam dużo tego dałem wyniki zrobis dopiero w przyszłym sezonie jak to podniósł . Myśle ze jak masz mało magnezu w glebie to wtedy daj radkowit . Jezeli magnez wysoko to kreda i tyle 

Opublikowano

Cenę zrobiły dofinansowania.

Kreda szybko ulega wypłukaniu, czyli dawac często a mniej. 

Wy mając pokłady kredy za miedzą nie musicie szukać innej opcji, chyba że mg potrzebny.

U mnie cena dakowitu będzie ciut niższa od kredy

Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Tez dawałem ale po czasie myśle ze wapno mocno tu pimpowane i trochę dawanie tego mija się z celem .mogę popieprzyć nazwy ale radkowit jest to dolomit , dłużej się rozkładający . Wiem ze zaraz będzie a ze szybciej się przyswoi bo drobno zmielone a ze magnez , dolomit to dolomit a nie kreda . Sam dużo tego dałem wyniki zrobis dopiero w przyszłym sezonie jak to podniósł . Myśle ze jak masz mało magnezu w glebie to wtedy daj radkowit . Jezeli magnez wysoko to kreda i tyle 

Czyli odradzasz? Sytuacja wygląda tak. No podam przykład na jednym z  hektarów który mam od kilku lat.  Mianowicie gdy go kupiłem to w 1 roku ph 3.8 glina mocna kabana, ciężka w uprawie ale wodę trzyma. Jak tylko mokro to skały do uprawienia ale potrafił się sypać jak piasek też. Ale do rzeczy. W pierwszym roku dane granulowane tlenkowe dobromira 1.2 tony na hektar. Po roku ph beż zmian. Plon pszenicy z 5.5 tony. W drugim roku około 2t wapna nieznanego pochodzenia i ph poszło na 4.3. Rzepak i kukurydza się nie udały. Rzepak nie wyszedł. Kukurydza nie wyszła bo zaklepało... wapno jakie dane a raczej kreda to wapniak koszelowski w ilości 2 tony na ha. Jakie ph rok później? 4.0 

Pszenica dała 6 ton w kolejnym roku. Nastepny rok to znowu wapniak koszelowski i 3 tony na hektar. Jakie ph? 3.8. Przedstawiłem najbardziej upierdliwe pole. Na innych takich które mam podobne to coś to ph drgnęło ale o ile 0.1 0.2 punkta. I też mowie tu o takich co granule dawałem bo było wygodniej dlatego chcę coś kupić serio dobrego i dawać rok w rok na to i też jakiś efekt żeby był najlepiej w pierwszym roku.  Przykładowo pszenica nie powiem nawet ładna ale to nie jest to. 

Z wyliczeń laboratoryjnych wynika że zapotrzebowanie to 6t Cao więc no dawka musi być raczej konkret. 

Co polecasz? Radkowit odrzucić? Może Morwica? Może nordcalk? Coś innego?  Chciałbym jakiś konkret która kopalnia jest najlepsza bo nie wiem jaką drogę obrać. To granulowane nie powiem wygodę miałem ale co z tego jak niema efektu i ekonomicznie to dajcie spokój. 

Opublikowano

Granulowanym możesz bawić się w odkwaszanie małych łat na polu, wapno musi być bardzo drobno zmielone a nie jakieś kamyczki, jaki poziom magnezu miałeś na tym polu?

Opublikowano
12 minut temu, Samsung123321 napisał:

Czyli odradzasz? Sytuacja wygląda tak. No podam przykład na jednym z  hektarów który mam od kilku lat.  Mianowicie gdy go kupiłem to w 1 roku ph 3.8 glina mocna kabana, ciężka w uprawie ale wodę trzyma. Jak tylko mokro to skały do uprawienia ale potrafił się sypać jak piasek też. Ale do rzeczy. W pierwszym roku dane granulowane tlenkowe dobromira 1.2 tony na hektar. Po roku ph beż zmian. Plon pszenicy z 5.5 tony. W drugim roku około 2t wapna nieznanego pochodzenia i ph poszło na 4.3. Rzepak i kukurydza się nie udały. Rzepak nie wyszedł. Kukurydza nie wyszła bo zaklepało... wapno jakie dane a raczej kreda to wapniak koszelowski w ilości 2 tony na ha. Jakie ph rok później? 4.0 

Pszenica dała 6 ton w kolejnym roku. Nastepny rok to znowu wapniak koszelowski i 3 tony na hektar. Jakie ph? 3.8. Przedstawiłem najbardziej upierdliwe pole. Na innych takich które mam podobne to coś to ph drgnęło ale o ile 0.1 0.2 punkta. I też mowie tu o takich co granule dawałem bo było wygodniej dlatego chcę coś kupić serio dobrego i dawać rok w rok na to i też jakiś efekt żeby był najlepiej w pierwszym roku.  Przykładowo pszenica nie powiem nawet ładna ale to nie jest to. 

Z wyliczeń laboratoryjnych wynika że zapotrzebowanie to 6t Cao więc no dawka musi być raczej konkret. 

Co polecasz? Radkowit odrzucić? Może Morwica? Może nordcalk? Coś innego?  Chciałbym jakiś konkret która kopalnia jest najlepsza bo nie wiem jaką drogę obrać. To granulowane nie powiem wygodę miałem ale co z tego jak niema efektu i ekonomicznie to dajcie spokój. 

Nordkalk standard cal 5-7T/ha

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie dofinansowania bo różnica między radkowitem a Morawica ile? 50zl albo więcej. 

Mam kredę, ale biorę tez z kielc. 

Ogólnie cenę wapna zrobiło dofinansowanie. Wzrósł popyt i cena.

Radkowit chyba 85 na kopalni.

Opublikowano
10 godzin temu, Samsung123321 napisał:

No właśnie a mi pasuje w sierpniu po żniwach. Zamówię w lipcu. Ciekawe ile mi policzą. Jakieś 160km do kopalni.  Zastanawiam się tylko ile dać na ha. Przy tak niskim ph to by pasowało posmarować. Ono ma chyba 35% wapna więc no takie 3 tony w czystym składniku to nie byłoby wcale dużo czyli jakieś 8t na ha... 

Nie pomogę, pytaj mądrzejszych. U mnie na lekkich ziemiach co innego niż na glinie 

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Granulowanym możesz bawić się w odkwaszanie małych łat na polu, wapno musi być bardzo drobno zmielone a nie jakieś kamyczki, jaki poziom magnezu miałeś na tym polu?

Pierwszy rok bardzo niski. Potem przez kolejne lata wysoki i bardzo wysoki. Tak samo potas. Fosfor jedynie bardzo niski lub niski. No i to ph. 

38 minut temu, masa24 napisał:

Trochę dziwna sprawa ze 8 t wapna nie podniosło pH w tym tona tlenku

Dziwna ale też muszę wspomnieć o tym że ja w zasadzie teraz gdybym wzioł szpadel i kopał w ziemi to bym znalazł pojedyncze grudki wapna...  wapniak koszelowski podobnie jak polcalc zostawiał u mnie kamyczki nie rozpuszczone. Może to też wina tego że to wapno nie rozpuściło się. Dlatego rzucam granule totalnie bo szkoda kasy 

1 godzinę temu, lobudek napisał:

Nordkalk standard cal 5-7T/ha

Po 1 roku już jakiś efekt daje? 

Opublikowano

Panowie klasa gleby 3a. PH 5.8 magnez średni.  Nowa działka, jak wapnowne tam było to tylko trochę granulowango. Co dać? 

Morawica? 

Weglowomagnezowe radkowit standart? 

A może jakieś tlenkowo magnzowe z 4 t /ha? Zależy na szybkim do prowadzeniu do kultury 

Opublikowano

u mnie na "piaskach" poszło 5t mielonego /ha a kawałkiem dawka x2 i skrzyp jeszcze bujniejszy... ma ktoś pomysł czy wogóle Ph na skrzyp oddziaływuje?

P_20240523_075607.jpg

takie wapnowanie jest co 7lat, obornik co 3 lata, i tylko saletrzak

Opublikowano (edytowane)

wapnowaniem go nie zwalczysz, mam gdzieś zdjęcie jak elegancko rośnie na kupce węglanu. jak dawałem tlenek na glinach to trochę pomagało

IMG_20230730_182922.jpg

Edytowane przez Zigi94
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Bo tlenek mocniej przesusza i reguluje stosunki powietrzno wodne w glebie.Rozlužnia strukturę

A skrzyp jest wskaźnikiem gleb o wadliwym stosunku przestrzeni  wodnych i  powietrznych.

Przy czym jego korzenie sięgają 6m w głąb gleby, więc nawet poprawa tych warunków w warstwie 0-30 czy 0-50 cm w rok sprawy nie załatwi.

Opublikowano
Agrest napisał:

A skrzyp jest wskaźnikiem gleb o wadliwym stosunku przestrzeni  wodnych i  powietrznych.

to by się zgadzało, mam ten skrzyp na kupionym polu, wcześniej była wieloletnia monokultura pszenna + sprzedawana słoma + brak innych źródeł materii organicznej. pH startowe 4.2, teraz jest już ponad 6, zmienił się płodozmian, zostawiam resztki i tego skrzypu jest teraz może 10% tego co na początku, mam nadzieję, że dobije go fluroksypyrem w pszenicy albo mcpa po żniwach. do szczęścia brakuje głębosza