Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

według mnie kreda działa najszybciej bo doskonale rozpuszcza się w samej wodzie, wapno oprócz wody potrzebuje jeszcze roztworu kwasów, soli itp

forestrider18 napisał:

Według hektara wiedzy wapno przemieszcza się w dół gleby także teoretycznie stosując przed orką skorzystamy z niego gdy dopiero drugi raz obrócimy ziemię 🤔 Ja jestem za stosowaniem po orce siewnej i uprawa przed siewna.

mówiąc o dostępności trzeba pamiętać o dobrym wymieszaniu wapna z glebą. jeszcze jak jego wiedza była za free na YT to ładnie pokazał o co w tym chodzi za pomocą szklanego naczynia

Opublikowano

Dam Wam znać w przyszłym roku jak to u mnie wygląda. Mam zamiar potraktować te dwie działki eksperymentalnie. Teraz rzucę po 2t/ha. Za rok mniej więcej o tej samej porze wykonam badanie i zobaczymy jak się ph zmieniło. Później dam 1.5t/ha i znowu za 2 lata powtórzę badanie i później jak będzie trzeba to ponownie 1.5t/ha. Moim celem jest przekroczenie ph 5.0. O zbliżenie się do 6 nawet nie marzę bo mam lekkie gleby a na takich glebach ciężko o ph 6 i większe. Ale jak podbiję o ponad 1 stopień w skali to różnicę w roślinkach powinienem zauważyć. Pozostałe działki będę robił dopiero po likwidacji łąk bo większość u mnie to właśnie łąki które kasuję bo już coraz mniej zwierząt w okolicy, nie ma co robić z sianem a ja również zwierząt żadnych nie posiadam. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, włodek napisał:

Idzie wapno w górę. Dobrze że za swoje wczoraj już zapłaciłem bo dziś im się właśnie skończyło, kolejna dostawa ma być w piątek i już za 510zł za tonę. 

Nie wiem czym sie różni wapniak kornicki od koszelowskiego z tego co wiem to i to odmiana 06a i w zakładach koszelowskich pytałem to za całego tira gość mi powiedział 320 zł/t za granule od 6-9 mm a za 2-6 350 zł/t . Wapniak kornicki jest sporo droższy , u mnie na składzie 570 zł/t

Wie ktoś czy da rade rozsiewać wapno takim  rozrzutnikiem albo czymś podobnym  https://www.olx.pl/d/oferta/rozrzutnik-obornika-wapna-5-ton-pionowe-walki-oehler-agroma-warfama-CID757-IDOBUF2.html ? Nie mam rcw, zamówiłem wanne wapna kredowego i musze coś wykombinować a jak by się udało kupić taki rozrzutnik to był by do obornika i do wapna zamiast rcw. Za rcw po remoncie też trzeba dać do 20 tys a po co trzymać dwie maszyny

Edytowane przez 19seba
Opublikowano
Ja mam rozrzutnik 2 wirnikowy też z takimi "tarczami" i zimą rozsiewalem wapno i też ładnie sypało na około 12 metrów. Tylko wapno było przelane i pewnie też dlatego dobrze szło. Teraz po żniwach znów będę rozsiewał tylko tym razem suche i zobaczymy jak będzie szło
A mam rozrzutnik pronar nv 161/2
Opublikowano
9 godzin temu, 19seba napisał:

Nie wiem czym sie różni wapniak kornicki od koszelowskiego z tego co wiem to i to odmiana 06a i w zakładach koszelowskich pytałem to za całego tira gość mi powiedział 320 zł/t za granule od 6-9 mm a za 2-6 350 zł/t . Wapniak kornicki jest sporo droższy , u mnie na składzie 570 zł/t

A to ciekawe co piszesz bo ja też chciałem brać to co tańsze i koszelewski i kornicki u mnie na składzie wychodziły w tej samej cenie. Ja płaciłem po 450zł/t. Nowa dostawa ma być już po 510zł/t. Oczywiście za kornicki. Tam gdzieś z polski chcieli 370zł za kornicki ale warunek był taki że muszę brać cały samochód. I pewnie bym wziął bo to big bagi więc problemu by nie było, miałbym na przyszły rok, tylko nie chcę tego trzymać na zewnątrz bo jednak wilgoć powoduje że to się później zbryli. Albo i nawet zacznie się rozpuszczać. A z kolei, w tym roku nie zamierzam sprzedawać zbóż od razu po zbiorach bo cena słaba. Chcę je przetrzymać. No i nie będę miał już miejsca pod dachem żeby wrzucić kilkanaście ton wapna. 

Opublikowano
5 godzin temu, Bercik92 napisał:

Ja mam rozrzutnik 2 wirnikowy też z takimi "tarczami" i zimą rozsiewalem wapno i też ładnie sypało na około 12 metrów. Tylko wapno było przelane i pewnie też dlatego dobrze szło. Teraz po żniwach znów będę rozsiewał tylko tym razem suche i zobaczymy jak będzie szło
A mam rozrzutnik pronar nv 161/2

To ja chyba też muszę kupić rozrzutnik i będzie dwa w jednym 

4 godziny temu, włodek napisał:

A to ciekawe co piszesz bo ja też chciałem brać to co tańsze i koszelewski i kornicki u mnie na składzie wychodziły w tej samej cenie. Ja płaciłem po 450zł/t. Nowa dostawa ma być już po 510zł/t. Oczywiście za kornicki. Tam gdzieś z polski chcieli 370zł za kornicki ale warunek był taki że muszę brać cały samochód. I pewnie bym wziął bo to big bagi więc problemu by nie było, miałbym na przyszły rok, tylko nie chcę tego trzymać na zewnątrz bo jednak wilgoć powoduje że to się później zbryli. Albo i nawet zacznie się rozpuszczać. A z kolei, w tym roku nie zamierzam sprzedawać zbóż od razu po zbiorach bo cena słaba. Chcę je przetrzymać. No i nie będę miał już miejsca pod dachem żeby wrzucić kilkanaście ton wapna. 

No ja tylko mówię to co mi powiedział bo miałem brać granule ale za tira granuli mam w sumie 3 patelnie tak samo kredy 

Opublikowano

Zgadza się. Ja pewnie gdybym miał czym to rozsiać to też bym brał tira sypkiego. Ale nie chcę na łeb na szyję kupować teraz rozsiewacza jak w przyszłym tygodniu trzeba będzie już siać wapno. Takie zakupy pod wpływem chwili nie kończą się dobrze. Rozsiewacza w ogóle szukam bo ten mój lejkowy jest po pierwsze już za mały a po drugie, rozsypuje się już rama. Szukam teraz jakiegoś Kuhn'a albo Rauch'a używanego tak do 3 tysięcy. Słyszałem dobre opinie o nich. Ludzie je bardziej chwalą niż osławione amazonki. Ale to w dalszym ciągu nie pozwoli mi rozsiewać wapna sypkiego. Zobaczę, może w okresie zimowym poszukam jakiegoś RCW. Chociaż z drugiej strony, jak już się ziemię doprowadzi do kultury to później na podtrzymanie nie trzeba walić kilku ton na hektar tylko 500kg wystarczy a tyle to granuli kupię i już. Najgorzej teraz będzie przez te 2 - 3 lata żeby wyjść z tym powyżej 5.0. No ale zobaczymy. Na razie wziąłem granule. Może zimą będzie tańsza, pozbędę się zboża to zamówię sobie ze 20t w big bagach tego kornickiego. Teraz wiadomo że idzie do góry bo robi się popyt. 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, włodek napisał:

Zgadza się. Ja pewnie gdybym miał czym to rozsiać to też bym brał tira sypkiego. Ale nie chcę na łeb na szyję kupować teraz rozsiewacza jak w przyszłym tygodniu trzeba będzie już siać wapno. Takie zakupy pod wpływem chwili nie kończą się dobrze. Rozsiewacza w ogóle szukam bo ten mój lejkowy jest po pierwsze już za mały a po drugie, rozsypuje się już rama. Szukam teraz jakiegoś Kuhn'a albo Rauch'a używanego tak do 3 tysięcy. Słyszałem dobre opinie o nich. Ludzie je bardziej chwalą niż osławione amazonki. Ale to w dalszym ciągu nie pozwoli mi rozsiewać wapna sypkiego. Zobaczę, może w okresie zimowym poszukam jakiegoś RCW. Chociaż z drugiej strony, jak już się ziemię doprowadzi do kultury to później na podtrzymanie nie trzeba walić kilku ton na hektar tylko 500kg wystarczy a tyle to granuli kupię i już. Najgorzej teraz będzie przez te 2 - 3 lata żeby wyjść z tym powyżej 5.0. No ale zobaczymy. Na razie wziąłem granule. Może zimą będzie tańsza, pozbędę się zboża to zamówię sobie ze 20t w big bagach tego kornickiego. Teraz wiadomo że idzie do góry bo robi się popyt. 

To twoje podejście jest naprawdę dziwne..  lepiej zapłacić 300 zł granuli na to późniejsze "podtrzymanie" czy sypnac 1.5 tony dobrego wapna za połowę tej ceny ?

Opublikowano

Wyjdzie pewnie bardzo podobnie cenowo ponieważ sypkiego daje się więcej niż granulowanego. Jak na hektar granulowanego dajesz 2t to sypkiego musisz dać ponad 3t. Czy to się opłaci czy nie? Nie wiem. Pewnie przy dużym arealne się nie opłaci. Ale przy mniejszych ilościach, jak dojdzie jeszcze koszt zakupu dobrego rozsiewacza do wapna to może okazać się, że lepiej dawać granulowane. 

Opublikowano
5 minut temu, Bercik92 napisał:

Tak to u mnie wygląda 

IMG_20220803_135437.jpg

Będę szukał czegoś podobnego 😁 jak mówisz że daje radę . A masz jakąś zasuwę żeby regulować ilość wapna przed walkami ?

13 minut temu, włodek napisał:

Jest problem z rozsiewaniem tym bardziej że ciężko coś dobrego kupić ale jak się kupi to już będzie na parę lat . Ja też będę coś kombinował bo wapno zamówione 

Opublikowano
włodek napisał:

Wyjdzie pewnie bardzo podobnie cenowo ponieważ sypkiego daje się więcej niż granulowanego. Jak na hektar granulowanego dajesz 2t to sypkiego musisz dać ponad 3t.

a co to za herezje? to czy wapno jest granulowane czy sypkie nie ma wpływu na dawkę CaO na hektar

Opublikowano
9 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Włodek ale jak wyjdzie to samo ? Jak granulowane za tonę z 400 czy 500zl a sypkie tona 87/100zl . No jak ? Kupiłem w tym roku za 3/4t granuli całe auto sypkiego 25t . 

Tak, 100zł + transport. Wątpię aby transport był w cenie bo przy obecnych cenach paliwa, jakby przyszło jechać teraz na drugi koniec polski to na paliwo ledwo by starczyło.

Opublikowano
19seba napisał:

Będę szukał czegoś podobnego 😁 jak mówisz że daje radę . A masz jakąś zasuwę żeby regulować ilość wapna przed walkami ?

Tak jest "gilotyna" jak zamawialiśmy nowy to trzeba było to założyć aby dostać dodatkowe punkty na MR. Zasuwę podnosimy na około 20 cm i jakoś przelane wapno rozrzucało. Teraz po żniwach będziemy rozsiewać wapno bodajrze z nordkalku i ono jest dosyć wilgotne samo w sobie i zobaczymy jak będzie sobie radził. 😉 Czasami w internecie są ogłoszenia wynajem rozsiewaczy po 250-350 zł za łódkę lub dobę

Opublikowano
20 minut temu, włodek napisał:

Tak, 100zł + transport. Wątpię aby transport był w cenie bo przy obecnych cenach paliwa, jakby przyszło jechać teraz na drugi koniec polski to na paliwo ledwo by starczyło.

Słuchaj ja też byłem na granule nastawiony ale z transportem do mnie wyszedł cały tir za 10500 zł a tona wapna kredowego luzem z Kielc pod Kraków 107 zł mi powiedzieli w tym transport , samo wapno na kopalni bez transportu z Morawicy 47 zł tona a kredowe z Drugni 50 albo 55 zł , całą łódka wychodzi coś koło 3 tys . No tylko jest problem z rozsianiem a granule sypiesz w rozsiewacz i jazda 😃 i w sumie ta kreda a kreda w granuli ma tyle samo Cao z tego co się orientuję . Granula jest wygodniejsza tylko 

17 minut temu, Bercik92 napisał:

Tak jest "gilotyna" jak zamawialiśmy nowy to trzeba było to założyć aby dostać dodatkowe punkty na MR. Zasuwę podnosimy na około 20 cm i jakoś przelane wapno rozrzucało. Teraz po żniwach będziemy rozsiewać wapno bodajrze z nordkalku i ono jest dosyć wilgotne samo w sobie i zobaczymy jak będzie sobie radził. 😉 Czasami w internecie są ogłoszenia wynajem rozsiewaczy po 250-350 zł za łódkę lub dobę

Właśnie szukałem kogoś na usługi ale jeszcze nie znalazłem ale jak wapno będzie to i rozsiać trzeba 🤣

Opublikowano

Powiem tak, branie całego tira ma sens jak ktoś potrzebuje tyle i faktycznie go zużyje. Przecież nie będę co roku brał 24t op to aby zużyć połowę a resztę wywalić bo na kolejny rok to już do niego się nie będzie nadawało. A z kolei nie będę sypał po kilka ton na hektar rok w rok. Jakbym miał kilkadziesiąt hektarów to wtedy tak. Jak polikwiduję łąki to wtedy będę myślał ale nie wszystko na raz. 

Opublikowano
5 godzin temu, włodek napisał:

Powiem tak, branie całego tira ma sens jak ktoś potrzebuje tyle i faktycznie go zużyje. Przecież nie będę co roku brał 24t op to aby zużyć połowę a resztę wywalić bo na kolejny rok to już do niego się nie będzie nadawało. 

Jeżeli chodzi o wapno sypkie to przykryj plandeką/folią i może leżeć na drugi rok

• Like 2
Opublikowano

Nie chodzi mi absolutnie o popsucie. Bardziej mam na myśli wilgoć i to że ono się zbryli a wilgotne wapno strasznie ciężko się sieje bo się zapycha. Widziałem jak ludzie takie coś rozsiewali, to druga osoba musiała iść obok wózka i przepychać.