Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chciałbym zasięgnąć opini , stosował ktoś z was czarną krede , mam oferte z dowozem 166 zl tona wychodzi troche drożej jak tradycyjne wapno ale podobno mniej sie jej daje na ha 2,5 tony może ktoś z was stosowal to kiedyś , mile widziane opinie z góry dziękuje

Opublikowano
Dnia 8.08.2021 o 01:12, nojsze napisał:

A ja bym w małej ilości zastosował 1-,15 t/ha na V klasie co z tego jak nawieziesz piachu ??? lub błota czytaj kreda, granulat za drogi ...

Dzwoniłem do tej firmy Agria z Tarnowa, tlenkowego z magnezem nie ma dostepnego, jest tylko zwykle palone. Cena z transportem wychodzi 180zl netto za 1 tonę w moje strony.     

Opublikowano

Auto 27t x 0,45 =12,15t

12,15 -1 auto

38 - x aut.

X = 38/12,15= 3,13 auta.

Prosta matematyka

Opublikowano

Dam wam zagadke. Przyjdą wyniki się okaże kto ma nosa. Miałem działke z ph 3,8. 3 lata temu. Od tego czasu po badaniu poszło w 1 roku 300 polcalcu bo jeszcze nie była moja do końca, w 2 roku 1,2t tlenku Dobromir 90% cao i 300 kg jakiegoś węglanu w granuli.., i teraz kreda sypka 07a  2 tony. Jak myślicie o ile podskoczyło ph? Próby glebowe pobrane i czekam na wynik. Plon pszenicy w tym roku 6,4 tony ( w maju wyglądała na 8, ale suszana tym polu w czerwcu i mocna redukcja). 3 lata temu w lepszym roku 3 tony dała

Opublikowano

Myślę że jak lekka gleba to 5 do 5,2 jest realne, zwłaszcza jak grudka wapna w próbce się trafiła😜

Jak ciężka glina to 4,2 do 4,5

Opublikowano

https://dobromir.eu/nawozy/dobromir-tlenek/

To jak dobrze rozumiem wapno palone w granulkach które można siać rozsiewaczem do nawozów tak?

Nie słyszałem o tym a to była by świetna alternatywa dla dla wapna węglanowego gdzie połowa przeszło grudki do posypania drogi które będą się rozpuszczać 5 albo więcej lat.

Podnieć ph tym Dobromirem w małych dawkach dwa lata pod rząd a później za dwa trzy lata magnezowe albo węglanowe dla podtrzymania.

Opublikowano

Kreda granulowana PolCalc czy wapniak Kornicki to najlepsze rozwiązanie z pewnością, tylko że dość kosztowne bo takiego wapna trzeba sporo dać, tonę co najmniej na ha z tego co słyszałem a tam tego tlenkowego 350 - 400 kg max na słabej ziemi. Co jeśli chodzi o koszty bardzo atrakcyjnie by wychodziło.

Opublikowano

Witam, stosował ktoś takie wapno ? 

Jak to się ma do stosowania tuż przed siewem rzepaku na nowe działki ? Dać na ściern wymieszać później orka i nawozy pod agregat ? 

20210816_120446.jpg

Opublikowano

Po przeczytaniu większości stron w tym temacie doszedłem do wniosku, że na gleby jakie posiadam, czyli gleby lekkie kl III-IV ph ok. 4.8 najlepiej będzie zastosować krede nawozową. Mam do wyboru teraz dwie kopalnie Drugnią Rządowa- 06a, 54% CaO reaktywność 94% i na kopalni kosztuje 55zł/t netto oraz omya Kornica 06a, 47%CaO (agrocarb) reaktywność 96%  w cenie 68zł/t netto. Ktoś mi powie, czemu Kornica z mniejszą zawartością CaO(47%) ma droższe wapno niż Drugnia Rządowa(54%)??? Z której kopalnii waszym zdaniem będzie lepsze wapno?

Opublikowano
4 minuty temu, Bartek2997 napisał:

Po przeczytaniu większości stron w tym temacie doszedłem do wniosku, że na gleby jakie posiadam, czyli gleby lekkie kl III-IV ph ok. 4.8 najlepiej będzie zastosować krede nawozową. Mam do wyboru teraz dwie kopalnie Drugnią Rządowa- 06a, 54% CaO reaktywność 94% i na kopalni kosztuje 55zł/t netto oraz omya Kornica 06a, 47%CaO (agrocarb) reaktywność 96%  w cenie 68zł/t netto. Ktoś mi powie, czemu Kornica z mniejszą zawartością CaO(47%) ma droższe wapno niż Drugnia Rządowa(54%)??? Z której kopalnii waszym zdaniem będzie lepsze wapno?

Mnie się wydaje że Drugnią Rządowa to jest typowy węglan

Opublikowano

Panowie jakie zastosować wapno na ciężką glebe 4 klasy. Zwykłe węglanowe czy tlenkowe? Dziś oddałem ziemie do analizy lecz na wyniki trzeba czekać do miesiąca a muszę zwapnować pod siew ozimin. Ph po sprawdzeniu płynem helliga wynosi 5-6.

IMG_20210102_101541.jpg