Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przykryj przepuszczalna plandeka... wiatr nie bedzie rozwiewal a zwilgotnieje od samej rosy i skapych deszczow... od ziemi tez fajnie wilgoci naciagnie... Nie bedzie sie praktycznie kurzyc ale troszke na talerzach bedzie sie oklejac.

Ja ladowalem do rozsiewacza mala koparka wiec fajnie mi sie mieszalo w rozsiewaczu wilgotne, suche z mokrym na wierzchu... 

We wrzesniu ladowarka przerzuce ze 2x z miejsca na miejsce i powinno byc dobrze.

Edytowane przez Narko
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

@Agrest

W marcu to napewno nie popada

Chyba nie zrozumiałeś. Chodzi o to że jak w kolejnych miesiącach będzie jak w marcu to nawet nie zwilgnie to wapno.

Spadło w sumie 7mm w 5 opadach. 

Dziś miało być 4mm a spadł 1mm

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Chyba nie zrozumiałeś. Chodzi o to że jak w kolejnych miesiącach będzie jak w marcu to nawet nie zwilgnie to wapno.

Spadło w sumie 7mm w 5 opadach. 

Dziś miało być 4mm a spadł 1mm

Na jesieni przywiózł mi Damian  to było  w sam raz, trochę padało zanim rozsiałem i fajnie jeszcze zwilgotniało, rcw fajnie rozsiewal i niewielepyliło. Na zimę trochę zostawiłem ale teraz bym tego nie zrobił,  za dużo wody od ziemi jak były rozropy ciągnęło.

Opublikowano

Trzeba przykryć dobrą plandeką żeby zbyt dużo wilgoci nie naciagnelo. Mi sie trafił deszczowy okres zaraz po dostawie i mimo ze byl radkowit przykryty to część towaru zamieniła się w kluchy niemożliwe do rozsiania. Te które było tylko zawilgocone to idealnie się rozsiewało a suche pylilo na całą wieś. 

• Like 1
Opublikowano
damiano12332 napisał:

Ostatnio trafila sie mi fajna dostawa premium, bylo lekko wilgotniejsze niz latem ,nie płynelo i fajnie sie to sialo nawet przy lekkim wietrze.

Mialem takie jesienia ze zmijkowym nie dalo sie siac, a na talerzach w miare fajnie bez wielkiego pylenia

DamianRolnikSkup napisał:

Ok, zobaczymy co powiesz w sezonie tym, którzy będą zamawiać drożej :)

Ja ma juz stala pewna cene na caly rok wiem ze od 1 maja bedzie podwyzka i kto bedzie mial dostawe po tej dacie bedzie drozsze. Nie robie takich cyrkow ze w zniwa podnoszę cene, tylko czy to lipiec czy pazdziernik cena taka sama. Jedynie morawica ma dziwny cennik zew kazdym kwartale roku inna cena oczywiscie wzniwa najdrozsze.

Opublikowano
Dnia 3.04.2021 o 13:05, Agrest napisał:

@danielhaker jak przechowywał Ci się radkowit premium?

Czy przy kiprowaniu bardzo "rozlał" się po polu?

Ma ktoś zdjęcia z rozładunku?

Tu masz jego rozładunek

Przykryłem folią, a rozsiewałem w totalnie bezwietrzny dzień w mglisty dzień, z dużą wilgotnością powietrza. Pył po paru minutach osiadał sobie na ziemi. Działka dostała w 2018 2-3t radkowitu standard, 2019 2-3t radkowitu premium i w 2020 w wynikach magnez z niskiego (2019) skoczył na bardzo wysoki. ph 2019- 4,8, 2020- 5,2

Dnia 3.04.2021 o 12:54, masa24 napisał:

To już wiadomo od kogo nie zamawiać 

Kupowałem wapno zarówno od Łukasza jak i Damiana i obu mogę polecić. U kogo zamówić? U tego, który zaoferuje lepsza cenę :)

• Like 1
Opublikowano

Jaźwica. 

To mielony dolomit. 

Kilka lat temu miałem auto.  Zdecydowanie gorzej zmielone. Ale wysiew super. Tak to u mnie wyglądało

Opublikowano

Miałem naście lat temu,  teraz słyszałem że jest bardzo dobrze.  Jak Morawica lub lepiej.

Jeśli o Morawicę chodzi, to  mój dostawca mówił mi że w Morawicy trzeba wiedzieć pod którą linię podjechać, bo też jakość różna.

Opublikowano

Z tym wapnem tak jest, brałem na jesieni czyli w sezonie a teraz to niebo a ziemia. Kopalnia Wojcieszów, ten sam sort a nie do porównania. Trzeba szybciej zapasy robić.

Opublikowano
Agrest napisał:

Miałem naście lat temu,  teraz słyszałem że jest bardzo dobrze.  Jak Morawica lub lepiej.

Jeśli o Morawicę chodzi, to  mój dostawca mówił mi że w Morawicy trzeba wiedzieć pod którą linię podjechać, bo też jakość różna.

prawde mowi bo sa 3 linnie i spedycje to jada aby szybciej żeby nie czekac mój laduje tylko z mlyna i towar jest pierwsza klasa. A z innych lini to odsiew z grysu do 4mm.