Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się, że lepiej wysiewać przed orką siewną a nie pogłównie bo przynajmniej się dobrze z ziemią wymiesza a poza tym rośliny mają korzenie też w glębszych warstwach a nie tylko tuż pod powierzchnią gleby. Może trzeba poczekać jeszcze na działanie wapna, taki proces musi trochę potrwać.

Opublikowano

Wydaje mi się, że lepiej wysiewać przed orką siewną a nie pogłównie bo przynajmniej się dobrze z ziemią wymiesza a poza tym rośliny mają korzenie też w glębszych warstwach a nie tylko tuż pod powierzchnią gleby. Może trzeba poczekać jeszcze na działanie wapna, taki proces musi trochę potrwać.

Jeśli wapno ma wpłynąć na zmianę odczynu w całej warstwie uprawnej gleby, to powinno być z nią wymieszane. Niestety orka tego dobrze nie robi, bo wprowadza górną warstwę gleby razem z wapnem w jej dolny poziom i głównie tam na nią oddziaływuje.

Opublikowano

mozesz posiac te 300-400 tlenku ale i do tego 2-3 t weglanu lub weglanu z magnezem. Tlenek to zadziła na juz a weglan na dłuższa mete podtrzyma ph. jescze zalezy jakie masz zimie bo tlkenek jest dos agresywny i ogólnie kaza unikac na lekkich glebach.

Opublikowano

motylem rozsiejesz prawie wszystko wyjatek kreda surówka :) jesli chcesz dobre wapno i koniecznie workowane to kreda grnulowana. nie wierz w te bajki ze 500kg załatwi sprawe na dłuzej to sa dawki doraznezeby powstrzymac zakwaszanie zeby odkwasic juz zakwaszone to trezba sypac tonami i nie wazne jakie to wapno no moze poza tlenkowym tego troszke mniej ale tez 2-3 t na ciezszych ziemiach trzeba dac.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Od dwóch lat kupuję i stosuję wapno z Inowrocławia. dostarczają mi je przewoźnicy w cenie 1500-1600zł za samochód 24 tony. Jest to węglan o zawartości minimum 50% wapnia. Wygląda bardzo dobrze. Drobno zmielone, bez kamieni, brył. Jednak niektórzy odradzają mi inowrocław. Bo złe, ma metale ciężkie i nie wolno go stosować. Nie chciałbym sobie "zasyfić" pola, więc pytam czy ktoś może powiedzieć cos więcej na temat tego wapna? Czy ktoś je stosuje, widzi efekty czy tez wady? skąd ono dokładnie pochodzi? Będę wdzięczny za informacje

Edytowane przez MarekZulawy
Opublikowano

Ja rok temu zastosowałem wapno spod inowrocławia, cena taka jak podałeś w 1 poście. Tylko tyle moge powiedziec bo dużych efektów nie widać. Po zniwach zrobie kilka próbek gleb i zobacze czy pH podskoczyło.

Opublikowano

Koledzy gdzie w mazowieckim można zbadać wapno (jaką ma zawartość wapna) i ile to kosztuje? Zamierzam kupić dwa tiry wapna węglanowego i chciałbym je zbadać.

Opublikowano

Panowie skrzyp jest oznaka zakwaszenie ziemi tak? 2 lata temu dawałem wpano tlenkow pow.70%, w tamtym roku też dawałem to samo wapno a skrzypu jak w tym roku to nie było nigdy no masakra same choinki powinno byc chyba coraz mniej nie? co jest nie tak?!

Opublikowano

Skrzyp rośnie na ziemi zlewnej o nieodpowiedniej strukturze która zazwyczaj występuje przy niskim pH. Może pH podniosłeś ale struktura sie nie poprawiła. Może jakaś nieodpowiednia uprawa? Jakie rośliny siałeś?

Opublikowano

To co napisaleś to wszystko sie zgadza,zawsze było tam zboże i az tak tego skrzypu nie było wiać w tamtym roku po żniwach opryskałem starane i myślałem że juz poradziłem sobie z tymi choinkami! Teraz są i mają tam być truskawki.

Opublikowano

Ja mam na jednym polu ph6.2 i rośnie mi skrzyp, mój kolega w sadzie ma ok 5.7 i jest totalna łąka ze skrzypu, wali tam wapno tonami, i jak u mnie i u niego wapno nic nie daje, pojmijcie ludzie że chwasty też mają swoją ewolucję, uodparniaja się na herbicydy, a skrzyp na wysokie ph, i może nawet na wapnie rosnąć tyle że słabiej.

Najlepszym środkiem na skrzyp jest chwastox extra w dawce 3-4L/ha, są inne ale droższe.

Opublikowano

Koledzy, wydaje mi się, że mylicie zupełnie rożne wapna.

Wapno posodowe z Inowrocławia zawiera dużo wody, nawet do 50% czyli jeśli przywieźli Wam coś co wygląda jak bardzo mokre błoto to jest to własnie te wapno odpadowe. Pewnie może zawierać jakieś metale ciężkie lub inne paskudztwa ale powinno być w miarę ok. W końcu ktoś je dopuścił do stosowania w rolnictwie. Wapno posodowe ma mało czystego składnika, tylko jakies 20%-30% CaO czyli trzeba go dawac co najmniej 2 razy wiecej niz dobrego wapna prosto z kopalni wapienia.

Ale niedaleko Inowrocławia jest też kopalnia normalnego wapna węglanowego, to przy cementowni Lafarge koło Barcina. Zmielona skała wapienna z kopalni wygląda jakby szary piasek czy żwirek i ma około 50% CaO.Wapno z kopalni powinno być suche, chyba ze zmoknie na hałdzie na deszczu ale i tak będzie wyglądało dużo lepiej niz te posodowe. Znalazłem nawet fotki z tej kopalni:

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,745,81594111,81594111,0,2.html?v=2