Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, nie napisał:

wapno wysiej po orce, przed uprawą, wraz z deszczem będzie sobie przenikać w głąb i odkwaszać

Nie wiem czym kolega miał by to siać ale cienko widzę jazdę z rozsiewaczem po zaoranym polu...

Opublikowano
ZELKOW napisał:

katopo napisał:

Źle napisałem 290zł za tonę z transportem.

Jest to granulowane wapno węglanowe o ilości około 50%CaO

czym to będziesz rozsiewał?

lukas9559 napisał:

robiłem 2 lata temu badania gleby, działki mają po 3,8ha 5,6ha itd i pisałem w powierzchni pola 3ha, 5ha, zaokrąglałem ale na dołączonych mapkach zaznaczone jest całe pole 3,8ha 5,6ha, wie ktoś jak to będzie interpretowane do dopłat do wapna? badania wtedy robiłem dla siebie a nie pod dopłaty i dlatego tak opisałem wtedy, tak samo pola oznaczone są 1,2,3,4.. a nie np nr działki

po pierwsze każda próbka musi byc podpisana numerem działki, a znajac życie nikt tak nie robił więc wszystkie stare badania do kosza, a i próbka do 3ha ja robiłem tak że jak miałe 2,5ha w 4 ewidencyjnych to jedna próbka, bo jak by przyszło na wszystkie oddzielną robić to jedno że zeszło by się z pobieraniem a drugje jaki koszt by wyszedł

Bzdura. Próbki nie muszą być oznaczane nr działek. Idzie to na oświadczenie.

• Like 1
Opublikowano

ja mam strasznie rozdrobnione działki rolne, po kilkanaście, kilkadziesiąt arów poprzeplatane z sąsiadami ale gleba mniej więcej jednakowa. pobrałem  próbki z kilku takich działek z pow. do 4 ha na próbkę, ciekawe jak podejdą do sprawy... 

Opublikowano

Panowie i co piszecie w tym wniosku jeżeli wapno kosztuje 30zl na kopalni a transport 50zl to co ma być napisane na fakturze ??? Ma być normalnie napisane że wapno kosztowało 80zl tona odmiana 04 i 50% i to przejdzie??? Przyznali mi z analizy glebowej 26ton czystego składnika i nie wiem co robić 

Opublikowano

Dzwoniłem dziś do przewoźnika o wapno i mówię że chce na dofinansowanie. Mówi niema problemu ja panu przywożę naczepę wapna płaci pan 1600zl a za 3 dni przyjdzie panu faktura poczta z kopalni z certyfikatem i wszystkimi pierdolami do dofinansowania i kopalnia wystawi fakturę na 24zl+vat. Czyli morał z tego taki że nic się nieda zakompinowac ze zwrotem za transport. Informacje z pierwszej ręki

Opublikowano

Bo dzwoniłeś do Janusza co wozi na lewo i nie wystawia faktur za transport, wszyscy legalni przewoźnicy wystawią fakturę za wapno od siebie że transport będzie gratis

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, AdrianCander napisał:

Dzwoniłem dziś do przewoźnika o wapno i mówię że chce na dofinansowanie. Mówi niema problemu ja panu przywożę naczepę wapna płaci pan 1600zl a za 3 dni przyjdzie panu faktura poczta z kopalni z certyfikatem i wszystkimi pierdolami do dofinansowania i kopalnia wystawi fakturę na 24zl+vat. Czyli morał z tego taki że nic się nieda zakompinowac ze zwrotem za transport. Informacje z pierwszej ręki

Nie bój się.. dadzą se radę.

A w sytuacji wyżej podanej nie ma co się podziewać aby obcy gość robił ci prezenty w postaci zawyżonej faktury za wapno i zaniżonej za transport, bo kosztowało by go to dużo kombinacji w księgowości.

Ale uczciwy gość z niego przynajmniej skoro tak ci odparł. Bo zaraz się znajdą pseudo firmy które właśnie takimi wałkami że transport a przynajmniej duża część będzie w cenie wapna, będą zachęcały do zakupu u nich towaru.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Dziś sprawdzałem Ph płynem helliga i wyszło mi Ph gdzieś 7-8 a to pole nigdy nie wdziało wapna 

Czy ktoś z was sprawdzał PH płynem helliga czy ten płyn pokazuje w miarę dokładnie,i czy to możliwe żeby ziemia miała takie Ph bez wapnowania?

Opublikowano
42 minuty temu, Axd529 napisał:

Dziś sprawdzałem Ph płynem helliga i wyszło mi Ph gdzieś 7-8 a to pole nigdy nie wdziało wapna 

Czy ktoś z was sprawdzał PH płynem helliga czy ten płyn pokazuje w miarę dokładnie,i czy to możliwe żeby ziemia miała takie Ph bez wapnowania?

U mnie na jednej działce jest podobnie z 20 lat pole nie widziało wapna i jest 6,8 wg prób glebowych.

Opublikowano
Axd529 napisał:

ja też mierzyłem płynem heliga i niby wyszło 6,5Ph a w laboratorium 4,2, więc gdy masz sucho i nie dodas, odpowiedniej wody to wyjdzie Ci dziwny wynik

Opublikowano

Dziś dzwoniłem do Łodzi aby mi przysłali zalecenia do ilości wapna, badania z 2017 i 2019 r. Wszystkie działki nazwane po swojemu ale miła pani kazała w emailu dopisać którą działka jaki ma numer ewidencyjny i jaką powierzchnie. 2.13 zł za 1 próbkę

• Like 1
Opublikowano

Damian i  takie badania z przed kilku miesięcy, po zmianie nazwy działki i powierzchni będą się nadawać do tych dopłat na wapno?