Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednak wapno dopiero dziś przyjdzie, zastanawiam się czy mieszać kultywatorem czy może włóką ?( brona +opony ). To jak mówicie , że npk się  nie gryzie z wapnem to mogę teraz jeszcze pod owies rzucić ?

Opublikowano

Pole na kukurydzę

28 marca przyorałem obornik.

Mam wapno z magnezem granulowane. Kiedy je wysiać, żeby nie zaszkodzić utracie azotu z obornika?

Obornik jest bardzo dobrze przyorany.

W podsiewacz sypię polifoskę 6, przed siewem rozsiewam mocznik i sól potasową, uprawiam agregatem.

Wapno teraz na orankę i płyciutko przybronować czy poczekać i dać z nawozami pod agregat?

Opublikowano

Niestety mam zła wiadomosc dla  kupujacych Radkowit Premium. Od dzisiaj  kolejna podwyżka o niecałe 10zł na tonie netto. I to cena do konca maja w czerwcy najparawdopodbnij znowu  bedzie do góry. Podbno kojelka juz do maja na zakup bezposredni z Radkowic i oficjalna cena na kopalni ponad 60 netto !!!!!!!! 

I to nie prima aprylis  w ciagu 3 miesiecy cena wywinadowna praktycznie o 100% do góry  :(

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda jak za mówiłeś ale obstawiam że podniosą bo do tej pory było tak że podnosił ważny był dzień fakturowania. Właśnie przez wzrost popularności tego toworu i wzrost cen prądu też się przyczynił bodajże od maja przemysłowe taryfy mocno do góry. Kuzyn ma gospodarstwo na Taryfie c i Chce teraz wrócić do G bo dostał nowa propozycje i cena kosmos.

Opublikowano

Ja chyba wrócę do wapna cukrowniczego... Cukrownię mam 7km od domu, tandem 20t także wapno wyjdzie około 1/3ceny kijawitu a wg. opracowań Kujawit ma ~45%CaO a cukrownicze 30%. Fakt że tego drugiego trzeba dać 50% więcej ale mając swój rozrzutnik i tak chyba wyjdzie taniej a deflekacyjne ma jeszcze ekstra mikroelementy i dowiozę je sobie tam gdzie chcę bo w okresie kampanii wjedzie się na każde pole żeby wykiprować a pomimo tego że Kujawit kupowałem w lutym to zima wyglądała tak że 100ton leży na placu wiejskim a nie na polu bo mrozu nie było...

Opublikowano

Jak masz dostęp do niego w dobrej cenie i tak blisko to głupotą by było kupowanie z daleka

Opublikowano (edytowane)

Jest coraz większe ssanie na wapna dobrej jakości a nie sztuka dla sztuki aby coś posypać. Wiedza o wapnowania i na co zwracać uwagę przy wyborze wapna staje się powszechne między innymi przez takie fora gdzie dzielimy się własnymi doświadczeniami z tego zakresu.

P. S. Pozdrowienia dla Pani Agnieszki z Lafarge😁 Z tego co wiem śledzi Pani ten temat😜

Edytowane przez bialy2005
  • Like 2
Opublikowano

Jesli faktycznie by nie było brania to i podwyżek by nie było. Teraz tak myslimy ze cześc kupujcych wybierze inne lub standardowe wapno i może akurat za rok stanieje premium :)  Ja tez sporo tego u siebie wysiałem i z efektów jestem zadowolony   ale cena teraz daje duzo do myslenia  patrzac na utrudnienia jakie sa z tym wapnem. 

Opublikowano

miał ktoś doczynienia z wapnem dolomitowym z kopalni REK woj.śląskie ? w Top agrar sie ogłaszają 18 zł + vat cena bez transportu . Warte tej ceny ?

Opublikowano

Tylko z drugiej strony  patrząc  miedzy autem standardu a premium róznica jest   około 600zł netto na 26t. Ja jednak nadal wole sypnac 3t premium niz 6t standardu bo tak mniej wiecej trzeba przyjac zeby był podobny efekt, a moze i nadal lepszy  bedzie po premium.

Opublikowano

każde wapno ma plusy i minusy jak mamy kiepskie ph i bardzo niską zawartość magnezu to nie zastanawiać sie nad ceną tylko kupować premium bo plon bedzie natychmiastowy na +i zrekompensuje cene ale gdy mamy pole w miare ok i chcemy podtrzymać ph i podnieść magnez i uniknąć wymawania to sypać tanie standard bo dłużej będzie działać

Opublikowano

Koledzy może wiecie jakie wapno można użyć na materac słomiano-wapienny dla krów mlecznych? 

W literaturze często przewija się to: https://sklep-galvet.pl/ksm-kalk-materac-wapniowoslomiany-1-tona-luz-p-3546.html, ale cena kosmos i jakoś opis tego specyfiku (na innych stronach) dla mnie nielogiczny, bo jak wapno może zarazem szybko podnosić ph i być kwaśne?

Myślałem nad radkowitem premium. Może @bialy2005, woziłeś do kogoś wapno w takim przeznaczeniu?