Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie brałem ale wystarczy popatrzeć po ogłoszeniach. Cały samochód przywiozą. Gość niedaleko mnie niedawno sprzedawał chyba w cenie 108zł ale jeszcze sie więcej nie rozglądałem. Dawki jeszcze nie liczyłem. Arek175 u mnie żółknie na brak magnezu albo może czasami wystarczy zgłęboszować i jest lepiej

Edytowane przez silva
Opublikowano

Koło mnie niedaleko produkują rsm. Robią też fosforowo-potasowy i wapniowy. Wapniowy robią z mączki wapiennej, 30% masowo i 44,4 % wagowo cena 240 zł, plus 70 za rozlanie. www.agrochemserwis.pl Pomyślę o tym na wiosnę.Jestem ciekaw czy lepsze od kredy?

Opublikowano

Witam.Mam takie pytanie odnośnie tego czy można utrzymać pH gleby w normie stosując raz na 2-3 lata obornik i dodatkowo gnojowice, bo jednak zawiera wapń?

Opublikowano

Wiecie gdzie badania można wsadzić?

Przykład, po wymieszaniu próbki podzieliłem ją na 2, A i B.

Oto wyniki;

-A,PH 5.2, FOSFÓR 5.6, POTAS 11, MAGNEZ 6,7

-B,PH 6.8, FOSFÓR 27.1, POTAS 15.9, MAGNEZ 7.5

Teraz pytanie, którą próbkę mam brać pod uwagę? :lol:

Opublikowano

było kiedyś o czymś takim artykuł w top agrar wysłali jednakową ziemię do różnych stacji badawczych i z każdej przyszło coś innego

pH można sobie samemu zbadać kupić płyn heliga(nie wiem jak się dokładnie pisze) z płytką, może nie będzie bardzo dokładnie ale wysyłając do badania też nie ma pewności

@farmer wylicz średnią z tych dwóch wyników :D

Opublikowano

Szczerze to ja olewam te wyniki pha i walę co roku po 100t wapna na inne działki i jakoś rośnie. Przy tych cenach nawozów to bym wolał wiedzieć jaka zawartośc PKMg naprawdę jest, ale przy takim gównianym badaniu próbek to raz, że się odechciewa 2 dni łaźić i kopać działki, druga sprawa to przy tych cenach nie da się przedawkowac PKMg. :lol:

Opublikowano

Kolego znam ceny wapna i potrafie to sobie obliczyć tylko sprawa wygląda tak nie mam rozsiewacza do tego to raz przydałby sie też jakiś tur żeby to zaladować a chciałem zapytać czy gdybym kupił to wapno co podałem posiać na wiosne powiedzmy zwykłym lejkiem tone na ha koszt 250 zł plus paliwo tylko czy to coś da.?

Opublikowano

Co uważasz za "wapno dobre"? U mnie po badaniu ph wyszło 4.9 i nie mam pojęcia jakie zastosować. Co polecacie?

Kolego przy tym pH co ty masz (4,9), najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie wapna węglanowego bez magnezu tylko CaO min. 50%, wapno takie posiada dużo wyższą reaktywność niż wapna magnezowe (chyba ze są to mączki magnezowe - one posiadają wysoką reaktywność). Musisz zastosować w dawce ok. 4ton/h. Trzeba pamiętać, ze wapno magnezowe nie podniesie nam szybko pH TYLKO podtrzyma więc stosujemy go w momencie kiedy już mamy minimum pH 5,8. Bardzo dobre wapno kupisz w Kopalni Wapienia Morawica - ja tam kupowałem tel. 41/367-02-27. Jak już podniesiesz pH 6 wtedy możesz zastosować wapno magnezowe (ale sądzę ze nie wcześniej niż za 2 lata), tylko pamiętaj, żeby było dobrze rozdrobnione. (im bardziej rozdrobnione szybciej zadziała)

Opublikowano

Widzę, że kolega wszystkie swoje ostatnie wizyty na forum poświęca tylko reklamowaniu wapna z Morawicy, nawet i krytykujesz wapna z innych kopalni, bo tylko z Morawicy jest dobre?

Mam rozumieć, że tam pracujesz?

Opublikowano

panowie a moje pytanie jest takie, czy jeżeli systematycznie co 3 lata stosuję obornik jak i kórzaj, to czy jest konieczność wapnowania , chodzi mi co będzie na dłuższą metę, bo obecnie po oborniku to na plony nie narzekam

Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat wapna węglanowego ma zamiar je kupić po 18zł/t i chce się spytać czy w ogóle warto je stosować , prosiłbym o napisanie wszystkiego na temat tego wapna i w ogóle czy to wapno będzie dobre pod tytoń , zboża, warzywa za wszystkie informacje z góry dziękuje cool.gif

Opublikowano

Zależy od zawarość CaO, jak znasz pH to juz wiadomo ile tego wapna dać.

panowie a moje pytanie jest takie, czy jeżeli systematycznie co 3 lata stosuję obornik jak i kórzaj, to czy jest konieczność wapnowania , chodzi mi co będzie na dłuższą metę, bo obecnie po oborniku to na plony nie narzekam

Zrób badania gleby i będziesz wiedział.