Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co ma jedno do drugiego? nomalnie po burakach odrazu orke robie, tylko w tym roku chcialem wszystko wapnowac.. wiec albo pozycze talerzowke albo powapnuje za rok, a tam gdzie widac po roslinach ze jest kiepsko, okolo hektara na 5 hektarowym polu to sypne krede granulowana zeby juz dzialala..

Opublikowano (edytowane)

a co ma jedno do drugiego? nomalnie po burakach odrazu orke robie, tylko w tym roku chcialem wszystko wapnowac.. wiec albo pozycze talerzowke albo powapnuje za rok, a tam gdzie widac po roslinach ze jest kiepsko, okolo hektara na 5 hektarowym polu to sypne krede granulowana zeby juz dzialala..

Nie miałem buraków więc mogę się mylić. Ale moje doświadczenia z połączeń gruber + coś zielonego na polu nie są miłe. Dlatego tak sugeruję że gruberem może się zapychać od tych liści.

Jeśli chodzi o samo wapno, gruberem wymiesza się dobrze. Ale to czy będzie gruber szedł w liściach po burakach, sam wiesz najlepiej.

\

EDIT: Ehh @pikul139 dobrze że polubiłeś moją aktywność tu na forum, bo miałem ci odpisać ale zwyczajnie zapomniałem. Dobrze że się przypomniałeś.

54 zł/t na kopalni tej kredy to jest dobra cena. Tylko czytając miejscowość Kornica zapaliła mi się czerwona lampka.

Jeśli gość chce ci to przywieźć 4 ośką to od razy zaznacz przez tel że nie życzysz sobie jakiś większych kawałków zlepków towaru. (kawałki wielkości kamienia brukowaca) dyskwalifikuje taką dostawę. oczywiście jeśli takich kawałków będzie 3 czy 13 to nie spoko. Chodzi o to by pół towaru nie były bryły.

Jeśli swoje wymagania jasno mu zaznaczysz przez tel, a najlepiej jak byś złożył zamówienie przez email i wszystko to opisał, to przed wyładunkiem i przed zapłaceniem kasy niech plandekę skręci i sprawdź czy nie ma takich kawałków/zlepków. Jeśli są to wyproś go z placu.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Powiedz mi a może znasz pewnego dostawcę kredy 06a lub węglanu wapnia jestem z Małopolski okolice Tarnowa

W twoją lokalizację jechać z podlaską kredą byłoby bez sensu. Szukaj czegoś jak najbliżej bo koszt wapnowania to w głównej mierze transport towaru z kopalni na pole a dopiero później wartość wapna.

Opublikowano

knoro93 głabie jakbys NIEZROZUMIAL te twoje wapno za 50zl dziala po paru latach i trzeba go wysypac 3-5t i ma 5.5ph a moje wapno sypie sie 0.5-1t na 1ha i ma 10ph i dziala odrazu. skoro wolisz kupic sobie tansze wapno i miec efekty po kilku latach to twoja sprawa ale to co ja robie to moja sprawa a pozatym posiadam 10ha polebko doswiadczalne GŁĄBIE

Myślę że już nie muszę nic pisać koledzy wyżej za mnie podsumowali Twój stan wiedzy.
Opublikowano

Panowie może mi doradzicie, mam teraz na polu pszenice i po niej chce zasiać poplon na kiszonkę, tylko że chce dać też obornik i wapno. Jak waszym zdaniem będzie najlepiej dać wapno po żniwach zrobić podorywkę i zasiać poplon a po poplonie (pażdziernik/listopad) dać obornik i orka zimowa? Czy może po żniwach dać obornik zrobić podorywkę i poplon a po nim wapno i może jeszcze zrobić gruberem i dopiero orka zimowa? co radzicie

Opublikowano

Zdecydowanie pierwsza opcja, też tak będę robił, a w polcalc nawet jest tabelka w jakich odstępach można dawać obornik po wapnowaniu przed roślina następczą, średnio jest 10 tygodni.

Opublikowano

Co. Sądzicie o wapnie i kredzie z tego źródła Lhoist Bukowa Sp. z O.o.
ul. Osiedlowa 10
29-105 Krasocin
Tel.: (041) 388 91 05
Fax.: (041) 388 91 06
cok@lhoist.com
www.lhoist.pl
Zakłady:
Lhoist Bukowa Sp. z O.o.
Krasocin, woj. świętokrzyskie.

Opublikowano

Dobre wapno polecam z nordkalku standard cal jest dobrze zmielone i jest to wapno węglanowe a nie jakiś dolomit co moje wnuki może zobaczą efekt na pole.

Opublikowano (edytowane)

To jest jakiś przewał , ktoś zmienił parę liter w nazwie "Wapniak Koszelowski" żeby się ludziom kojarzyło z najlepszym wapniakiem w kraju.

Wapniak Koszelowski produkowany jest w Koszelowskich Zakładach Kredowych  http://www.kzkpolska.com/

A to wapno z fotki to na bank jakiś przekręt. Czytałem ,że to wapno jest podrabiane i oferowane ze zmyłką w nazwie , że niby markowy produkt.

Trzymajcie się od takich ofert jak najdalej. Mówią przecież ,że "tanie mięso psy jedzą" , albo że "Tanio to jest drogo"

Lepiej w dzisiejszych czasach dołożyć trochę kasy i kupować towary sprawdzone z uznaną renomą , mając pewność , że kupiło się

nawóz który zadziała jak oczekujemy a nie fundować sobie loterię bo trochę taniej. Uprawa to rok a my nie mamy czasu roku tracić.

Ja osobiście parę podobnych wpadek zaliczyłem (nie o nawozy chodzi) i powiedziałem sobie ,że nigdy więcej. Domokrążców gonię z podwórka od razu.

Jak kupuję coś od nieznajomych pośredników to dzwonię do kopalni , czy zakładu i pytam czy gość jest ich klientem, jeżeli nie potwierdzą to wypad.

Edytowane przez Ainat