Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Bob W przypadku czarnoziemów im głębiej- tym mniej Al.

Może nie mam do czynienia z taką ziemią. :)

Opublikowano

Witam, chciałbym odkwasić swoje pola. Chcę zastosować wapno węglanowe odmiany 04 i mam pytanie czy da ono jakieś efekty na przestrzeni 1 roku i jak jest z jego reaktywnością. Wiem,że najszybsze efekty byłyby po zastosowaniu tlenkowego lub kredy ale ze względów ekonomicznych wybrałem 04. Ceny na allegro gdzie jest wysyp ofert zaczynają się od 15zł/t tylko że wydaje mi się że dobre wapno będzie droższe

Opublikowano

badałem glebę i pH waha się w przedziale 3,98 do 5,17 kategoria agronomiczna gleby to średnia, zawartość fosforu na jednym polu 8,1 a na innym nawet 32, potasu od 3 do 15 i magnezu od 1 do 5 i mam pytanie ile sypnąć wapna węglanowo magnezowo o zawartości Ca 34% i Mg 17% na ha i kiedy najlepiej zastosować przed orka siewną ? Kiedy siać wapno i jakie na pastwiska i łąki ?

Opublikowano

najlepiej na sciernisko pozniej gruberem wymieszac potem orka ja tak zrobie zamowilem wapno weglanowe 52% 2 tiry proby nierobilem bo wiem ze na tym polu ze 30 lat wapna niebylo dam jedno auto na 6.5 ha a drugie na rozne kawalki

Opublikowano

Ja też nie robiłem u siebie próby bo sytuacja u mnie jest taka sama. Zamówię wapno odmiany 04 czyli takie jak Ty. Planuję sypać ok.5t/ha. Cena z dowozem za tonę wyjdzie 79zł więc trochę drogo , ale z Sandomierza jest kawałek drogi do mnie

Opublikowano

badałem glebę i pH waha się w przedziale 3,98 do 5,17 kategoria agronomiczna gleby to średnia, zawartość fosforu na jednym polu 8,1 a na innym nawet 32, potasu od 3 do 15 i magnezu od 1 do 5 i mam pytanie ile sypnąć wapna węglanowo magnezowo o zawartości Ca 34% i Mg 17% na ha i kiedy najlepiej zastosować przed orka siewną ? ...

Zastosuj wapno na ściernisko (tak jak pisze lambogrand) i opryskaj mocnym mikrobiologicznym środkiem a następnie wymieszaj to gruberem lub talerzówką żeby poprawić odczyn i życie w całej warstwie uprawnej gleby.

Takie odkwaszanie gleby daje najszybszy i najtrwalszy efekt.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Po co pryskać wapno biologicznymi cudami o możliwościach pisanych patykiem na wodzie?

Opublikowano

lukaczmarek a jaka jest zawartość CaO w tym wapnie? Mógłbyś podrzucić namiary na dystrybutora? Z góry dzięki

Opublikowano

zamówiłem wapno węglanowo magnezowe i za cały samochód wyszło ok 1800zł, cena wraz z dowozem to 74zł i miał tez wapno tlenkowe o zawartości 54% w cenie 70zł/ z tonę wraz z dowozem a bez dowozu po 23 zł lokalizacja woj. Świętokrzyskie,

Opublikowano

Chodziło mi o narmalne wapno krede z mielnika. To co można dać wapno zaorać i potem za kilka dni posiać polifoskę przedsiewnie i zasiać pszenice ozimą??. Czy to wszystko nie będzie się gryzło ze sobą?? A tak po za tym to ile takiej kredy można maksymalnie dać na ha jak dam około 3 ton to nie zrobi mi jakiegoś "sajgonu" w glebie tak jak np. w. tlenkowe?

Opublikowano

@marcin podaj dokładnieszy namiar- bo ja ze świetokrzyskiego i może bym sobie bez dowozu poradził?

Opublikowano

600-038-070 i tak jak powiedział przez telefon wapno magnezowe o zawartości wapna 34% i magnezu 17% kosztuje 23 zł a z dowozem do mnie w woj łódzkie 74zl, a wapno węglanowe 53% wapna 70 zł . jak byś się coś dowiedział to daj znać a ile sypnąć wapna magnezowego na ha ?

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie, jakbym zastosował wapno tlenkowe czy mógłbym rok zrezygnować z nawozów przedsiewnych pod pszenice(chodzi mi o nawozy fosforowe i potasowe)? Czy będą duże straty na plonie

Edytowane przez dralo5
Opublikowano

wapno ma dużo do fosforu i potasu zwieksza wykorzystanie tych składników gośc z 'branży' opowiadał mi kiedyś jak spółka kilkaset ha zastosowała tylko wapno jednego roku bez pk i nieodbiło to sie negatywnie na plonie ale proponuje najpierw zbadać kwasowosc

Opublikowano

Kolego P i K zawsze w glebie są zapasy, nigdy żadna roślina nie wykorzysta w pełni tych składników w ciągu 1 okresu wegetacyjnego. Jeżeli przez sporo lat z rzędu stosujesz nawozy NPK to jak przez 1 rok z nich zrezygnujesz to większej różnicy nie zauważysz.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Moje 2 ha od 20 lat nie widziały wapna <_< A więc nie trzeba mi badań gleby aby stwierdzić ,że ziemia jest zakwaszona.Mam V i kawałkiem VI klasę, a z tego co wiem to na moje ziemie tylko wapno węglanowe...

-Ile trzeba by dać tego wapna na ha?

-Po jakim czasie można by rozwieść obornik?

-Czym rozwieść, rozsiewacz nawozów KOS/rozrzutnik obornika czy po prostu na przyczepę i łopatami ?

-Po jakim czasie zauważę efekty?

-Jakieś namiary w Łódzkiem ?

I mam jeszcze jedno pytanie...Ktoś tu kiedyś pisał o odkwaszaniu gleby wapnem budowlanym...Mi to się nie widzi gdyż chyba jest za silne....Ale jak jest w praktyce?

Edytowane przez ElWymiataczos
Opublikowano

budowlanego się nie stosuje, jak chcesz namairy napisz do mnie na PW zamawiam z okolic Kielc ja pakuje 3-4 t na ha ale jak chcesz odkwasić do kredę tylko ja nie wiem gdzie kupić taniej duże ilości dla łódzkiego

Opublikowano

Panowie mam pytanie, jakbym zastosował wapno tlenkowe czy mógłbym rok zrezygnować z nawozów przedsiewnych pod pszenice(chodzi mi o nawozy fosforowe i potasowe)? Czy będą duże straty na plonie

Nawet to jest wskazane bo wapno reaguje z fosforem i się wypala więc takiego efektu nie ma.