Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może być nie w big bagach? Kreda z OMP Mielnik CaO 53,46%. Cena 55zł netto/tona na składzie.

A co sprzedajesz ? Jaka wilgotność ? Jaka cena powiedzmy do Bielska Podlaskiego ? Przesiane ta kreda ? Jakie frakcje ? To prosto z kopalni czy jakiegoś właśnie składu ?
Opublikowano

A co sprzedajesz ? Jaka wilgotność ? Jaka cena powiedzmy do Bielska Podlaskiego ? Przesiane ta kreda ? Jakie frakcje ? To prosto z kopalni czy jakiegoś właśnie składu ?

Kupuję:) 2 samochody zamówione 52 tony. Kreda prosto z kopalni, nie znam frakcji. Największa kopalnia kredy w Polsce. Najgorszy transport, bo wiadomo jak biorą firmy transportowe 3-4zł/km.

Opublikowano

Kupuję :) 2 samochody zamówione 52 tony. Kreda prosto z kopalni, nie znam frakcji. Największa kopalnia kredy w Polsce. Najgorszy transport, bo wiadomo jak biorą firmy transportowe 3-4zł/km.

Oby nie było tak mokre jak moje rok temu. Normalnie masakra. Jak dojedzie podziel sie info

Opublikowano

Czyli jak jestem zdany  na siebie to tylko po przesianiu. A powiedz jakie efekty po tym wapnie.

efekt jest ale trzeba dać 3-4t/ha - no w zależności jakie masz pH,

plony mam nie najgorsze (w zasadzie zbieram więcej jak sąsiedzi) w tamtym roku wyszło: żyto hybrydowe 7t/ha, rzepak 5t/ha, owies 5t/ha.

w tym roku groch około 4t/ha (jeszcze nie zważony), rzepak, pszenica, żyto i owies nie koszone jeszcze.

zazwyczaj daję kredę pod rzepak i na pola na których mija 3 lata od wapnowania.

Opublikowano

Kupuję:) 2 samochody zamówione 52 tony. Kreda prosto z kopalni, nie znam frakcji. Największa kopalnia kredy w Polsce. Najgorszy transport, bo wiadomo jak biorą firmy transportowe 3-4zł/km.

A przywieźli Ci już te wapno ? Napisz mi namiary na pw
Opublikowano

Panowie mam pytanko (sorki że wcinam się z troszkę innym tematem) A mianowicie planuje po żniwach wapnowanie, ale również chciałbym ściąć słomę,czy też tak robicie czy może jak wapnowanie to nie cięcie słomy, jak to wpłynie na próchnicę w  glebie.

Opublikowano

pewnie z mijscowosci Vapena ? Tam maja oddziła OMYA ta sama firma co w Mielniku. Kiedys tam łądowałem wapno ale workowane do przemysłu jakis dodatek.

Dokładnie tak jak piszesz firma OMYA z Vapenna CZ :)

Opublikowano

Wapno z Mielnika ma ok 30 % wilgotnosi czyli wychodzi 80 zl za tone

Opublikowano

Witam. Mam zamiar rozsiać na sciernie wapno tlenkowe magnezowe. I moje pytanie czy po 2-2.5 tygodnia mogę posiac npk pod siew rzepaku?

Zaleca się minimum 4-6 tygodni.

Chciałem się zapytać czy na ściernisko mogę rozsiać wapno polcalc i zrobić później podorywkę? I czy później we wrzeniu mogę dać obornik i nawozy NPK?

Jak najbardziej.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam zamiar w tym roku rozsiać wapno węglanowe  nordkalk czytałem że wapno węglanowe rozsiane na mokrą ziemię musi pozostać dłuższy czas bez przykrycia, gdyż jakikolwiek zabieg uprawowy w tych warunkach grozi zniszczeniem struktury gleby.

Nie mogę jednak nigdzie znaleźć jak długo trzeba odczekać??

Drugie pytanie będę siał rzepak ozimy po pszenicy jarej, wiem że nie jest to za dobry wybór ale tak muszę zrobić po skoszeniu pszenicy zostanie mi jakieś 3 tygodnie do siewu rzepaku czy jest sens sypać wapno pod rzepak??(chodzi mi konkretnie o ten przypadek, z badan ziemi wynika że wapnowanie jest wskazane)  Jesli  tak to w jakiej maksymalnej dawce i czy sypac pod podorywke czy zrobic orke (razówkę) i pod agregat a przed siewiem rzepaku npk?? jak sądzicie?? A może odpuścić teraz wapno i zastosować pogłównie kredę? 

Edytowane przez Radek88
Opublikowano

Witam.

Mam zamiar w tym roku rozsiać wapno węglanowe  nordkalk czytałem że wapno węglanowe rozsiane na mokrą ziemię musi pozostać dłuższy czas bez przykrycia, gdyż jakikolwiek zabieg uprawowy w tych warunkach grozi zniszczeniem struktury gleby.

Nie mogę jednak nigdzie znaleźć jak długo trzeba odczekać??

Drugie pytanie będę siał rzepak ozimy po pszenicy jarej, wiem że nie jest to za dobry wybór ale tak muszę zrobić po skoszeniu pszenicy zostanie mi jakieś 3 tygodnie do siewu rzepaku czy jest sens sypać wapno pod rzepak??   Jesli  tak to w jakiej maksymalnej dawce i czy sypac pod podorywke czy zrobic orke (razówkę) i pod agregat a przed siewiem rzepaku npk?? jak sądzicie??

Witam, mógłbyś podesłać jakieś źródło do tej informacji o tym, że nie można uprawić gleby od razu. Chętnie poczytam. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Dzięki bardzo za link. Ciekawe, akurat w tych artykułach nie ma niestety wyjaśnienia dlaczego wapno niszczy tą strukturę w kontakcie z wodą. Normalnie wapno wpływa na poprawę struktury gleby. Po za tym nie stosuje się wapna tlenkowego na glebach lekkich. Na razie tak lakonicznie, nie mam zbytnio czasu. Ale postaram się poszukać informacji i wtedy najwyżej tu opisze. Pozdrawiam

Edytowane przez k0b