Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę posiać żyto na V-Vi klasie ziemi, niestety ziemia już jest słaba i próbka ziemi poszła do instytucji badawczej, i czekam na wyniki, chcę zapytać czy wapno należy rozsiać 4-6 tygodnie przed siewem czy nie jest to konieczne ?

Jeśli przyjdą wyniki i badanie wykaże konieczność to oczywiście najlepiej zastosować jak najszybciej, aby zdążyć z nawozami. Zboża się nadają idealnie w płodozmian na świeżo wapnowanym polu i lepiej teraz zastosować nawozy- tj. przedsiewnie ponieważ oziminy gorzej plonują bez nawożenia jesiennego.

Opublikowano

Dokładnie tak. Dobrym nawozem są polifoski 6 lub 4, czy inne wieloskładnikowe jakie masz dostępne. Możesz wybrać kompleksowe nie koniecznie polifoski. A jak chcesz się bawić bardziej precyzyjnie to na podstawie badania gleby ustal potrzeby pokarmowe i wtedy w zależności od tego, którego makroelementu ile posiadasz nawozisz, aby zredukować a nie pogłębiać dysproporcje.

Opublikowano

Obrabiamy 2 lata taką dzierżawę (dziś jest to już nasze) gdzie ph kawałkami jest nawet na poziomie 2,5 w tym roku idzie wapno, ale przez te 2 lata plony były na poziomie rzepak ok. 4,5 t/ha zaś pszenżyto zeszłe żniwa ok. 6,5 t/ha , zaś pszenica w tym roku po rzepaku ok. 8,5 t/ha (KWS Ozon).

Więc może nie ma co popadać w panikę, wiadomo że łatwiej pracować na dobrej glebie ale po co inwestować co nie jest nasze.

Kolego badałeś glebę w stacji chemiczno-rolniczej? wątpie w takie plony na takiej glebie. Może powiesz jakie nawożenie stosowałeś? Bo u mnie jęczmień po wschodach po prostu przepadł. Dlatego szczerze wątpie w to co piszesz...

Opublikowano

a jakie wapno polecacie takie by szybko dzialalo weglanowe i drugie pytanie wapno kujawit zamawailem przez doradce 1,5 miesiaca temu i jeszcze nie przyjechalo czy ta firma tak nie przywozi i takie problemy sa z wapnem czy jak to jest niech ktos sie wypowie kto bral od nich

Opublikowano

Szybko działającym jest kreda. Nie zamawiałem od nich, ale mogą mieć po prostu duży ruch w żniwa to normalne wszyscy zamawiają wapno. Choć w Twoim przypadku zamawiałeś je już bardzo długo, możesz zadzwonić. Ale to raczej tylko duże zainteresowanie wapnem.

Opublikowano

juz w czerwcu zamawiane bylo i ten doradca nie odpowiada na telefony juz a mi glupio dzwonic bo to taki znajomy i wgl a kreda to np wapniak rudkowski z kredkalu to jest to hyba worki maja w bigbegach takie biale bez folii to przywozilem od dobrego rolnika takiego znajomego ale na tym zadnych kartek nie ma ni nic

Opublikowano

U mnie też jest to zabieg zaniedbywany. I zauważyłem też wiele razy z pokolenia na pokolenie rolnicy naśladują starszych, którzy przekazują te arkana wiedzy rolniczej, ale wielokrotnie jest tak, że jeden tak robi reszta go naśladuje i wszyscy robią źle. Co do wapna to wiedzą, że należy je stosować ale jaki i ile to już inna bajka :D Mam sąsiada np. który po rozrzuceniu obornika na polu czeka jeszcze z 2tyg zanim go zaorze, praktycznie już bezwartościową słomę. Zapytałem ojca dla czego tak robi i powiedział, że kiedyś mówiono że im dłużej leży tym jest lepiej... :D

Opublikowano

Na łąki kładą obornik i nie orzą. A na temat to u nas nie mają czym rozsiać wapna to ładują obornik na rozrzutnik później wapno i przykrywają obornikiem i mówią że zaj..biście się rozsiewa :) . Może to błąd ale plony mają nie najgorsze lepsze od tych co nic nie dają.

Opublikowano

a jak dam wapno granulowane na rżysko i pójdzie gruber a za 3 tyg.obornik pod pług i posieję pszenżyto to dobrze będzie

Zasadniczo wielkiej tragedii nie będzie, wapno przyspiesza poprostu rozkłada obornika, mogą nastąpić straty składników pokarmowych. Wapno wapnem, aczkolwiek bardziej zastanawia mnie stosowanie obornika pod pszenżyto, lepiej pod okopowe czy kukurydzę. Gleba musi odleżeć a obornik to utrudnia.

Opublikowano

Witam.Dałem ziemię do analizy aby powapnować i oto co mi wyszło:

Ph6,4 zawartość:fosfor 12,4-średnia,potas 5,3-niska,magnez 0,8-bardzo niska.

Ja myślałem nad corn cali+azot

Jaki nawóz radzilibyście zastosować pod pszenżyto ozime?

Opublikowano

ph 6,5 jaka gleba? Obowiązkowo wapno z magnezem zastosuj, najtaniej wyrównasz niedobór Mg. Przy nawożeniu zwróciłbym uwagę na potas. Możesz zastosować jakąś polifoskę przedsiewnie i na wiosnę uzupełnisz potas solą. Z azotowych coś z magnezem nie zaszkodzi. Może siarczan w oprysku? Korn cali jest ok. Zasobność masz, to teraz zajrzyj w potrzeby pokarmowe, uwzględnij współczynnik na zasobność potas będzię bodajże 1,5 i wyliczysz.

Opublikowano

Optimum pH na glebie lekkiej to 5,7 a zbędne od 6,1 to po co stosować jeszcze wapnno magnezowe? Chyba że jakieś małe ilości. Magnez z wapna jest stopniowo uwalniany, szybciej działa kizeryt. Jeżeli ten CornKali jest w miare przystępnej cenie to też może być. W okresie wegetacji siarczan magnezu to konieczność. Gleby lekkie naturalnie sa ubogie w magnez więc ten proces potrwa jakiś czas.