Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ta kreda czym sie różni od wapna węglanowego? I gdzie ją można kupić, jestem z kuj- pom, okolice Inowrocławia, węglanowe mam 7 km ode mnie.Wiem że najlepiej zrobić badanie na ph tylko czy moge to zrobić już teraz czy dopiero po zbiorach? No a na wyniki musze czekać 3 tygodnie to już bedzie po zniwach a potem nie kupie nigdzie wapna tak od razu więc chciałem zamówić teraz. Tylko nie mam pojęcia które wybrać? Czy węglanowe 35% bedzie dobre i jakie ilości Wy stosujecie mniej więcej żebym wiedział ile mam aut zamówić. Bo nie wiem ile sie daje .

Opublikowano (edytowane)

A ta kreda czym sie różni od wapna węglanowego? I gdzie ją można kupić, jestem z kuj- pom, okolice Inowrocławia, węglanowe mam 7 km ode mnie.Wiem że najlepiej zrobić badanie na ph tylko czy moge to zrobić już teraz czy dopiero po zbiorach? No a na wyniki musze czekać 3 tygodnie to już bedzie po zniwach a potem nie kupie nigdzie wapna tak od razu więc chciałem zamówić teraz. Tylko nie mam pojęcia które wybrać? Czy węglanowe 35% bedzie dobre i jakie ilości Wy stosujecie mniej więcej żebym wiedział ile mam aut zamówić. Bo nie wiem ile sie daje .

Nazewnictwo wapna to spory problem bo nie tylko na forum ale i w polskich przepisach o wapnie jest troche zamieszania.

Ale tak na szybko:

wapno węglanowe ( i dolomitowe) - skała wydobywana w kopalniach odkrywkowych przy pomocy materiałów wybuchowych potem na specjalnych maszynach - kruszarkach, kruszona do postaci "piasku" czy "żwirku" - to własnie nasze wapno, np, morawica, nordkalk standard , kujawit

kreda (kreda to tez wapno węglanowe ale o kilkaset milionów lat mlodsze od skały wapiennej) - białe lub szare "błoto" kopane koparką z ziemi, łąki, pola itd... np. mielnik, koszelówka

i tu sie zaczyna zamieszanie bo np wapno węglanowe (te ze skały) zmielone na pył, tez bywa nazywane kredą.

temat jak widać szeroki, moze ktos bardziej kompetentny napisze więcej

Edytowane przez mariuszzz
Opublikowano

Są obok mielnika jeszcze jakieś kopalnie kredy ma ktoś jakieś namiary? Chcem poprostu podzwonić i zapytać skąd wyjdzie mi taniej. Do mielnika mam jakies 90 km i wołają 97 zł.

Opublikowano

tak jak pisałem wczesnij w tej cenie bedzie w tym roku kreda jeziorna i taniej ciezko bedzie znalesc bo nie ma towaru i pogoda przeszkadza w wydobyciu. 97 brutto to ok cena. ja 3 lata temu płąciłęm 92 125km od mielnika

Opublikowano

kompetentnie o wapnowaniu to juz paru uzytkownikow pisalo dawno temu ale im sie znudzilo w kolko to samo co pare stron powtarzac. ida wakacje to nie problem przegladnac 150 stron.oprocz sponsorowanych postow agronoma[teraz przestal pisac,pewnie zmienil prace] sa wiarygodne informacje na temat wapna.

w skrocie sa trzy najwazniejsze rzeczy w wapnowaniu woda,czas i na koncu najmniej wazna samo wapno. bez wody wapno sie nie rozlozy[nie wejdzie w reakcje z roztworem glebowym] wapno kredowe zaczyna dzialac po min 6 m a dolomitowe po 1,5 roku nawet do 12 lat [w ksiazce takie dane znalazlem].

sianie samej kredy gdy poziom magnezu jest niski[a tak na 100 % na kwasnych glebach jest] jest bez sensu trzeba wysiac do tego min 300 kg kizerytu.

przy stosowaniu dolomitu najwazniejsze jest rozdrobnienie skaly, czym drobniej zmielony tym lepszy, to wapno podnosi poziom ca i mg latami , powoli i cudow w pierwszym roku nie ma i nie ma prawa byc, nagle podniesienie ph jest bardziej szkodliwe niz brak wapnowania.

zrodla informacji podalem w moich poprzednich postach ,paredziesiat stron wczesniej.

Opublikowano

Skąd najlepiej kupić wapno w województwie mazowieckim? Chodzi mi o wapno weglanowe lub weglanowo-magnezowe na słabsze piaszczyste gleby najlepiej prosto z kopalni oczywiście całe sklady i jakie koszty?

Opublikowano (edytowane)

ja w ubiegłym tyg zamówiłem wapno węglanowo-magnezowe z kopalni Żelatowa za 98zł/netto u mnie, powiat obornicki, zadeklarowali 50%CaCO3 15%MgO frakcja 0-3 , reaktywność 47%

Stwierdziłem że będzie to najlepszy sposób wprowadzenia magnezu do gleby a poza tym MgO ma bardzo dobre właściwości odkwaszające...

w poście 1555 kolega mariuszzz napisał:

Kolego, tak jak pisałem o wapnie węglanowym. Liczy się rozdrobnienie. Dolomit to najtwardsza skała stosowana do produkcji wapna rolniczego więc MUSI byc drobno zmielone, nawet na zupełny pył bez "kamyków". Jak tu wcześniej kilka osób pisało dolomit oprócz wapnia zawiera też magnez , najczęściej ok 15% MgO w czystym składniku i ok 30-35% CaO. Jeśli masz w glebie niski poziom magnezu to dolomit jest najtańszym sposobem uzupełnienia magnezu. Zauważ, że jeśli jakiś nawóz mineralny zawiera powiedzmy 4% MgO ,to w dawce 200 - 300 kg/ha nawozu dostarczasz do gleby tylko 8-12 kg magnezu. Natomiast jeżeli dasz 2 tony dolomitu ( a to przecież wcale nie jest duża dawka wapna) to wprowadzasz do gleby aż 300 kg MgO. Różnica kolosalna, prawda? W przypadku braku magnezu nie ma szans żeby go podnieść znacząco nawozami wieloskładnikowymi.

Jeszcze jedna sprawa, magnez też ma działanie odkwaszające i to sporo silniejsze niż wapń, tu jest artykuł:

http://www.lodr.pl/d...dkwaszanie-gleb

1 kg MgO odpowiada 1,39 kg CaO

Koniec wykładu;-)

tak więc myślę że po tym wapnie tak czy inaczej powinno lepiej rosnąć, nawet jeśli zbyt mocno nie odkwasi to wprowadzi dużo magnezu do gleby, a stosując nawozy mineralne w celu uzupełnienia magnezu chyba bym zbankrutował :)

panowie a co sadzicie o wapnie kujawit z bydgoszczy ktos je stosowal ? ??

wpisz w wyszukiwarkę na forum... ale z tego co zdążyłem przeczytać to ma b.dobre opinie..

Edytowane przez panczo1922
Opublikowano

Tak to prawda -tylko 4 tony kredy to 2 tyś ! na 6 klasie jaki plon uzyskasz ? rozumie że trzeba włożyć żeby wyjąć ale bez przesady ......Ale każdy liczy po swojemu.

Co Ty gadasz chłopie tona kredy 100 zł kosztuje. Liczyć sie naucz

Opublikowano

nie twierdze że nie ale dając np 3 tony wapna magnezowego wprowadzam do gleby 450kg MgO przy reaktywności na poziomie 50% wychodzi 225kg... Kizerytu musisz dać tonę żeby to osiągnąć a może i więcej bo nie wiem jak z reaktywnością tego... A teraz cena : 98zł za tonę wapna, 1350zł tona Kizerytu.. rachunek jest prosty....

Opublikowano

w kornicy mozna kupić surówkę podsuszaną po 30zł/t + transport - rozsiałem w tamtym roku po żniwach 30t

Kolego na pewno ta cena była 30 zł/t bez transportu? Bo dzwoniłem pod ten nr. co podałeś i powiedziano mi 60 zł/t bez transportu.

Opublikowano

dzwoniłem, faktycznie jest teraz po 60zł + transport, ma spory zbyt i poszeżył ofertę (granulat i różne frakcje np. 3-4cm i drobniejsz) - przepraszam za wprowadzenie w błąd podając nieaktualną cenę