Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, boogie7 napisał:

Świętokrzyskie na wapieniu śpi, to i wapnować nie trza 😉  Pozazdrościć tylko 😜

Jestem z okolic Morawicy i u nas problem to mozaikowatość na kilkuset metrach masz kwaśny wyługowany ił potem rędzine i na końcu piaski żwiry i krzemienie do wyboru do koloru trzeba mieć maszyny do ciężkich gleb i do lekkich i maszyny strasznie się zużywają i psują od kamieni kopalnie mam kilka kilometrów od siebie i muszę wapnować tam gdzie jest to wymagane nawet prób glebowe jakbyś pobierał to chyba max z 1 ha bo co kawałek inna ziemia i wynik z kilku miejsc razem zakłamywał by próbe

Opublikowano
Dnia 3.08.2024 o 12:19, Rafi1979 napisał:

A ja myślałem że wapniak koszelowski to bardzo dobre wapno..teraz taka anty reklama. Hmm p.s ja daję kredy pogłowie jesienią 

Wapniak Koszelowski jest dobry, zapewniam. Chciałbym wyjaśnić sytuacje z tym Panem, podałem e mail i czekam na informacje. Jest dużo znaków zapytania. Dawał kilka lat po 2/3Tna ha i  pH spadło.... Dał też wapno innej firmy i wzrosło 2 pkt pH.....   Te dawki i przyrosty oraz spadki są nierealne. Coś jest nie tak. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.08.2024 o 17:33, Rafi1979 napisał:

Ok. To daj proszę znać bo chce ten wapniak niedługo kupić 

Dam znać. Jeśli zależy Ci na granuli to jest jeszcze  attrigran lub polcalc ale np. Polcalc też w glebie mi tyle leżał z tym że jeśli chodzi o niego to całe kulki nie rozwalona nawet... ale nie tyle co tego i ph podniósł na jarzynach. 

Z granuli stosowałem jeszcze na piachu dobromira ŵęglanowego i ph nie znam bo to w tym roku stosowałem i nie badałem ale działa bo jak w poprzednich latach nie rosło tak teraz owies ładnie obrodził. Jak nigdy na takiej jednej działce. 

Edytowane przez Samsung123321
Opublikowano
23 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Dam znać ale osobiście raczej odradzam. Jeśli zależy Ci na granuli to attrigran lub polcalc ale np. Polcalc też w glebie mi tyle leżał z tym że jeśli chodzi o niego to całe kulki nie rozwalona nawet... ale nie tyle co tego i ph podniósł na jarzynach. 

Z granuli stosowałem jeszcze na piachu dobromira ŵęglanowego i ph nie znam bo to w tym roku stosowałem i nie badałem ale działa bo jak w poprzednich latach nie rosło tak teraz owies ładnie obrodził. Jak nigdy na takiej jednej działce. 

Zgłosiłeś ten problem producentowi czy nie ?

Opublikowano
Dnia 4.08.2024 o 18:23, Koszelowski napisał:

Dzień dobry, jestem z Koszelowskich Zakładów Kredowych, bardzo proszę o e mail biuro@kzkpolska.com , proszę to dokładnie opisać, chciałbym wyjaśnić sytuację.  Sytuacja, która Pan opisuje praktycznie nie ma prawa się zdarzyć, czekam na kontakt i pozdrawiam.

Ok napisze do was. Jeszcze tu na forum wspomnę. Nie zależy mi na kreceniu afery. Po prostu stosując to wapno przez 2 lata i widząc po wykopaniu takie resztki białych pozostałości mam prawo myśleć że to jest pozostałość po tym wapnie. Przed laty były stosowanie inne wapna i być może to jest pozostałość z nich ale ostatnie 2 lata stosowania sugerują że jednak to wapniak. Choćby barwa się zgadza bo on jest biały i to jest białe.

Jeszcze odpowiadając tutaj. Nikogo nie zniechęcam do kupna waszego wapna. Po prostu być może trafiłem na taki towar albo w jakimś stopniu się mylę że to jest wapniak. W tym roku spróbuję innego i zobaczymy czy różnica będzie. 

10 godzin temu, Rafi1979 napisał:

Zgłosiłeś ten problem producentowi czy nie ?

Teraz zgłoszę bo tutaj się Pan odezwał. Znaczy opiszę sytuację bo nie zależy mi na kręceniu afery. Zamów go. Po zastanowieniu zalecam przetestować samemu. Być może coś z moją partia było nie tak albo no nie wiem nie to wapno a inne sprzed kilku lat choć barwa ta sama. Najlepiej jak zamówisz i się sam przekonasz. To nie jest tak że to na 100% nie działa. On coś tam pomógł ale tak jak piszę te białe pozostałości jak na zdjęciu dają mi powód do niepokoju że to może być jednak nie w pelni wykorzystana partia. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 4.08.2024 o 18:27, Koszelowski napisał:

Proszę się wstrzymać z takimi komentarzami do czasu wyjaśnienia sytuacji. 

Ah prosze wybaczyć. Mój komentarz dotyczy ogółu zjawisk i sytuacji producentów/ produktów i nie jest o was.

Proszę się nie wstrzymywać od skomentowania zdjęcia, które załączył użytkownik i które jest dowodem.

Proszę sie wstrzymać od nakazywania mi co mam pisać.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Shaun napisał:

Dowodem na co?

@Samsung123321 co roku brałeś wapno od jednego sprzedawcy? 

Na to że jednak coś w glebie pozostaje ale nie dowodem na to że to wapniak koszelowski. Tak od jednego punktu który to miał 

Ostatnie 2 lata stosowania sugerują że to wapniak więc tak to opisuje 

Edytowane przez Samsung123321
  • Like 1
Opublikowano

No właśnie. Nie łatwiej pogadać z producentem. Zamowic 500 kg i zbadać. Ja stosowałem ten wapniak pogłownie i już po pierwszym deszczu się zaczynał rozpuszczać 

Opublikowano

RZECZYWIŚCIE , ja mam pomysł, CHODZI O INNEGO PRODUCENTA,  NIE O KOSZELOWSKI -  wezme zamówię od INNEGO  producenta i powiem mu, że chcę pobrać próbkę do laboratorium i ciekawe co mi przyśle,  ... AHA jeszcze mu powiem, że będę pisał o tym na forum rolniczym, ciekawe co mi przyśle... jak myślicie

Opublikowano

Uwaga ważny komunikat. 

Wyżej został opisany przezmnie problem odnośnie wapniaka koszelowskiego 06a. Problem polegał na tym że odkopując ziemie widoczne było wapno ( nie rozpuszczone, białe okruchy) 

Po pewnych analizach, szukaniu przyczyn sprawe uważam za zamknietą i prosze aby sie do tego dostosować ze wzgledu na moją osobe, dobro firmy. Na działkach na których byl stosowany wapniak koszelowski jeszcze w poprzednich latach były stosowane różne wapna granulowane. W żaden sposób niema możliwości aby to zweryfikować czy to należy do wapniaka koszelowskiego. Jako że niemam czasu i też zostało już rozsiane inne wapno więc teraz na próżno w ogóle szukać tych resztek. 

Skontaktowałem się z firmą I opisałem problem. Mogę napisać że podejście producenta jest profesjonalne i adekwatne do problemu. Na własną prośbę zdecydowalem sie zamknąć temat bo zwyczajnie ani niemam czasu tego ciągnąć, ani ochoty oraz przede wszystkim nie chce i nie jestem w stanie tego udowodnić.  

Uczciwie podchodząc do tematu z powodu braku dowodów zamykam sprawę bo łatwo kogoś oczernić i napisać że to dziadostwo i generalnie zrownać z ziemią, na takie coś trzeba mieć konkretne dowody. Bardzo wiele opini tego typu kreda posiada pozytywnych i sam uważam że to dobre wapno mimo wpadki u mnie na polu także polecam spróbować. Kupcie, przekonajcie się sami. Jeśli trafi się taka sytuacja to jednak coś w tym było co wspominałem , jeśli nie no to znaczy że wapno jest ok. 

Dziękuję sprawa zamknięta 

• Like 1
Opublikowano

Panowie ,przestańcie kręcic tutaj głupimi tekstami bo powiem jak ja to widzę .Po pierwsze tak jak wielokrotnie to już tu było mówione nie tylko rolnicy/forumowicze czytają to forum ,a to w sumie dobrze  ważne żebyśmy go rozumnie używali.A po drugie  uważam że szacun dla firmy  za podjęcie rękawicy,próbę wyjaśnienia problemu a nie chowanie głowy w piasek- bo mam nadzieję ze taki jest cel przedstawiciela firmy,a nie próba zastraszenia forumowicza żeby nie wystawiał złej opinii 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, kopin napisał:

Panowie ,przestańcie kręcic tutaj głupimi tekstami bo powiem jak ja to widzę .Po pierwsze tak jak wielokrotnie to już tu było mówione nie tylko rolnicy/forumowicze czytają to forum ,a to w sumie dobrze  ważne żebyśmy go rozumnie używali.A po drugie  uważam że szacun dla firmy  za podjęcie rękawicy,próbę wyjaśnienia problemu a nie chowanie głowy w piasek- bo mam nadzieję ze taki jest cel przedstawiciela firmy,a nie próba zastraszenia forumowicza żeby nie wystawiał złej opinii 

Nikt mnie nie przestraszył. Sam zdecydowalem żeby nie drążyć. Po prostu jak coś nie udowodnię to nie będę robił afery bo po co? Raz że niemam czasu a dwa ja nie powiem na 100% że to wina wapniaka koszelowskiego bo generalnie to dobre wapno a dwa ja stosowałem parę lat temu inne i mogło z tamtych zostać. Najłatwiej też oczernić po namyśle więc nie będę mówił. Sprawa zamknieta tak jak pisałem. Wapniak dobre wapno i tyle. Zmieńcie temat 

• Like 1
Opublikowano

też uważam, że nie ma dowodów 100% aby stwierdzić że to konkretny produkt -  a nawet powiem tak, że to mógł być np nawóz NPK ... niewiadomo.

Zmieńmy temat żeby kogoś nie skrzywdzić niesłusznie

• Like 1
Opublikowano
Dnia 3.08.2024 o 12:18, danielhaker napisał:

Już nie raz mówiłem, że kredę najlepiej rozsiewać na zimę, na zaoraną ziemię, wtedy śniegi, deszcze i mróz zrobią robotę i nie będzie śladu, to upieracie się z mieszaniem jej z ziemią 😛

Sciernisko>talerzówka>odczekać miesiąc aż chwasty odrosną>orka>kreda granula>(kultywator?)>miedzyplony na zime. Dobre to czy coś do zmiany?

i jak to jest Pan ekspert z wapniaka koszelowskiego wspomniał że max 1t/ha na rok a co drugi tu pisze ze daje 2-5t/ha ? Przerost formy nad treścią czy w zależności od wapna (granula/sypkie/producent)?

Pytam bo mam juz granule wapniak kornicki i planuje dac wlasnie 1t/ha w kl gleb 4-6 i z min.10lat nie wapnowane.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Celownik07 napisał:

Pytam bo mam juz granule wapniak kornicki i planuje dac wlasnie 1t/ha w kl gleb 4-6 i z min.10lat nie wapnowane.

Jako dodatek do 4-5t/ha sypkiego może być ... Na działki gdzie się kupowało i leżało pH dawałem zawsze 5t/ha na start i po 3-4 latach poprawka 2,5-3,5t/ha.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Sad 1