Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli troszkę ściema. Wydawało mi się że po to jest zakres żeby parametry się tam mieściły a tutaj jednak niewiele bo niewiele ale jednak brakuje w obu parametrach. Nieładnie .

Opublikowano
Roxer napisał:

1 godzinę temu, Unexpected napisał:

Przy drodze to aż się auta zatrzymywały

No dokładnie, aż niebezpieczne. Nie wiedziałem że bez przemoknięcia będzie aż tak źle się rozwozić. Straty to i bez wiatru pewnie całkiem duże

Ja siałem suche spod folii w mglisty, bezwietrzny jesienny dzień i fajnie szło. Kurz utrzymywał się kilka minut i osiadał. warunki idealne pod tą robotę

Opublikowano
marluk napisał:

Czyli troszkę ściema. Wydawało mi się że po to jest zakres żeby parametry się tam mieściły a tutaj jednak niewiele bo niewiele ale jednak brakuje w obu parametrach. Nieładnie .

Następnego dnia może być dużo wyżej, pokład skały nie jest jednolity

Opublikowano
3 godziny temu, bialy2005 napisał:

Albo następnego dnia może być dużo niżej, pokład skały nie jest jednolity :D

Zastanawiam się teraz czy te parametry zawartości CaO i MgO to średnia z jakiejś ilości badań, czy może po prostu sprytnie wybrane tylko te korzystniejsze, z wysoką zawartością

Opublikowano
5 godzin temu, bialy2005 napisał:

Ja to rozumiem tylko na jakiejś podstawie podają taki zakres a nie inny. Kupiłbyś w sklepie wódkę na której pisze 40% a faktycznie ma 35? :) 

• Like 1
Opublikowano

Skoro parametry są sztywno określone to też wolałbym żeby coś za coś płace je spełniało. No ale cóż.

Koniec końców wyszło że za każde 150zł brutto/t kupiłem sobie 291kg CaO i 147kg MgO. Czy to dużo czy mało oceńcie sami 

Opublikowano
3 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Te 150 brutto za 180 km od kopalni to chyba z tamtego roku ceny 🤔

Do miejsca wyładunku 155km, ten rok, ale zamawiane ze dwa miesiące przed żniwami

Opublikowano

Ile można dać maksymalnie wapna na hektar? Chodzi, że mam działkę 4.6 ha oddaloną o jakieś 10 km i nie chce wozić wapna z siedliska. Bym zamówił samochód tam na tą działkę ale to wyjdzie jakieś 5.5 t/ha. Czy to nie za dużo? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Leszy napisał:

Ile można dać maksymalnie wapna na hektar? Chodzi, że mam działkę 4.6 ha oddaloną o jakieś 10 km i nie chce wozić wapna z siedliska. Bym zamówił samochód tam na tą działkę ale to wyjdzie jakieś 5.5 t/ha. Czy to nie za dużo? 

Stacja chemiczna zaleca dawkę 6t czystego składnika jak masz już ph poniżej 5,5.

Więc zakładając że będziesz dawać jakiś weglan co ma około 50% CaO to nie za duzo.

Edytowane przez Okisz
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Leszy napisał:

Daj połowę przed agregatem potem drugą po agregacie I będzie git.

Opublikowano

Trafiła się działka przez miedzę klasa 3 pH 3.8 dałem 5 ton węglanu z Morawicy . Sprawdzał ktoś kiedy będzie z tego jakiś efekt ? W planie jeszcze 2 tony kredy 6a w grudniu 

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Trafiła się działka przez miedzę klasa 3 pH 3.8 dałem 5 ton węglanu z Morawicy . Sprawdzał ktoś kiedy będzie z tego jakiś efekt ? W planie jeszcze 2 tony kredy 6a w grudniu 

W ubiegłym roku kupiłem taka działkę z 4.1ph

Ciężka gliniasta ziemia z x lat rosnąca trawa. Oprysk ,potem dałem 4t Morawicy talezowka , obornik przed zimą i orka. Zima 1t kredy w granuli. Kukurydza wyglada pięknie , także coś musiało podniesc. Jak wymluce to spr draminskim i dam znać .

Opublikowano

Planuję rozsiać wapno pod zboża ozime po qq na kiszonkę i jeszcze rozlać poferment. Planuję na ściernisko rozlać ferment zrobić talerzowka po jakimś tygodniu zrobić orkę i na orkę rozrzucić wapno i siać czy ta opcja będzie dobra?

Opublikowano

Dajcie namiar na jakieś porządne wapno bo mnie szlak trafi. Ładuje w pewne pola, glina ciężka ziemia, 4 klasa od 5 lat po 2-3 tony kredy co roku i albo ph spada o 0.5 pkt albo wzrasta o 0.3 pkt albo to samo...  Jeden jedyny wyjątek gdzie pole z ph 5.1 wskoczyło na 6.7 w rok a tak to lipa. Rok w rok daje tej kredy z Koszelówki że aż biało jak po śniegu a dalej nic. W praktyce lepiej bo np. Wyszło ph 3.9 a było 4.5 rok temu ( dawane 3 tony kredy i zjazd) a pszenica sypała 6 ton.  Tam gdzie ph 4.5-4.7 pszenica sypała 8.5 tony...  w ogóle w tym logiki niema bo jest też pole że ph zjechało 0.4 punktu w tym samym miejscu żeby 30m dalej wzrosnąć o 1.4 pkt w rok... a dawki te same

Ps. Nie mówię żeby od razu już było ph wyregulowane ale że robi się zjazd ph a z drugiej wzrośnie z 5.1 na 6.7 na tym samym polu np. To jest to trochę dziwne