Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Radkowit premium, tak zmielonego jeszcze nie miałem, zmielony bardziej niż mąka. Rozwozić się tego prawie nie da. Wjazd z rozsiewaczem w pole to zadyma większa niż kłęby pyłu po zawaleniu WTC. Po deszczu się poprawi? Zostawiałem parę razy na drugi rok pod plandeką to było elegancko, ale tak pod chmurką na krótki okres to nigdy

IMG_20230821_162615.jpg

Opublikowano

Dnia 20.08.2023 o 20:37, Patryk1234455 napisał:

Witam, jakieś opinię na temat kredy agrocarb omya?

Jaka cena tego wapna orientuje się ktoś?

Jeśli chodzi o wapno to rewelacja , działa bardzo szybko przez 2 lata po 2.5t z ph4 zrobiłem 6 na ciężkiej ziemi , ale jak w gromadę ci napada to masakra to wysiać robi się plastelina , dlatego najlepiej tak zamówić żeby odrazu rozsiać.

W pierwszych dwuch latach programu zużyłem tego ponad 300t.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 2.08.2023 o 12:41, bialy2005 napisał:

pisalem smsa 😀

jakie wapno magnezowe oraz zwykły węglan Pan może polecic? :) ogolnie mam poblem z ph i magnezem i zastanawiam sie w jakie wapna isc czy weglan czy moze magnezowe z rajci czesto niskiego magnezu? tylko kwestia ktore magnezowe jest a tyle dobrze zmielone zeby w miare mozliwosci szybko zaczelo dzialac?:)

Opublikowano
Roxer napisał:

Radkowit premium, tak zmielonego jeszcze nie miałem, zmielony bardziej niż mąka. Rozwozić się tego prawie nie da. Wjazd z rozsiewaczem w pole to zadyma większa niż kłęby pyłu po zawaleniu WTC. Po deszczu się poprawi? Zostawiałem parę razy na drugi rok pod plandeką to było elegancko, ale tak pod chmurką na krótki okres to nigdy

IMG_20230821_162615.jpg

Bo to nie jest mielone wapno 😀 Jak doleje to robi się błoto obeschnie i po kilku dniach można siac i już tak się nie kurzy jeśli przemieknie cala pryzma najlepiej rozsiewacz lancuchowy

Opublikowano

Nie jest mielone wapno tzn? Śmiali się że to odpad powstały przy kruszeniu tłucznia, i najdrobniejsza frakcja jest sprzedawana jako wapno. Prawda to?

Z ciekawości dałem próbkę do zbadania zawartości magnezu i wapnia, bo zawsze się kupuje to wapno jak kota w worku, jak przyjdą wyniki to się pochwalę :)

• Like 1
Opublikowano

Kojarzy ktoś krede "żywa kreda" granulowana pasuje mi sypnąć cos na kwasne nowe działki a nie mam funduszy na całego tira sypkiego, na okolicznym składzie mają - wapniak jurajski, który nie przypadł mi do gustu jak stosowałem go ze dwa razy

-tą żywą krede  

-i jakies "dobre wapno" też nie znam jak myślicie co wybrać myśke sypnąc albo 500 kg teraz na sciernisko albo 250 teraz i 250 pogłównie zimą zasiana ma być pszenica ozima 

Opublikowano

Jak będzie lepiej rozsiać wapno, teraz na ściernisko, talerzowanie, za 2 tygodnie orka i potem siew czy lepiej od razu zaorać i wapno rzucić na ziemię i wymierzać agregatem?

Opublikowano

a co z tym wapniakiem nie tak? ja przeważnie go sypie na nowych gruntach pod najgorsze "placki" kiedy nie mam dostępu do sypkiego a chce na już i efekty są dosyć znaczne, kilka działek już tak wyprowadziłem tylko sypie minimum 1200kg/ha wychodzi a później oczywiście sypkie w tonach

Opublikowano
2 godziny temu, mimi007 napisał:

a co z tym wapniakiem nie tak? ja przeważnie go sypie na nowych gruntach pod najgorsze "placki" kiedy nie mam dostępu do sypkiego a chce na już i efekty są dosyć znaczne, kilka działek już tak wyprowadziłem tylko sypie minimum 1200kg/ha wychodzi a później oczywiście sypkie w tonach

Co miałem to był mokrawy i słabawo sie rozpuszczał

Opublikowano
Dnia 10.08.2023 o 09:50, MajsterMarian napisał:

Obornik na ściernisko/ głęboka orka/ wapno/wymieszanie wapna z glebą i siew zboża, czy sobie odpuścić wapno w tym roku

Dnia 10.08.2023 o 14:03, zetorr6441 napisał:

Będzie dobrze przez dwa lata tak robiłem prawie wszystkie działki , plony dobre  i pH też się podniosło także będzie 👍

Na jaką głębokość orka? nie wystarczy 20 cm? bo u mnie głębiej się nie orze a na lżejszej ziemi to samą martwicę wywalę.

I czy trzeba jakiś odstęp między przyoraniem obornika a rozsianiem wapna i siewem? Rozmawiałem z kolegą to mówił minimum 2 tygodnie

Opublikowano
Roxer napisał:

IMG_20230821_162615.jpg

Jeżeli chcesz to wapno siać bezpośrednio po dostawie to ja robiłem tak: lałem dzień wcześniej wodą i mieszałem turem . Inaczej musisz czekać na dobry Deszcz i podciągnięcie wilgoci z gruntu.

Opublikowano

Panowie o ile może spaść pH pola rocznie, nie stosując wapna. Uprawiana pszenica , kukurydza  soja.

2 lata temu robiłem próbki i pH miałem 6 albo 5.8 i zastanawiam się czy mogło spaść poniżej 5.5 już?  Bo od tego poziomu jest dofinansowanie co nie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

Naprawdę nie wiesz jak w inny sposób ten problem rozwiązać?

Bardzo dobrze wiem.  Ale z czystej ciekawości się zastanawiam jaki może być roczny spadek ph bez stosowania wapna

Opublikowano
4 minuty temu, marluk napisał:

Ale tego ci nikt nie powie bo to zależy od co najmniej kilku istotnych czynników.

Nie oczekuje odpowiedzi z dokładności a do 4 miejsc po przecinku.  

Bardziej chodzi mi o rząd wielkości czyli 0.2 lub 0.5.

Opublikowano
7 godzin temu, raven18 napisał:

Na jaką głębokość orka? nie wystarczy 20 cm? bo u mnie głębiej się nie orze a na lżejszej ziemi to samą martwicę wywalę.

I czy trzeba jakiś odstęp między przyoraniem obornika a rozsianiem wapna i siewem? Rozmawiałem z kolegą to mówił minimum 2 tygodnie

Raczej nie , przecież te wapno zanim dojdzie do obornika to i tak spory czas minie no i musi jeszcze padać.

Nawet jeżeli wszystko na raz byś wywalił to pH i tak będzie się podnosić tylko ewentualnie moga być straty azotu z obornika.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, raven18 napisał:

minimum 6 tyg...

Opublikowano
10 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Raczej nie , przecież te wapno zanim dojdzie do obornika to i tak spory czas minie no i musi jeszcze padać.

Nawet jeżeli wszystko na raz byś wywalił to pH i tak będzie się podnosić tylko ewentualnie moga być straty azotu z obornika.

A strat z wapna wtedy niema?

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, chętnie bym zrobił odstęp ale jest tak sucho że prawdopodobnie ciężko będzie odczekać te kilka tygodni, a czekać z sianiem np jęczmienia do powiedzmy połowy października też tak średnio