Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 10.09.2022 o 06:06, Fugeo napisał:

Spotkał się ktoś z produktem Żywa Kreda H+? 420 zł za tonę.

Wapno z zawartością około 35% CaO za takie pieniądze, lekka przesada. Kilka lat temu wozili u nas to pyliste po 700zł za wannę, a wanna morawicy wówczas kosztowała 1200-1300 zł.

Opublikowano

w literaturze niemieckiej, od dawna opisują mieszanie węglanu wapna z obornikiem czy gnojowicą i nie widzą w tym problemu a nawet pozytywy. z tym że nie może to być kreda tylko zwykły węglan drobnomielony. Fosfor uwstecznia się chwilowo a nie trwale. w przypadku obornika najpierw wapno na to obornik głęboka dokładne mieszanie i orka. Dobrze zaorana ziemia amoniak który w normalnych warunkach by się ulotnił gleba zaabsorbuje. do gnojowicy można dodać węglan wapnia z 2% dodatkiem gipsu w ilosci ok 50kg na 1m3. pH gnojowicy jest i tak wyższe od 7 wiec nie dochodzi do gwałtownego skoku pH i uwolnienia amoniaku.

Opublikowano

image.png.039eca3207a706bae3bfbca5191e22b4.png

Raczej nie muszę się upewniać że nie przejdzie to do wniosku, więc jak dostawca ma mi zmienić fakturę żeby nie było poprawek? Kreda z Drugni Rządowej.

Opublikowano
2 godziny temu, mateusz8530 napisał:

w literaturze niemieckiej, od dawna opisują mieszanie węglanu wapna z obornikiem czy gnojowicą i nie widzą w tym problemu a nawet pozytywy. z tym że nie może to być kreda tylko zwykły węglan drobnomielony. Fosfor uwstecznia się chwilowo a nie trwale. w przypadku obornika najpierw wapno na to obornik głęboka dokładne mieszanie i orka. Dobrze zaorana ziemia amoniak który w normalnych warunkach by się ulotnił gleba zaabsorbuje. do gnojowicy można dodać węglan wapnia z 2% dodatkiem gipsu w ilosci ok 50kg na 1m3. pH gnojowicy jest i tak wyższe od 7 wiec nie dochodzi do gwałtownego skoku pH i uwolnienia amoniaku.

Jaki sens świadomego uwsteczniania fosforu?? Chwilowe to znaczy ile? Napewno ten cofnięty w plonie głównym nie zostanie wykorzystany. 

Opublikowano (edytowane)

Zabieg wykonany na jesień i na wiosnę wszystko wraca do normy. Nie jest to trwały związek jak w przypadku glinu czy żelaza. Druga korzyść to tempo mineralizacji. W mieszaniu obornika i gnojowicy z wapnem i tak zawsze chodziło o straty azotu,  jak się okazało nie są wcale takie duże i nie mówimy tu o tlenkach czy kredach 06a szybko działających tylko o zwykłym węglanowych 04.

Edytowane przez mateusz8530
Opublikowano
26 minut temu, przemo93pl napisał:

WKG raciszyn kreda mielona 05 tak jest na wz  stosował ktoś i wygląda tak jak na zdj ?  agrolok mi to przywiózł wedłóg nich normalnie wyglonda 

20220909_101912.jpg

05 to nie kreda tylko zwykły węglan. Kredy to są od 06 do 09 i zawsze musi mieć literkę A, 06ana przykład wszystko co jest bez A to nie kreda.

Opublikowano

Kreda zawsze typ wapna od 06a do 09a.

Wuzetke to Ci poprawią i wpiszą wszystko co chcesz, bo papier przyjmie. Tylko powiedz co Ty faktycznie chciałeś zamówić, bo jeżeli kredę, to to na zdjęciu co Ci przywieźli na nią nie wygląda. Kreda to pył. Ma być biała jak ta w szkole do pisania na tablicy.

Opublikowano
mateusz8530 napisał:

Zabieg wykonany na jesień i na wiosnę wszystko wraca do normy. Nie jest to trwały związek jak w przypadku glinu czy żelaza. Druga korzyść to tempo mineralizacji. W mieszaniu obornika i gnojowicy z wapnem i tak zawsze chodziło o straty azotu,  jak się okazało nie są wcale takie duże i nie mówimy tu o tlenkach czy kredach 06a szybko działających tylko o zwykłym węglanowych 04.

skąd takie informacje? przy stosowaniu nawozów fosforowych i wapniowych razem, powstają trudno rozpuszczalne fosforany wapnia. to samo się dzieje na glebach o zasadowym pH. z fosforanu wapnia zbudowane są kości, a szkielet można wydłubać z ziemi po setkach lat więc to nie jest takie chwilowe uwstecznienie. pozostaje kwestia typu wapna, zwykły węglan czy dolomit pewnie ma na tyle małą reaktywność że straty nie będą zbyt wielkie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, przemo93pl napisał:

WKG raciszyn kreda mielona 05 tak jest na wz  stosował ktoś i wygląda tak jak na zdj ?  agrolok mi to przywiózł wedłóg nich normalnie wyglonda 

20220909_101912.jpg

To co masz to wygląda idealnie... ale na podniesienie terenu

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
3 godziny temu, przemo93pl napisał:

20220909_101912.jpg

Z raciszyna chyba zawsze pisze na fakturze kreda, choć to węglan. 

U mnie na fakturze pisało kreda mielona 0-2 powstała z przerobu skał wapiennych, typ 04

Jest tylko jeszcze jedno ale, u mnie wapno było śnieżnobiałe. A to wygląda jak zwykły żwir. 

Po ile to agrolok sprzedaje? 

Opublikowano

@zigi94 owszem powstaje ale jest to połączenie odwracalne ponieważ jest stabilny w pH > 7  w niższym z czasem się rozpuszcza. Dlatego mowa jest o zwykłym węglanie. Z resztą fosfor w glebie nie jest magazynowy w postaci wolnej tylko jako związki tj. wapnia i magnezu stąd tego trudne wymywanie. Weź pod uwagę że obornik ma pH powyżej 7 fosforan z obornika jest trudno dostępny. Obornik wymaga mineralizacji żeby ten fosfor był dostepny. wapnowanie przyspiesza ten proces. Wystarczy poczytać badania naszego zachodniego sąsiada bo mam wrażenie że u nas powtarza się jedno i to samo a konkretnych informacji brakuje co i dlaczego tylko powtarzanie jedno i to samo. Wniosek jest taki, że obornik z węglanem można mieszać bo nie wpływa na jakieś znaczące przyspieszenie uwalania azotu z tlenkiem i dobra kredą nie wolno bo te wapna przyspieszają. 

Opublikowano

Znam taki przypadek że sprzedano rolnikowi w big bagach zamiast siarczanu amonu piasek. Po rozsianiu na polu i zaobserwowaniu że "nawóz" się nie rozpuszcza rolnik dopiero się kapnął że został oszukany ...

Opublikowano
tracker napisał:

Znam taki przypadek że sprzedano rolnikowi w big bagach zamiast siarczanu amonu piasek. Po rozsianiu na polu i zaobserwowaniu że "nawóz" się nie rozpuszcza rolnik dopiero się kapnął że został oszukany ...

I jak się sprawa skończyła?

Opublikowano
Dnia 31.07.2022 o 22:18, Tomek90 napisał:

Zpytaj o ECOGRAN kopalnia obok, a wyjdzie taniej. Większą granulacja może po 300zl jak całe auto. 

https://www.olx.pl/d/oferta/wapniak-koszelowski-kreda-nawozowa-wapno-promocja-przedsezonowa-CID757-IDQaXzM.html 

Orientujesz się jak wysiewa się taka duża granula? Jak z jej rozpuszczalnością?

Zawsze brałem granulacje 2-6 i było idealnie 

Opublikowano

Dopiero zacznę ja uprawiać, teraz poszły opryski na chwasty i potem orka, dzisiaj zrobiłem na szybko pomiar i raczej poniżej 5.5, ale to dopiero będę pewny po analizie, ale nie będę robił formalnej jeżeli by mi się nie należało, dziś wszedłem na wniosek i widzę w rubryce że piszę, "wnioskodawca" nie użytkownik, i pod spodem czy ma współwłaścicieli, jutro zadzwonię zobaczę co powiedzą, bardzo mi zależy bo jestem mikro rolnikiem i porządna dawka wapna była by już przekroczeniem budżetu 

Formalnie dziełka była co roku koszona przez właściciela i brał dopłaty, teraz zgodził się abym ja sobie zagospodarował pod grykę, facelię lub inne uprawy miododajne, będę chciał od przyszłego roku abym to ja widniał w armir jako użytkownik, nie wiem czy to ma znaczenie, kasa w końcu nie z armir jest tylko z krajowej stacji chemiczno rolniczej

Opublikowano
bortys2001 napisał:

Dopiero zacznę ja uprawiać, teraz poszły opryski na chwasty i potem orka, dzisiaj zrobiłem na szybko pomiar i raczej poniżej 5.5, ale to dopiero będę pewny po analizie, ale nie będę robił formalnej jeżeli by mi się nie należało, dziś wszedłem na wniosek i widzę w rubryce że piszę, "wnioskodawca" nie użytkownik, i pod spodem czy ma współwłaścicieli, jutro zadzwonię zobaczę co powiedzą, bardzo mi zależy bo jestem mikro rolnikiem i porządna dawka wapna była by już przekroczeniem budżetu 

Formalnie dziełka była co roku koszona przez właściciela i brał dopłaty, teraz zgodził się abym ja sobie zagospodarował pod grykę, facelię lub inne uprawy miododajne, będę chciał od przyszłego roku abym to ja widniał w armir jako użytkownik, nie wiem czy to ma znaczenie, kasa w końcu nie z armir jest tylko z krajowej stacji chemiczno rolniczej

Jak nie będziesz jej miał w wniosku obszarowym to nie przejdzie