Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Tak jest. Z Mielnika lub Kornicy.

Pytanie z innej beczki. Jak to jest z siewem wapna rozrzutnikami z wałkami pionowymi. Typu jakiś ursus warfarma cynkomet czy tytan. Tak sobie oglądam coś z tych mniejszych 6 ton. 

Daj sobie spokój. Jak rozrzutnik nie ma porządnych talerzy to sypiesz za rozrzutnikiem sporo a na boki leci trochę. Jak masz trochę wydac i tylko do wapna to poszukaj jakiegoś bredal albo amazone. W tym roku miałem usługę właśnie bredal to Rcw 3 sie chowa jeśli chodzi o równomierność rozrzutu na polu

• Like 1
Opublikowano

Dzięki. Mogę jeździć raz przy razie to mi nie przeszkadza. Rozwaliłem 100 ton dwutalerzowym kłosem. Jeżdżąc raz przy razie. Chodzi właśnie o to by więcej załadować. A przy okazji wymienić rozrzutnik na nowszy. 

Mój rozrzutnik to lekko 10 tys bredal kilkanaście. A to już prawie jakiś dość młody ursus warfama czy coś w tym stylu. Ale dzięki za radę. Pomyślę. A orientujesz się może jak jest z posuwem wapna tymi listwami na rozrzutniku jak to działa?

Opublikowano
13 godzin temu, Daro20 napisał:

To węglanowe bez magnezu? Jaka cena na kopalni?

Bez magnezu. Ile na kopalni niewiem, do mnie pod Białystok 110zl 

14 godzin temu, hubertuss napisał:

Tak jest. Z Mielnika lub Kornicy.

Pytanie z innej beczki. Jak to jest z siewem wapna rozrzutnikami z wałkami pionowymi. Typu jakiś ursus warfarma cynkomet czy tytan. Tak sobie oglądam coś z tych mniejszych 6 ton. 

Same walki słabo, dobrze jak ma talerze. Sam takim rozwalam to jest ok, posów na listwach normalnie, trzeba patrzeć żeby nie przeładować bo sprzęgło nie puści i trzeba będzie lopatowac. 

• Thanks 1
Opublikowano

Obornik pod pług, a wapno na wierzch 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Dzięki. Mogę jeździć raz przy razie to mi nie przeszkadza. Rozwaliłem 100 ton dwutalerzowym kłosem. Jeżdżąc raz przy razie. Chodzi właśnie o to by więcej załadować. A przy okazji wymienić rozrzutnik na nowszy. 

Mój rozrzutnik to lekko 10 tys bredal kilkanaście. A to już prawie jakiś dość młody ursus warfama czy coś w tym stylu. Ale dzięki za radę. Pomyślę. A orientujesz się może jak jest z posuwem wapna tymi listwami na rozrzutniku jak to działa?

Jak tylko do wapna to serio nie ma sensu, chyba ze kupisz rozrzutnik z adapterem talerzowym

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Tomek Przemek dzięki. Myślałem, że po tych 4 talerzach na dole wałków można czegoś więcej się spodziewać. A adaptery dwu talerzowe to raczej nie ta liga tonażowa i cenowa. Widziałem jakiegoś tytana 12 czy 14 ton ale to już naprawdę nie dla mnie. Wożę rocznie 4 czy 5 rozrzutników obornika od koni. Plus w żniwa awaryjnie i okazjonalnie jako przyczepa służy.

Opublikowano

Powiększ RCW. Ja mam rcw3 założone koła od tira 385 65 22.5 i nadstawka to sporo wchodzi. 

Jutuber wojkep ciężkie gleby u gościa, a mówi o szybkim podniesieniu wapnem granulowanym Atrigran!  Nie żadne tlenkowe czy kreda granulowane która bym zrozumiał, tylko wciska Atrigrana z przedstawicielem no porażka z gościa, a myslałem ze spoko jest, ale sfrajerzyl się 🙋‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

Tomek Przemek dzięki. Myślałem, że po tych 4 talerzach na dole wałków można czegoś więcej się spodziewać. A adaptery dwu talerzowe to raczej nie ta liga tonażowa i cenowa. Widziałem jakiegoś tytana 12 czy 14 ton ale to już naprawdę nie dla mnie. Wożę rocznie 4 czy 5 rozrzutników obornika od koni. Plus w żniwa awaryjnie i okazjonalnie jako przyczepa służy.

Jak juz chcesz klasyczny rozrzutnik to tylko na 2 walkach i żeby miał duże talerze na dole, te na 4 które widziałem to porażka do wapna, chociaż ciagle jestem zdania jak coś jest do wszystkiego to jest….

uwazam że dawka 3-4 tony na ha nie jest podawana w miarę równomiernie na całej powierzchni tylko sypia za sobą więcej te rozrzutniki niż na boki przez co nawet jeżdżenie koło w koło to jest wielki …. Bo nie wysiejesz rowno

• Thanks 1
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Powiększ RCW. Ja mam rcw3 założone koła od tira 385 65 22.5 i nadstawka to sporo wchodzi. 

Jutuber wojkep ciężkie gleby u gościa, a mówi o szybkim podniesieniu wapnem granulowanym Atrigran!  Nie żadne tlenkowe czy kreda granulowane która bym zrozumiał, tylko wciska Atrigrana z przedstawicielem no porażka z gościa, a myslałem ze spoko jest, ale sfrajerzyl się 🙋‍♂️

A jak z taśma gumowa? Wytrzymuje nacisk wapna? Masz w środku tą "drabinkę"? Co do tych youtuberow to wszyscy siali atrigran lub wapno Dobromir jak im firma dawała. Nawet do swojego rcw jeden sypał. A teraz są filmiki z tego roku, że luzem kupili wapno i sieją... No cóż, lepiej dać kilka big bag youtuberow, taniej wyjdzie jak reklama w gazecie rolniczej :)

Opublikowano
8 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Jak juz chcesz klasyczny rozrzutnik to tylko na 2 walkach i żeby miał duże talerze na dole, te na 4 które widziałem to porażka do wapna, 

Ostatnio rozsypywalem suche wapno węglanowe i nie powiem ze na boki rzucało max 2 m i na środku najwięcej zastawało ale miałem trochę przelane wapno i zupełnie inna robota prawie równomierny wysiew na 12m. Na przyszłość będę wiedział aby nie rozsiewać suchego 

IMG_20220803_135437.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Marl napisał:

A jak z taśma gumowa? Wytrzymuje nacisk wapna? Masz w środku tą "drabinkę"? Co do tych youtuberow to wszyscy siali atrigran lub wapno Dobromir jak im firma dawała. Nawet do swojego rcw jeden sypał. A teraz są filmiki z tego roku, że luzem kupili wapno i sieją... No cóż, lepiej dać kilka big bag youtuberow, taniej wyjdzie jak reklama w gazecie rolniczej :)

Założyłem tą drabinkę w środku, bo właśnie bałem się ze tasma nie pociągnie. Znowu jak zbyt mokre wapno to wiesza się na tej drabince 😑

Opublikowano
7 godzin temu, Bercik92 napisał:

Ostatnio rozsypywalem suche wapno węglanowe i nie powiem ze na boki rzucało max 2 m i na środku najwięcej zastawało ale miałem trochę przelane wapno i zupełnie inna robota prawie równomierny wysiew na 12m. Na przyszłość będę wiedział aby nie rozsiewać suchego 

IMG_20220803_135437.jpg

300 ton wapna z cukrowni wysiewałem zimą takim adapterem. Nie ma opcji że na 12m rzucą Ci te wałki i żeby jeszcze było równomiernie. Jak chcesz równomiernie siać musisz osłone dorobić z tyłu tak żeby tylko na sam dół adaptera spadało. 

Opublikowano

Pytałem tego rolnika co mu to przywiózł, to żadnych kwitów nie dostał.

Cena mnie bardzo zaciekawiła, i wziąłem trochę w kubek i widać co widać. Nie moja sprawa, ale jak gość tak wszystkich w okolicy wali w hu** to współczuje tym kupującym.

Opublikowano

To prawda z tym octem, kiedyś pamiętam na piascie zostało mi trochę węglanu z morawicy, wlałem dobra setkę octu, dosypałem garść wapna to nie zdążyłem zakręcić i wykipiało wszystko. Wujkowi przywieźli na dniach jakieś wapienko z ogłoszenia olx i jestem ciekaw czy efekt byłby podobny.