Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Straty będą napewno ale jak szybko wszystko zmieszasz to będzie ich mniej, nie chce się mądrzyć za specjalnie ale wapno w granuli albo czysto kredę najlepiej wysiewac grudzień/styczeń, bez mieszania dobrze się rozpuści i przemieści. Ja w tym roku na kilku działkach ozimin siałem kredę 1 lutego i do tej pory są ślady po niej - 5 tygodni u mnie sucho.

• Like 1
Opublikowano

Sam nie wiem. Gdyby było dużo deszczu to by coś z tego wapniaka było. Jak będzie sucho to nic nie zadziała, a tego trzeba się spodziewać.

Z drugiej strony pewnie dasz na tyle mało tego wapna że te kulki nie muszą się spotkać w glebie.

To już bym wolał rozsiać n i npk, przemieszać, rozsiać wapno I zasiać.

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Sam nie wiem. Gdyby było dużo deszczu to by coś z tego wapniaka było. Jak będzie sucho to nic nie zadziała, a tego trzeba się spodziewać.

Z drugiej strony pewnie dasz na tyle mało tego wapna że te kulki nie muszą się spotkać w glebie.

To już bym wolał rozsiać n i npk, przemieszać, rozsiać wapno I zasiać.

Agrest ile dać wapna po lesie? 😛 żeby kukurydza na 3m wyrosła? 

Opublikowano (edytowane)

A skąd mnie to wiedzieć?

Jak lekka gleba i las iglasty to pewnie pH 3,5 - 3,8.

Węglanu to i 8t przyjmie na dwa razy, a tlenku to tonę bym rzucił.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

A skąd mnie to wiedzieć?

Jak lekka gleba i las iglasty to pewnie pH 3,5 - 3,8.

Węglanu to i 8t przyjmie na dwa razy, a tlenku to tonę bym rzucił.

A borówka urosnie na piachu? 😂

Opublikowano

Gleba po lesie jest najlepszym stanowiskiem dla borówki

Opublikowano (edytowane)

Tak.

Pole doświadczalne  z borówka SGGW  leży w Prażmowie k. Piaseczna.  Stanowisko po wyrwanym lesie pomiędzy lasami. Rośnie I owocuje wspaniale. 

Po lesie jest odpowiednie pH, próchnica, przepuszczalność gleby, mikoryza.

Tylko wodę i nawóz dostarczyć

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Sypnąłem 2 tygodnie temu wapno weglanowe z morawicy 53% Ca0 3t/ha na slabe gleby i przyszły te wiatry i wywiało ziemie i wydaje mi się , że też wywiało wapno bardziej pyliste,   a na wierzchu zostało wapno bardziej grubsze i leży go naprawdę dużo  i takie pytanie czy przez zimę to wapno mi się rozpusci  ? Dodam , że ph 4.7 i chce podniesc i rozmyślam czy na jesieni jeszcze nie sypnac  tego wapna dodatkowo czy sobie darować ? Pech chciał,  że jak sypałem wapno zapowiadali deszcz i zero wiatrów na przyszłość,   wody nie było,  a wiatr przyszedł 

Edytowane przez Lukasz123321
Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Łukasz, szkoda że od razu po wysiewie wapna nie zaciągnąłeś czymś pola, frakcja która robiła by najlepszą robotę poszłaa...

Byla właśnie lecz wywiało 

Opublikowano

Wie ktos może ile czasu od wpisu na stronie minrol że przyznano przychodzi kasa fizycznie na konto? Chodzi mi o zwrot za wapnowanie.. Forma listowna jakieś potwierdzenie itp nie doszła do tej pory a wpis jest juz prawie miesiąc.

Opublikowano

Witam z tego że nigdy nie wapno wałem i wkoncu by się przydało bo widzę to już po glebie ale i tak oddam do odczytania pH to jakie wapno wybrać myslalem nad kredą czy lepiej te sypkie wybrać? 

Opublikowano

Sypkie z magnezem. Radkowit premium, lux wapno. 

Opublikowano
Dnia 15.04.2022 o 21:47, danielhaker napisał:

Średnio. Minimum od osiągnięcia dojrzałości roślin

Domyślam się że chodzi tu o niemiarodajny wynik zasobność P, K, Mg? 

Bo wpływu na ph to raczej chyba nie ma

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Jak chcesz szybko odkwasic to kreda a jak masz pH na nie bardzo tragicznym poziomie to magnezowe lub węglanowe. Zależy też jaka masz 

Kreda ładnie się rozpuszcza w roztworze ale efekty są jakieś mizerne. Najlepsze efekty dało u mnie wapno jak określił to sprzedawca "jurajskie" z kieleckich kopalni. Nie jest zmielone na pył i dłużej działa.