Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja od ręki miałem. Nawet 1 auto więcej niż chciałem. 

Czas gra rolę. Damian pisał wiosną jak sytuacja wygląda.

Opublikowano

Ja z Damianem miałem handlować i pohandluje. Wcześniej też żeśmy się nie zgadali z dogodnym terminem dostawy. Tak to jest z wielozawodowcami. Na jesieni będzie więcej czasu to mam nadzieję w końcu się dogadamy.

Opublikowano
2 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jak znajdziesz szybciej to powodzenia, czas oczekiwania na radkowit premium jest do 5 tygodni

mam towar do odebrania na kopalni, a nie mogę znaleźć auta w tej cenie którą zaoferowałem.

Napisze publicznie żeby nie było niedomówień, nie mam pretensji o to ,że czekam 2 tyg, tylko bardziej o brak kontaktu, poinformowania że dostawa przesunie się w czasie .

Opublikowano
6 godzin temu, michal_19 napisał:

Do badania musisz zrobić zalecenia nawozowe, płaci się za każdą próbkę, mozesz wysłać email do oschr by zrobili zalecenia do wykonanych badan i oplac, potem poczekasz z miesiąc i będziesz mógł składać wniosek

Ja już 2tyg czekam , miało być do końca tego tygodnia dostawa, a kontaktu brak, trzeba szukać innego dostawcy.

Jakie zalecenia nawozowe do zwrotu potrzebne jest badanie ph o zalecenia ile ton wapna na ha i tyle a zalecenia nawozowe to dodatkowo se można zrobić. Powyżej 50 ha jak się nie mylę doplacają najmniej do wapna szczególy na oschr

Opublikowano

Ma ktoś z was takie porównanie np ze pH 4.5 zastosowano 2 t wapna takiego i takiego i wiosna zrobione badanie ? O ile wzrosło pH po danym wapnie w danej dawce. Dzielcie się spostrzezeniami. Wiem ze damianzbr wklejal coś takiego kiedyś ale nie mogę znaleźć 

Opublikowano
Dnia 5.08.2021 o 16:55, michal_19 napisał:

Napisze publicznie żeby nie było niedomówień, nie mam pretensji o to ,że czekam 2 tyg, tylko bardziej o brak kontaktu, poinformowania że dostawa przesunie się w czasie .

Są różne sytuacje i może np coś się przesunąć w czasie . Ale brak kontaktu z druga osoba to jest karygodna rzecz. W moich oczach nie ma co rozmawiać ani handlować z osoba która nie potrafi zadzwonić lub odpisać i powiedzieć jak sprawa stoi. Gowniarskie zachowanie 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
masa24 napisał:

Ja polecam Bialego . Wzięte około 500 t wapna , wszystko na czas i do dogadania .

Yacenty jakie wapno dawales

magnezowe tu od nas, jak próby były 6.2 to było 6.3-6.1. jak było 5.7 to po 2 latach było 5.4-5.8. jedynie 4.5 poszło na 5.1, ale plony zauważalnie lepsze

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie po 3 tonach wapna, próba po2 latach nic nie wzrosło ;)

U mnie idzie 6 ton kujawitu na jedną dawkę. Przy trzech tonach to przy wapnie co się długo rozkłada to tak naprawdę na bieżące zapotrzebowanie roslin

Opublikowano

Co do wapnowania i wapna.

Moja przygoda z przywracaniem pH gleby III-IVb zaczeła się w 2004 roku. 

Gleba IIIb silna glina pH 3,9 25 ton wapna weglanowo-magnezowe na 2ha po 5 latach pH sukcesywnie wzrastało  do 4,5 a magnez z 4 wzrósł do 7

W tym samym czasie inna działka 9,66  ha pH 4,5 zastosowałem wapno tlenkowo-magnezowe 50 CaO i 20 MgO  2,8 t /ha efekty po roku:

pH - 5,8-6

magnez 18-26 

Mg - był 2 do 3

Inny przykład:

Firma która dostarcza mi wapno Agria z Tarnowa zaproponowała mi Tlenek CaO 70% .

Na nowo zakupioną glębę klasy IV uwaga o ph 4-4,5 zastosowałem 2,5 tony wapna - pH wzrosło do 6-6,2 a plon rzepaku po sprzedaży 4,36 tony.

Jak widzę piach który ludzie kupują za cięzkie pieniądze i czekają na zmianę pH życzę powodzenia, sam dokonałem eksperymentu 16 lat temu .

Jedyny problem rozsiewanie w nocy lub rozsiewacz żmijkowy.

Dodam iż po 3 latach od zastosowania CaOMgO przyswajalny fosfor jest na poziomie z 18 wzrósł na 30 (przyoranie słomy, poplony) przy wapnie weglanowym nawet nie ruszył z miejsca.

To takie moje praktyczne spostrzeżenia .

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
17 minut temu, sznajdik napisał:

Ja w zeszłym sezonie brałem 500 za auto rozsiew i załadunek jak w miarę blizko działki były od towaru w tym z 50 podniosę z racji ceny paliwa, auto rozwalam na 5 rozsiewaczy

A jak bylo paliwo po 3,8zl to opusciles? No nie xDD