Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, pawelus1986 napisał:

Ja zimą dałem OMYA Agrocarb i jestem zadowolony z efektu. Zrobiłem badania na własną rękę i ma bardzo dobre właściwości odkwaszające, ale to nie jest węglan wapnia bo jego reaktywność wynosi 130% więc bardziej tlenek wapnia, czyli na gleby lekkie nie bardzo. U mnie PH z 4,6 zrobiło mi na 6,3. Wyniki badania z minionego tygodnia po 4 miesiącach od zastosowania. 

Jaka cena i jaka ilosc dales na hektar?

Opublikowano
4 godziny temu, pawelus1986 napisał:

na gleby lekkie nie bardzo. U mnie PH z 4,6 zrobiło mi na 6,3. Wyniki badania z minionego tygodnia po 4 miesiącach od zastosowania.

Dlatego nawet babka z biura tam na kopalni poleca siać max tonę na hektar. Zbadaj jeszcze raz, bo taki skok jest trochę nierealny w 4 miesiące

Opublikowano (edytowane)

Kolego z badania wynika, że to nie jest kreda, 130 reaktywność to nie kreda.

Ja dawałem 3-4 tony na ha. Jesienią płaciłem 120 zł brutto z dowozem na pole

Taki skok jest niemożliwy to prawda, sądzę że mogły być drobinki  nierozpuszczonego do końca wapna, które nieco zakłamały wynik badania gleby. 

Edytowane przez pawelus1986
Opublikowano

Kurde to nie wiem w końcu czy zamawiać tę krede z omya. Żeby na słabszych stanowiskach zaraz lipy nie narobić 

Opublikowano

Ja miałem straszny kwas i dałem tlenkowe z trzuskawicy. Na gleby od 3-5klasa efekt za***isty już w pierwszym roku. 

A mówili że tlenek na słabe ziemie się nie nada. A ja tam i w tym roku planuję zamówić z łódkę .

Opublikowano

kreda to zwykły węglan, nic złego od tego się stać nie może. Na nowej działce mam pH 4.2, jesienią dałem około 3 tony kredy (Kornica), po żniwach planuję dołożyć kolejne 6

Opublikowano

Wziąłem nowy kawałek w dzierżawę, pH 4.1 ...  

Opublikowano

Jak gleba średnia czy nawet lekka, to krzywdy nie będzie przez te OMYA. Ja jestem zadowolony, widzę że owies nieźle rośnie. Teraz zamówiłem LITHO kredę wysłałem do badania do końca tygodnia powinienem mieć wyniki. 

Opublikowano

Raczej średnia miejscami lżejsza się trafi ale to nie dużo 

Opublikowano
5 godzin temu, 6465 napisał:

Ja miałem straszny kwas i dałem tlenkowe z trzuskawicy. Na gleby od 3-5klasa efekt za***isty już w pierwszym roku. 

A mówili że tlenek na słabe ziemie się nie nada. A ja tam i w tym roku planuję zamówić z łódkę .

Tlenek zadziała i na lekkiej glebie, tyle że szybciej będzie wyplukany i może krócej działać niż na ciężkiej ziemi.

• Thanks 1
Opublikowano

Co ile takoe wapno tlenkowe trzeba sypac by potrzymac efekt ? Co 4lata oki ?

Jakie wapno polecacie albo krede na dzialki pH 5.2 -5.5 miejscami magnez niski ale to kizerytu moge dac bardziej zalezy mi na ph o chociaz 1 w górę

Opublikowano (edytowane)

Panowie weglan z  morawicy bardzo pyli? Zamawiac wczesniej aby sie zwilzyla?

Ph 4.0 strategia 5 ton weglanu i po orce 600 kg kredy granulowanej co sądzicie?

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Panowie weglan z  morawicy bardzo pyli? Zamawiac wczesniej aby sie zwilzyla?

Ph 4.0 strategia 5 ton weglanu i po orce 600 kg kredy granulowanej co sądzicie?

Możesz świeże sypać, kurzyć będzie ale w granicach rozsądku.

5ton tak, granulat nie bo to dodatkowe 2,5t Morawica.

Wapno rozsiać, wymieszać talerzówką i spłycić orkę siewną lub zimową.

Raz kupiłem pole w grudniu, odrazu wapno i orka na 10cm. Wiosną jęczmień, zero placów z żólknięciami, jęczmień piękny, tylko położyłem wówczas ochronę fungicydową.

Opublikowano

Panowie czym najlepiej powapnować glebę ? Niecałe dwa lata temu zamówiłem wapno z kopalni Jaźwica około 27 ton i rozsiałem to na jakieś 8 ha. Po 2 latach i porówaniu wyników badań gleby mogę śmiało stwierdzić że nic się nie zmieniło jakby rozsypał zmielony kamień pomieszany z piachem nawet w miejscu gdzie leżała pryzma z wapnem ph nie podskoczyło bo specjalnie wziąłem tam próbkę. W tym roku na wiosnę posiałem Wapno granulowane NordCalc po 500 kg na ha rozpuściło się ładnie zobaczymy jakie będą efekty. Robiłem próbę na reakcję z octem i tez reagowało ładnie i rozpuszczało się całkowicie a jak wziąłem od sąsiada na test  bo też kupował jakieś Biostani też węglan granulowany to na dnie zostawała kupa kamieni ;/ Powiedzcie mi czy ktoś siał takie wapno i czy ono się sprawdza i daje jakieś rezultaty bo za te łódkowe mielone kamienie to chyba podziękuję.

Opublikowano

Ja bym bardziej rośliny obserwował a nie badaniom wierzył mialem kiedyś z analizy ph 4.2 próba brana na wiosnę z pola gdzie jęczmień ozimy rósł w teorii powinien zginąć a ja zebrałem 7 ton a obok gdzie ph 5.3 zebrałem 5 ton klasowo pole takie same. A co do wapna to polecam morawice 

Opublikowano

zwykły dolomit jak wszędzie w sumie, jeżeli masz blisko i tanio to można sypać ale nie łódź się że 2-3 tony Ci pH nie wiadomo jak podniesie, w krótkim czasie itd, jeżeli tym chce pH podbijać to minimum te 5-6 ton na ha, brałem kilka tirów odmiany 03 i w miarę ok

Opublikowano

Panowie, mam problem. Dzisiaj przyszły mi wyniki analizy, mam za wysokie ph gleby 7, a za miesiąc planowałem sadzić truskawki.

Jest jakiś sposób na obniżenie ph?

Opublikowano
Szu15000 napisał:

zwykły dolomit jak wszędzie w sumie, jeżeli masz blisko i tanio to można sypać ale nie łódź się że 2-3 tony Ci pH nie wiadomo jak podniesie, w krótkim czasie itd, jeżeli tym chce pH podbijać to minimum te 5-6 ton na ha, brałem kilka tirów odmiany 03 i w miarę ok

106 brutto/tona trochę mnie kusi bo z magnezem jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, blabla napisał:

Panowie, mam problem. Dzisiaj przyszły mi wyniki analizy, mam za wysokie ph gleby 7, a za miesiąc planowałem sadzić truskawki.

Jest jakiś sposób na obniżenie ph?

Siarczan amonu