Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 29.07.2020 o 21:38, Ursus11 napisał:

Wapno Jaźwica stosuje ktoś?

Jaźwica i Laskowa to dwie kopalnie dolomitu należące do tej samej firmy Świętokrzyskie Kopalnie Surowców Mineralnych. Trzecia kopalnia z tej firmy to Winna.

W Jaźwicy mają mniej magnezu, 8 - 10% i ze 35-40 % CaO. W Laskowej jest więcej magnezu, ok 15-17% MgO i automatycznie mniej wapnia CaO ok 30%.

Zazwyczaj wapno z Jaźwicy jest gorzej, grubiej zmielone niż z Laskowej ale różnica nie jest duża.

Problem z tymi kopalniami jest taki, że to wciąż państwowa firma. Brak prawdziwego, prywatnego właściciela powoduje, że niestety nie przykładają się do jakości. Wapno jest bardzo tanie ale grubo zmielone i może być ładowane np z hałdy odpadów składowanej od kilku lat czyli mokre, zbrylone, z małą ilością frakcji pylistej czyli tej, która w glebie działa od razu.

Wapna z prywatnych kopalń, należących do dużych firm są droższe ale z reguły znacznie lepiej, drobniej zmielone.

Opublikowano

Witam, powiedzcie mi jak zrobić. Planuję po żniwach nawozic wapno, talerzowac oraz głębosz. W jakiej kolejności to wykonać najlepiej? 

Opublikowano

Chce zamówić wapno sypkie na ten kawałek co już wyżej opisywałem. Z tym że wysieje go w okolicach 24 25 sierpnia, a potem tzn koniec września początek października pszenica tam będzie siana. Teraz pytanie czy dać tam węglanowe czy dać jednak tlenkowe. Na tlenkowe nie za krótki czas pod pszenice? 

Opublikowano

Panowie jakie macie opinie na temat rzetelności wykonywanych badań w stacjach? W grudniu rozsypywałem Kujawita ok 4 t na ha. Fajnie zmielone wapno , podobało mi się. Wczoraj odebrałem wyniki i jestem przerażony. PH nic nie ruszyło co dało mi do myślenia , że może jeszcze nie zadziałało. Jako ciekawostkę dodam , że w zeszłym roku kukurydzy w zasadzie tam nie było, taki kwas. w tym roku posiałem znów i kukurydza może nie jest jakaś szałowa (1,5- 2m w najgorszych miejscach) ale jest ciemno zielona a wtedy żółta , nawet nie kolan 

Opublikowano
3 godziny temu, robert123farmer napisał:

Panowie jakie macie opinie na temat rzetelności wykonywanych badań w stacjach? W grudniu rozsypywałem Kujawita ok 4 t na ha. Fajnie zmielone wapno , podobało mi się. Wczoraj odebrałem wyniki i jestem przerażony. PH nic nie ruszyło co dało mi do myślenia , że może jeszcze nie zadziałało. Jako ciekawostkę dodam , że w zeszłym roku kukurydzy w zasadzie tam nie było, taki kwas. w tym roku posiałem znów i kukurydza może nie jest jakaś szałowa (1,5- 2m w najgorszych miejscach) ale jest ciemno zielona a wtedy żółta , nawet nie kolan 

Czy dobrze pobrał Pan próbkę?

Przeszedł Pan uczciwie po całym polu, zygzakiem, wykonując ok 20 nakłuć czy może jako próbka była wzięta gruda ziemi z jednego miejsca?

Opublikowano (edytowane)

Rok temu robiłem badania, pH 5,8, sypnąłem 2 tony wapna węglanowego i magnezowego, to zawartość magnezu podniosła się z średniej na wysoką, ale pH spadło niby na 5,5 😃

Próbki robione rzetelnie, około 10 nakłuć na ha.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
robert123farmer napisał:

pewno wapno wymieszales plytko i orzac bach na spód bruzdy próbkę brałeś z wieszku i wyszło co wyszło

Opublikowano (edytowane)

Próba brana z identycznego miejsca co wcześniej, z najsłabszego miejsca na polu. Wymieszane głęboko ok 7-8 cm talerzówką w grudniu , po czym w marcu obornik i orka ale ok 20 cm. Mam pewność , że wapno zadziałało ale dziwią mnie wyniki 

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano

Wapnowałem taki jeden kawałek 3 razy węglanem, było lepiej ale dalej nie chciało rosnąć zrobiłem próbę wyszło 4,5. Dałem węglan 4 raz po dwóch latach jeszcze jedną próba ph 7. Czyli trzeba czasu.

Opublikowano

Moim zdaniem wapna typu jazwica kujawit itp skaly to są dobre ale tylko na podtrzymanie. Weglany np morawica czy nordcalc standard juz coś zdzialaja choć wolno. 

Jeżeli ktoś ma w miarę blisko do kornicy to tylko kreda jest w stanie szybko podnieść ph! 

O Dolomitach premium się nie wypowiadam bo nie sprawdzalem. 

Jeżeli ma ktoś draminskiego bądź podobny rzetelny phmetr to wystarczy do próbki wrzucić szczyptę dolimitu a do drugiej tyle samo kredy i po kilku minutach zbadać. 

Pierwszy z 3.6 zrobil 3.7 a kreda 6.1

Opublikowano

Parametry chemiczne wapna MORAWICA"
- CaCO3 = 96%-98%
- CaO = 53%- 54%
- MgO = 1% - 2%
- wilgotność = 3% - 8%
- reaktywnosć = 88%
- aktywność chemiczna = 93%

Opublikowano
13 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Moim zdaniem wapna typu jazwica kujawit itp skaly to są dobre ale tylko na podtrzymanie. Weglany np morawica czy nordcalc standard juz coś zdzialaja choć wolno. 

Jeżeli ktoś ma w miarę blisko do kornicy to tylko kreda jest w stanie szybko podnieść ph! 

O Dolomitach premium się nie wypowiadam bo nie sprawdzalem. 

Jeżeli ma ktoś draminskiego bądź podobny rzetelny phmetr to wystarczy do próbki wrzucić szczyptę dolimitu a do drugiej tyle samo kredy i po kilku minutach zbadać. 

Pierwszy z 3.6 zrobil 3.7 a kreda 6.1

a co proponujesz na działkę z ph 3.9? Może kreda 06 sypka? Ma to sens? Bo nie wiem co mam zamówić

Opublikowano
21 minut temu, SipmaZ224 napisał:

Jak sypka to teraz a jak prosto z kopalni czyli rozne bryły i frakcje to posypać na zime na wierzch to wtedy mróz i wodą zrobią robotę z brylami tak jak biały radzi.

Sypka. Dam ale dopiero za  3 tygodnie. Teraz jestem na wyjeździe. Szukam jeszcze odpowiedniej  z dobrymi parametrami zeby badziewia nie kupić  

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Jedna firma mi wyceniła za 26 ton kredy nawozowej 06 53.9% caO reaktywnosc 94% 2650 brutto. W ogłoszeniu jest 50 zł netto za tone wiec powinno wyjść 1404 za krede plus transport. Z tego wynika ze koszt transportu to 1250 zł

Skąd ta kreda ?