Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś się orientuje czy ten program działa również w 2020, bo z tego co słyszałem to przyjmowanie wniosków było do końca roku. Bo planuję1 wczesną wiosną sypnąć pod kukurydzę i nie wiem czy już zamawiać to wapno, żeby faktury mi uznali.

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy mogę siać teraz na pszenzyto wapno granulowany jeżeli na jesień przed siewem pod talerzowke poszedł obornik? 

Edytowane przez abc1922
Opublikowano
18 godzin temu, abc1922 napisał:

Panowie czy mogę siać teraz na pszenzyto wapno granulowany jeżeli na jesień przed siewem pod talerzowke poszedł obornik? 

Siej tylko nie przesadzaj z dawką bo lubi przypalić zboże jak większa granula będzie rozkładać się blisko źdźbła, lepsze działanie ma drobniejsza granula i mniejsze ryzyko przypaleń.

Opublikowano

a jak do wapnowania to kupowaliscie wapno granulowane ? czy zwykle luzowe ? czym lepiej sie oplaca wapnowac na doplaty ? bo tak jak sie kupi wapno luzowe to jest doplata tylko do ceny wapna , a tak naprawde w luzowym wapnie cena to jest glownie transport a transportu nie zwracaja , wiec pewnie lepiej granulowane wapno kupic lepiej by sie oplacalo ? 

a druga sprawa jest taka ze nie mam swojego rozsiewacza piasta i bym musiał najmowac a granulat rozsieje samemu 

Opublikowano

Nie wiem jak to jest, może ktoś niech napiszę czy skladał na granulat, i jaką  miał nazwę tego wapna na fakturze.

Mnie w OSCHR powiedzieli że do granulatu nie dadzą zwrotu.

Ja w zwykłym wapnie miałem jedną cenę za wapno, tyle też zapłaciłem ile na fakturze i tyle było zwroru.

Opublikowano

mi to bd musial ktos z mojego terenu przywiesc bo sie tak dogadam ze jak mi wapno przywiezie to i pozyczy rozsiewacza do wapna lub taniej rozwali , bo kiedys sie tak robilo kto przywiezie wapno to moze pozyczyc nawet za jakas skromna oplata piasta i sam bym rozwalił 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, warchest napisał:

a jak do wapnowania to kupowaliscie wapno granulowane ? czy zwykle luzowe ? czym lepiej sie oplaca wapnowac na doplaty ? bo tak jak sie kupi wapno luzowe to jest doplata tylko do ceny wapna , a tak naprawde w luzowym wapnie cena to jest glownie transport a transportu nie zwracaja , wiec pewnie lepiej granulowane wapno kupic lepiej by sie oplacalo ? 

a druga sprawa jest taka ze nie mam swojego rozsiewacza piasta i bym musiał najmowac a granulat rozsieje samemu 

kupione zwykłe i zwrócili prawie całość, nikt nie odlicza ceny transportu. Moim zdaniem najlepiej kupować normalne wapno luzem ale za granulat czy z cukrowni też zwracają kasę. Kilku osobom już pomogłem złożyć wnioski i wszyscy dostali już kasę

2 godziny temu, mateo105 napisał:

panowie czy jeszcze mozna skladac faktury za wapno ktore bylo kupione w sierpniu 2019  roku??

tak, tylko musisz napisać planowany termin wysiewu późniejszy niż termin składania wniosku

• Like 1
Opublikowano

ale faktura musi byc odpowiednio sporzadzona czyli ze placimy za wapno i transport i to jest w cene wapna wliczone co nie ? bo kopalnia wystawia fakture na wapno tylko wiec to jakos musi byc polaczone ? bo jak na transport oddzielnie by bylo to lipa byla cos z tym podobno 

Opublikowano

rozumiem, ale ja brałem wcześniej wapno od osoby która niby sprzedaje wapno a tak naprawdę to tylko je wozi i fakturę za wapno dostawałem z kopalni listownie a za transport on oddzielnie wystawiał, i w takim wypadku zwrot za transport bym nie dostał