Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, samtech84 napisał:

Do FV dołączysz potwierdzenie przelewu i gitara.

To jak masz termin płatności to jak dołączysz potwierdzenie?

Opublikowano

Mam mały dylematy. Dostałem wyniki z OSCHR Białystok równo miesiąc po odebraniu próbek przez ich przedstawiciela. Oczywiście bez wartości potasu fosforu itd, które doślą później. Kupiłem i rozsiałem przed siewem dwie wywrotki.  Z zaleceń potrzeba jeszcze 1,5. Oczywiście to nie problem kupić dwie. 

Teraz zastanawiam się jak to rozegrać I wymyśliłem, że skoro te dwie rozsiałem prze siewem czyli poszło pod spód. To teraz może przynajmniej jedną rozsiać po wierzchu po zbożu  na zimę by sobie z wodą wnikała powoli w głąb. A drugą zostawić do wiosny i zamknąć sprawę z wnioskiem. Pl nie mam jakichś nachylonych by to spłynęło. A z drugiej strony zależy mi szczególnie na prawidłowym odkwaszeniu pól z jęczmieniem i pszenżytem. Bo wydawało mi się, ze ziemie jednak am  mniej zakwaszone.

Pytanie czy kredę można siać pogłównie? Posiałem trochę po owsie, który powschodził po talerzowaniu. Zobaczymy jaki będzie miała na niego wpływ.

Opublikowano

Na szybkiego przejrzałem trochę tekstów w necie. W prawdzie jedni piszą, że to zły sposób inni, że może nie najlepszy ale dobry. Inni, ze lepiej na wiosnę. Zdania jak widać podzielone. Mam jeszcze trosze czasu więc się będę zastanawiał i zbierał informacje. Z tego co widzę kreda nie zaszkodzi roślinom o ile będą suche.

Opublikowano
Dnia 19.09.2019 o 18:39, Lukarso napisał:

To jest "do 300zł", a kwota dofinansowania nie może przekroczyć tej z faktury. Tutaj wszystko wyliczysz prawidłowo http://oschr.pl/wapnowanie/

No nie do końca. Zwróć uwagę na instrukcję do wniosku i wpisaną kwotę

image.png

@hubertuss ja zauważyłem, że rozsiana pogłównie na zimę szybciej się rozpuszcza niż wymieszana z ziemią. Roślinom nie zaszkodzi, bo to nie jest jakis agresywny nawóz ;)

Opublikowano
43 minuty temu, hubertuss napisał:

Mam mały dylematy. Dostałem wyniki z OSCHR Białystok równo miesiąc po odebraniu próbek przez ich przedstawiciela. Oczywiście bez wartości potasu fosforu itd, które doślą później. Kupiłem i rozsiałem przed siewem dwie wywrotki.  Z zaleceń potrzeba jeszcze 1,5. Oczywiście to nie problem kupić dwie. 

Teraz zastanawiam się jak to rozegrać I wymyśliłem, że skoro te dwie rozsiałem prze siewem czyli poszło pod spód. To teraz może przynajmniej jedną rozsiać po wierzchu po zbożu  na zimę by sobie z wodą wnikała powoli w głąb. A drugą zostawić do wiosny i zamknąć sprawę z wnioskiem. Pl nie mam jakichś nachylonych by to spłynęło. A z drugiej strony zależy mi szczególnie na prawidłowym odkwaszeniu pól z jęczmieniem i pszenżytem. Bo wydawało mi się, ze ziemie jednak am  mniej zakwaszone.

Pytanie czy kredę można siać pogłównie? Posiałem trochę po owsie, który powschodził po talerzowaniu. Zobaczymy jaki będzie miała na niego wpływ.

Siej śmiało po głównie, w tamtym roku na kwaśnej ziemi ph4.0 jęczmień nie chciał rosnąć, posiałem pszenżyto i rozsiałem w listopadzie kredę granulowaną i efekt był naprawdę dobry było tam fajne pszenżyto w tym roku. Jedyny minus co zauważyłem to gdzie większa granulka leżała przy samym źdźble to wypaliło, teraz biorę drobniejszy granulat i może tego nie będzie.

Opublikowano

Dzięki za radę panowie. Jak tylko pogoda pozwoli to w drugiej połowie października wezmę się za to. Mój kłos będzie miał w tym roku ciężki żywot. Rozrzucił już 52 tony a jeszcze czeka go 26. Druga wywrotka już na pewno na wiosnę. 

Opublikowano

A moze ktoś z Mazowieckiego poleci woznika kredy? Bo moj dealer wapna wozi, ale kredy nie. @zetorr6441 a ten Tw znajomy wozi w Mazowieckie? 

Mozna dac teraz na gorczyce wapno/krede ?, a za miesiac  talerzowka i orka? 

Albo na innym polu np teraz wapno/ kreda, po tym gruber i za jakies 4-6 tygodni obornik i orka?

Albo teraz obornik, gruber i pozniej za 4-6 msc wapno/kreda i orka/ gruber na piach.

Opublikowano
Dnia 20.09.2019 o 10:14, mariuszzz napisał:

Niech się w Stacji douczą. Od lat nie ma obowiązku wystawiania faktur z podpisem czy z pieczątką.

Sprawdźcie swoje faktury za telefon czy za prąd. Wszystko od lat drukowane komputerowo bez żadnych pieczątek i ręcznych podpisów.

Dalej mam problem z tą fakturą :/ w stacji mówią, że oni dobrze wiedzą o tym, że nie ma konieczności podpisywania faktur, ale do programu faktura musi być oryginałem, i podpisana. To byłby mniejszy problem, Lafarge mówi po zrobieniu wielkiej łaski żeby fakturę przysłać, to się podpiszą, ale pieczątki nie będzie... coś mi tu śmierdzi :/

Opublikowano (edytowane)

Domyślam się, że przy firmie tej wielkości musieliby zatrudnić specjalnego pracownika do przybijania pieczątek i podpisywania:)))

Przecież to największy producent cementu, kruszyw budowlanych i wapna nawozowego w Polsce. Skoro w biznesie nikt już dziś nie podpisuje i nie stempluje faktur (bo fakturowanie jest zautomatyzowane, mało kto w ogóle drukuje na papierze faktury) to pewnie bardziej im sie opłaca zrezygnować ze sprzedaży detalicznej wapna niż zatrudniać specjalną fakturzystkę do stempelków:)))

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Producent? Czy w przypadku wapna tylko pośrednik B2C? Mało kto drukuje faktury, wiem. Ale jak kupujący zażąda, to przecież mają obowiązek wystawić oryginał. Tak czy nie? I dlaczego mi mówią po przekierowaniu do pani kierownik, że pieczątki nie będzie?

Opublikowano

Z tą pieczątką to nie wiem. Nie znam się na szczegółach prawnych. 

A co do produkcji to Lafarge ma dwie własne kopalnie wapna. W Radkowicach koło Kielc produkują wapna magnezowe Radkowit a w kopalni Kujawy koło Inowrocławia wapna Kujawit. Podobno produkują pół miliona ton wapna rocznie. Czyli chyba jednak największy producent wapna nawozowego w Polsce. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wspominaj nic o transporcie, masz fakturę  za samo wapno i koniec tematu. Skladaj wniosek jak coś  bedzue nie tak to się  do Ciebie zwrócą. Kilka stron w stecz pisalismy tu o tym, warto poczytać.

Edytowane przez GRZES1545