Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Pewnie nigdzie, jesteś wyjatkiem w tamtej okolicy co wapnuje czy jak;)

w najbliższej okolicy nigdy nie widzialem sypkiego wapna już dwa lata z rzedu rozsiewalem patelnie kredy lopata w tym roku odpuscilem sobie ale za rok znowu cos trzeba sypnac bardziej w kierunku magnezu i pytam sie grzecznie czy jest jakaś firma bądź życzliwy człowiek żeby wypożyczyć oczywiście nie za darmo

• Like 1
Opublikowano
tobi866 napisał:

Ja też mieszkam blisko białego i wiem że w okolicy są inni którzy przywoża wapno taniej i do tego dają siewnik za 0 zł.

Raczej wiem o kim piszesz i w ubiegłym roku jak ktoś brał z rozsiewacz em to miał na aucie conajmniej 200zl droższe niż u mnie 😁 Wiem bo znajomy brał od niego bo ja mam 5t rozsiewacz i nie ma czym ciągac, a większy ciągnik z ladowaczem. I zapytaj o pełną fakture😄 I ogólnie z nim jest tak jak pisze Damian np. w dierżawach itp.

Opublikowano

Progi dotacji do wapna,  czyli  ilość hektarów będzie   z nakazu podatku czy z wniosków złożonych  o dopłaty ? Bo jedni mają wiecej na nakazach a część  wydzierżawili a drudzy dzierżawią a na nakazie tych działek nie mają.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, mariuszzz napisał:

Ale którym? Tam jest coś ok 7 kopalń:) 

A z ktorej najlepsze z tamtego rejonu? Kopalnia winna.

Z Piskrzynia wapno ktos wie co to za towar. Kolega mi proponuje bo wraca z tamtad na pusto duzym. Ok 1500 zł za 25 ton

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano
8 godzin temu, ralf3635 napisał:

Progi dotacji do wapna,  czyli  ilość hektarów będzie   z nakazu podatku czy z wniosków złożonych  o dopłaty ? Bo jedni mają wiecej na nakazach a część  wydzierżawili a drudzy dzierżawią a na nakazie tych działek nie mają.

Byłem na szkoleniu i mówili że to co na wniosku do dopłat i nie ważne czy umowa ustna ,pisemna na dzierżawę

Opublikowano
9 godzin temu, ralf3635 napisał:

Z wniosku na doplaty i bedzie sie to odbywac na zasadzie deklaracji... 

Opublikowano

Też mam taką informację, podobno to będzie zwykła deklaracja bo ministerstwo środowiska nie ma dostępu bezpośredniego do wglądu w dopłaty i będą tylko wyrywkowo kontrolować jakiś % wniosków

Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

11 godzin temu, mariuszzz napisał:

Ale którym? Tam jest coś ok 7 kopalń:) 

A z ktorej najlepsze z tamtego rejonu? Kopalnia winna.

Z Piskrzynia wapno ktos wie co to za towar. Kolega mi proponuje bo wraca z tamtad na pusto duzym. Ok 1500 zł za 25 ton

Lepiej dopłac koledze niech podjedzie np na Radkowice. Piskrzyn po 15zl jest twarda skala Piskrzyn słynie z dobrej jakości ale kruszywa 😄

Opublikowano
15 minut temu, bialy2005 napisał:

Lepiej dopłac koledze niech podjedzie np na Radkowice. Piskrzyn po 15zl jest twarda skala Piskrzyn słynie z dobrej jakości ale kruszywa 😄

A moze wziac krede z kornicy nie jeat tania i dosc sporo wilgoci ale mam do nich blisko, a magnez dac wiosna w kizerycie.

Opublikowano

Dzwoniłem do ODR i do tej stacji badawczo chemicznej . Informacja jest taka próbki można pobrać samemu (czyli pobrać z rowu gdzie nic nie rośnie wtedy PH bedzie poniżej 5.5)  zawozisz je sam albo przez doradce. Czekasz na wyniki zbędne zalecane konieczne itp wyliczone czego ile dać . Zamawiasz wapno i tu jest mały myk jesli na fakturze bedzie podana cena jednostkowa za T to dostaniesz wzrot tylko za tą cenę np 25zł tona  a jeśli bedzie faktura powiedzmy 2700zł ilość 26.5 tony  wtdy ma być to respektowane jako koszt zakupu wapna bez transportu. Dzwoniłem do dostawcy mówi że miał już kilka takich zapytań o wystawienie własnie takiej faktury . I dostałem odpowiedź od niego że tak wystawi i od doradcy z stacji badawczo chemicznej że takowa powinna być respektowana jak koszt zakupu 1 tony czyli jakies tam 100+zł tona . Powiem lepiej już widziałem jak brali z lasu próbki :D 

Opublikowano

Do potrzymania ph na stałym poziomie. Nie czekają aż spadnie do 5 tylko co 2 lub 4 lata rozsiewają odpowiednia dawkę i trzymają pow 6,5 w zależności od rodzaju ziemi. A że jest możliwość pomyłki z pobraniem próbki z okolicznego nieużytku lub lasu i dostanie dofinansowania.    

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan675 napisał:

Panowie od lat sypię granulowane z racji odleglości do kopalń ,czy na granulowane bedzie doplata?

Dopłata jest do czystego składnika, zapoznaj się z wytycznymi programu.

Opublikowano

Tylko dla wszystkich tego dofinansowania braknie bo ilość ograniczona  , u mnie w stacji na wyniki badania trzeba czekać 3 miesiące 😏 takie k**wa zainteresowanie dotacją . to jak dostanę wyniki tak późno to dofinansowania pewnie już braknie. Najlepiej było by mieć zbadane wcześniej bo honorują wyniki od 2017 

11 minut temu, Bogdan675 napisał:

Panowie od lat sypię granulowane z racji odleglości do kopalń ,czy na granulowane bedzie doplata?

Nie ważne jakim , tak jak kolega wyżej pisał dofinansowanie jest do tony czystego składnika Ca

Opublikowano
2 godziny temu, WOJTUNIO napisał:

A moze wziac krede z kornicy nie jeat tania i dosc sporo wilgoci ale mam do nich blisko, a magnez dac wiosna w kizerycie.

Zalezy jakie masz ph jak bardzo kwasne to bierz krede i się nie zastanawiaj 

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Biały wpisałeś mnie na listę oczekujących? 😛 

Dobrze by było akurat mam wyniki z lipca 2017 😅 tylko bez analizy nawożenie przejdzie? 

Musisz mieć plan nawożenia Ale zgłoś się do stacji to do twoich wyników Ci zrobią , u nas coś około 2 zł za jedną próbkę

Za takie uzupełnienie biorą