Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

thor1984 napisał: Mam ochotę zamówić radkowit premium ale po niektórych wypowiedziach wnioskuję, że straty przy rozsiewie mogą byś dość spore. bialy2005 możesz podać cenę brutto radkowitu premium i morawicy na gmine Zwoleń? Pisz na PW lub adres SMS 602888262

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maroko napisał:

Jeżeli na danej działce mam 2 uprawy to muszę z każdej pobrać próbkę do badań czy nie?

Według wymogów OSCHR, które od lat są takie same, jedna próbka może być z powierzchni max 4ha. Ale próbka powinna być z jednolitej gleby żeby wyszły sensowne wyniki i zalecenia. Tzn np jak masz na działce jakąś górkę i piasek a np druga połowa działki to obniżenie i cięższa ziemia to pobierasz sobie dwie próbki. Liczy się tylko jednolitość gleby, nie ma znaczenia co uprawiasz.

Edytowane przez mariuszzz
Uzupełnienie
Opublikowano
1 godzinę temu, ralf3635 napisał:

Nie wiem czy dając próbkę gleby do badan żądają podania uprawy 

Jedna próba z jednej uprawy, pisałem tez o tym wcześniej! 

Przynajmniej stacja w podlaskim ma takie wymagania 

Opublikowano

Na Podlasiu wcale nie wymagają pobierania osobnych prób z każdej uprawy. Warunek jest aby próba pochodziła z max 4 ha i nie można łączyć próby z tuzu z próbą z gruntu ornego i z próbą z sadu. Zdaję próby do badania praktycznie co roku i nigdy nawet nie pytano mnie o uprawę na gruncie. Inna sytuacja jest jak robi się badania do "rolnictwa zrównoważonego", wtedy możliwe że trzeba pobrać próbę z każdej uprawy i do tego programu robi się inny zakres badań, ale to już zupełnie inna para kaloszy.

• Like 1
Opublikowano

Pytanie tylko jak podejdą do tego pod kątem dotacji, czy dwie uprawy w dopłatach nie będą wymagać dwóch oddzielnych badań, jak na razie te badania to jedna wielka niewiadoma szczególnie pod kątem tego jak dzielić próbki, skąd będą wiedzieć że próbka nr 1 dotyczy działek takich a nie innych... 

Opublikowano

No dobra, tylko gdzie ją przyporządkowuje, dopiero we wniosku o dotacje na wapno? Czyli późnej mogę sobie dowolnie posegregować że największe działki mają te ph poniżej 5,5 a najmniejsze powyżej 5,5....

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, marluk napisał:

Ja myślę że takie badania nie przejdą ale zadzwoń i zapytaj.

Sam pan minister mówił że badania są ważne 4 lata, także jak ktoś ma z ubiegłego roku to jak najbardziej się nadają. :D

Edytowane przez damianzetor9540
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak zajdzie potrzeba oszukania to i tak każdy oszuka. Przecież każdy ma pola zbadane w mniejszym lub większym stopniu, to choćby trzeba było ponowić badania to pójdzie i weźmie wszystkie próbki z najgorszej działki, oznakuje ja na wszystkie pola i tyle. 

Pojebany wymysł z tym pH 5.5 i niżej. Chcą dać to niech dadzą każdemu a jak nie to nikomu. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

U mnie i tak się pewnie każdy kawałek kwalifikuje ile tej dopłaty ma być??

Opublikowano

3,5 t czystego składnika zwracać będą na lekkich glebach i przy potrzebach wapnowania "konieczne" czyli bardzo kwaśne gleby, w praktyce można kupić 7 ton np morawicy 50% na każdy hektar i zwrócą całość.

Opublikowano
28 minut temu, maciej napisał:

3,5 t czystego składnika zwracać będą na lekkich glebach i przy potrzebach wapnowania "konieczne" czyli bardzo kwaśne gleby, w praktyce można kupić 7 ton np morawicy 50% na każdy hektar i zwrócą całość.

Zeby tylko morawica nadążała z produkcja wapna!  😀

15 minut temu, maciej napisał:

Kto dbał przez lata o to żeby gleby były bardzo kwaśne to teraz zaciera ręce z radości 😂 20 ha =140 ton wapna

To prawie 6 samochodow wapna na 20 ha. brac probke z najgorszego kawałka i do badania. Tylko zeby nie przesadzic z wapnowaniem zbyt wysokie ph tez nie dobrze.

Opublikowano
17 minut temu, maciej napisał:

Kto dbał przez lata o to żeby gleby były bardzo kwaśne to teraz zaciera ręce z radości 😂 20 ha =140 ton wapna

Znajdą się tacy co dalej będą o to dbać bo sprzedadzą wapno, które zostanie im "przyznane"...w myśl zasady Polak potrafi...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy utrzymywać rolnictwo na odpowiednim poziomie i nie będzie potrzebne żadne wsparcie a tym samym patologii.

Przyznam, że jeszcze nie zgłębiłem tematu więc tu zapytam czy finansowanie obejmuje też wapno granulowane i z jakich środków ma to być finansowane ? Chodzi mi o to czy jak ktoś skorzysta z wapnowania to nie dostsnie wsparcia na inne rzeczy jak choćby do materiału siewnego czy pomocy w przypadku klęski żywiołowej. 

Edytowane przez extrabyk