Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie 2 klasa glina z tym że duże dawki mocznika dostawała i ph 4,2 było. ziemia dostawała przed badaniem kilka lat pod rząd wapmag , polcalc itp i co pomogło ? na jesieni poszło 10 ton wapna z kopalni bukowa i czekam na badania

Opublikowano
5 godzin temu, bialy2005 napisał:

Niestety wiedzą rolników o wapnie szczególnie starsze pokolenia to maskara

A powiedz jeszcze takiemu, żeby dać wapno na jesieni zamiast gnoju co roku to i tak pójdzie gnój mimo pH 4,5 hehe 

Opublikowano

Bo wapnowanie to problem logistyczny dla małych rolników i duża kwota do wydania "na raz". W żniwa ponad 100zł za tonę wapno kosztuje więc wydać 2500-3200zł za patelnie to się w głowie nie mieści i kupuje się 500kg wapmagu. :) No i przekonanie, że "nie wezmę luzem, bo chcę na swoje pola dać a nie żeby się do sąsiada pyliło". Potem pytam takiego "- wapnowałeś? - no pewnie - a ile? - no całe 2 metry pojszło na hektar tego wapmagu". A potem gadanie, że po wapnowaniu takie same plony jak przedtem i nie warto kasy dawać na to.

Nie uważam siebie za jakąś alfę i omegę w dziedzinie rolnictwa bo cały czas dowiaduję się czegoś nowego i ciągle popełniam głupie błędy ale czasami można się nasłuchać takich bzdur od tych najbardziej doświadczonych rolników, że łeb pęka. Przykłady mógłbym mnożyć i mnożyć.

Opublikowano

Mówicie że nie ma siewki a siewka kosztuje tyle co różnica w cenie jednego tira. Przykład morawica 24t x 65 zł =1560 zł a polcalc 24 t x 440zł =10560 zł 

To pomyślcie jak w tamtym roku kupiłem 5 tirów x26 t jaki rozsiewacz wapna można kupić za roznice w cenie ? 10 tonowy 😉

• Like 1
Opublikowano

Jak tyle siejesz to rozsiewacz masz na pewno (ewentualnie usługa). Pomyśl jak ktoś ma 5-10 ha,to może raz na 5 lat potrzebuje takiego skladu... A usługi brak. 

• Like 4
Opublikowano

Ja u jednego dostaje rozsiewacz w cenie 5 zł za tonę jeśli u niego biorę wapno, a u drugiego wynajem na dobę za 250 zł ale to nie zawsze termin pasuje. 

Ten pierwszy ma dodatkowo zawsze xx ton wapna na placu pod wiata i jak trzeba to można jechać i kupić od niego kilka rozsiewaczy w zależności ile potrzeba. Wystarczy swój ciągnik a wapno i rozsiewacz jego 

Opublikowano

Nie każdy ma tak łatwy dostęp do rozsiewacza ale to nadal nie usprawiedliwia rezygnacji z luznego wapna na rzecz 10x droższego granulatu albo co gorsza zaniechania wapnowania. Kazdy tak sie usprawiedliwia ze nie ma sprzętu ale znam takich co rozrzutnikiem zwykłym rozwożą i dają rade. Zresztą nie moje pole nie mój problem. Kazdy robi jak uwaza ;)

Opublikowano

KlimekPL nie 10x droższe, np. radkowit kosztuję około 100zł tona wapniak kornicki 360zł t, Uziu kupił koszelowski po 280zł t więc jak już to 3x drożej  ale za to rozsiewasz tym co masz w gospodarstwie :) a rozrzutnik zwykły to się nadaje ale do obornika, widziałem jak tym sieja w jednym miejscu spada wiadro u w drugim szklanka wapna :) 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, maciej napisał:

Mówicie że nie ma siewki a siewka kosztuje tyle co różnica w cenie jednego tira. Przykład morawica 24t x 65 zł =1560 zł a polcalc 24 t x 440zł =10560 zł 

To pomyślcie jak w tamtym roku kupiłem 5 tirów x26 t jaki rozsiewacz wapna można kupić za roznice w cenie ? 10 tonowy 😉

Ja mam morawice po 90 a granulat po 200 i nie jakiś polcal tylko czysta kreda 😊

Każdy liczy pod siebie. Znajomy ponad 400ha ładuje krede luzem bez podsiewacza joskinem na działki o niskim ph. Na działki już zadbane idzie corocznie granulat na 36m rozsiewaczem. Wygoda i bezcenny czas. Ktoś uważa że nie umie liczyć??

Opublikowano

Jak juz chcecie z kogoś ściągać to z większych mądrzejszy gospodarstw a nie od sąsiada 😉 zobaczycie co robią w Kietrzu ciagniki na gasienicach po 1 mln zł stać ich ale wapno gdy sieją na lucerne to zamawiają dolimt magnezowy (pewnie 50 zł tona )niewiadomo ile tirów i sypią a nie jakieś granulki 

Opublikowano
4 godziny temu, maciej napisał:

masz racje z tym ze ja porownywałbym inaczej bo polcalc to kreda jest a morawica to węglan i nie rozpuszcza sie chyba do konca bo piasek sie w tym trafia tzn grubsze kamyczki , juz tak jak porownywales to trzeba to inaczej porównac polcalc porównac do kredy luzowej która jest sporo drozsza od morawicy ale i tak tansza od polcalu 

Opublikowano
16 minut temu, maciej napisał:

Jak juz chcecie z kogoś ściągać to z większych mądrzejszy gospodarstw a nie od sąsiada 😉 zobaczycie co robią w Kietrzu ciagniki na gasienicach po 1 mln zł stać ich ale wapno gdy sieją na lucerne to zamawiają dolimt magnezowy (pewnie 50 zł tona )niewiadomo ile tirów i sypią a nie jakieś granulki 

Co Ty nie powiesz a tak zachwalali ten atrigran czy jak te wapno granulowane 😂

Opublikowano
5 minut temu, warchest napisał:

masz racje z tym ze ja porownywałbym inaczej bo polcalc to kreda jest a morawica to węglan i nie rozpuszcza sie chyba do konca bo piasek sie w tym trafia tzn grubsze kamyczki , juz tak jak porownywales to trzeba to inaczej porównac polcalc porównac do kredy luzowej która jest sporo drozsza od morawicy ale i tak tansza od polcalu 

Głupoty piszesz . Polcalk to jurajskie wapno węglanowe identyczne pokłady jak Morawica, albo te same.

Różnica taka że na patelni jest frakcja do 2mm, a w granulki do kilkuset mikronów czyli zrobione z pyłu. Kolejna różnica to wilgotność dla granulatu chyba do 5%, a luzem około 10% lub więcej hak doleje.

Jeśli ktoś ma granulat o takich parametrach za 200zł to jest to bardzo dobra oferta. Lepiej wówczas dać 1t co rok niż 4 tony tego luzem co 3 lata. 

Tylko pytanie czy ten granulat za 200 jest tak samo zmielony jak np polcalk i jaką ma otoczkę. 

Opublikowano
52 minuty temu, Azor07 napisał:

Na mały areał wystarczy kłos jak mi do tej pory , a teraz jak się powiększył areał kupiłem RCW . Ile można za niego wołać ?

IMG_20160812_194110_3.jpg

Nie zawieszało ci się wapno podczas siewu? Zobacz jak się cenowo trzymają na olx 

Opublikowano
5 godzin temu, ZYLA napisał:

Jak tyle siejesz to rozsiewacz masz na pewno (ewentualnie usługa). Pomyśl jak ktoś ma 5-10 ha,to może raz na 5 lat potrzebuje takiego skladu... A usługi brak. 

Jak jeszcze w okolicy nie ma nikogo z rcw to nic tylko kupić rozsiewacz i wynajmować albo usługę robić. Ja też 5 aut rocznie rozsiewam, drugie tyle wujek i rcw 3 spokojnie nam starcza i ludzie pożyczają.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Głupoty piszesz . Polcalk to jurajskie wapno węglanowe identyczne pokłady jak Morawica, albo te same.

Różnica taka że na patelni jest frakcja do 2mm, a w granulki do kilkuset mikronów czyli zrobione z pyłu. Kolejna różnica to wilgotność dla granulatu chyba do 5%, a luzem około 10% lub więcej hak doleje.

Jeśli ktoś ma granulat o takich parametrach za 200zł to jest to bardzo dobra oferta. Lepiej wówczas dać 1t co rok niż 4 tony tego luzem co 3 lata. 

Tylko pytanie czy ten granulat za 200 jest tak samo zmielony jak np polcalk i jaką ma otoczkę. 

Z tego co mi wiadomo to polcalc jest granulowany z kujawitu premium.

I to żadna kreda tylko normalne wapno węglanowe 04 https://polcalc.pl/wp-content/uploads/2018/08/atest-oschr.pdf

Edytowane przez Arek
Opublikowano

Być może, choć były głosy że z Morawicy.  Ale to bez znaczenia bo chyba z tego samego okresu geologicznego pochodzą.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

tylko ze Kornica ma gdzie indziej pokłady wapna i polcalc to jest kreda dzwonilem na kopalnie do kornicy , i co mi przywozili to własnie krede bo najszybciej działa , a morawica to nie jest dolomit ? wiem ze morawica wolniej działa niz polcalc , pozatym wapniak koszelowski jest cos tanszy od polcalc a sklad ten sam tylko ze polcalc rekalmowany ostro i tyle 

Opublikowano

Ale mieszasz. Już tyle razy pytałeś czy Morawica to dolomit. Nie to jurajskie wapno.

Polcalk też jurajskie tylko granulowany z pyłu.

Kornica to kreda Jeziorna z okresu Kredy. 

Polcalk to nie kreda. Ma tylko nazwę  co nie odzwierciedla jej pochodzenia.

Polcalk i Kornica mają inne składy i chyba wilgotność.