Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marian_machler napisał:

Siewierz to najzwyklejszy twardy dolomit, zmielony standardowo czyli min. 50% frakcji poniżej 0,5 mm, więc cudów nie można się po tym spodziewać w krótkim czasie..

Wazne ze dziala u mnie efekt widzialem juz na mastepny rok.

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Jakie jest ph tego jeszcze nie wiem ale nie wapnowane nigdy. Zimie lekkie. Tak dolomit zmielony na naszych polach dziala super skoro jeczminia nie bylo wcale a dzis jest szczota. Zreszta co ja będę reklamowal kupijcie co chcecie;) nawet znam takich co budowlane sypią haha

Jeden sąsiad do szamba u krów wsypał wapno po budowie, to wymieszał i rozlał po polu. Jak twierdzi super efekty, ph podnioslo no i ma to pole za miedzą , wiec widziałem jak rosło.

Tak podobno szwaby robią.

Opublikowano

Działa, dlaczego miałoby nie działać 😋 Działa tak jak dolomit. Żeby nie było, to sam biorę raz na 2 - 3 lata patelnię dolomitu, bo mam parę działek lekkiej gleby i zazwyczaj zamawiam z Siewierza, lub z południa Śląska (Imielin, Żelatowa). Całkowicie zrozumiałym jest fakt, że na polu na którym nic nie chciało rosnąć, w krótkim czasie po wapnowaniu rośnie jęczmień. Wystarczy podnieść ph z np. 4,5 w okolicę 5 i w tym momencie już w dużym stopniu neutralizujemy toksyczny dla roślin jon Al3+. Tylko spróbuj tym samym dolomitem teraz podnieść ph z 5 na 6,5 w ciągu jednego sezonu 😉

Opublikowano

Doprowadzenie pola do odpowiedniej kultury to nie jest kwestia jednego roku. Ale powoli to się zrobi. Raz dolomit za rok obornik jakiś poplon i powoli do przodu. Ziemi mam slabe akurat, IV klasa to u nas najlepsza...

Opublikowano
rocknrollnik1 napisał:

47 minut temu, maciej napisał:

mój dostawca bardzo chwalił wapno z kopalni bukowa ale myślę że każde dobrze zmielone i w dużej dawce zrobi robotę

w dużej dawce tzn jakiej?

koło 8 ton gdy ma wapno 50-53% a magnezowego jeszcze wiecej a mniejsze dawki 2 czy 3 tony to jak jest ph powyżej 5,5

Opublikowano
5 godzin temu, Primula94 napisał:

Jeden sąsiad do szamba u krów wsypał wapno po budowie, to wymieszał i rozlał po polu. Jak twierdzi super efekty, ph podnioslo no i ma to pole za miedzą , wiec widziałem jak rosło.

Tak podobno szwaby robią.

Tez tak mysle zrobic tylko ile workow na beczke 4500 wsypac

Opublikowano

Pytanie czy to wszystko nie osiądzie w beczce na dnie..

Myślę że rozsądniej będzie dać oddzielnie bo sypać do beczki to więcej zabawy niż to warte.

Opublikowano

Ktoś mi wytłumaczy , czym sie różni wapno luzem, a te w bb ? Oprocz granulacji.. te w bb jest jakoś wzbogacone? , że taka rożnica w dawkowaniu.. 

I co rozsadniej kupić? Luz czy bb, jak 300km do kopalni , żeby taniej wyszło , a dobrze działało..

Opublikowano

Niczym nie wzbogacone. To co podają na worku to jest dawka na podtrzymanie ph a nie podniesienie. Jednego i drugiego trzeba sypać tyle samo. Co do wyboru które kupić- jedno będziesz miał przynajmniej połowę tańsze od drugiego. Wybór chyba jest prosty :)

• Thanks 1
Opublikowano

A co ma mozajka do wyboru wapna? Jak masz mało magnezu to magnezowe jak ok to bez magnezu i kwestia tylko odległość od kopalni żeby wyszło ekonomicznie. Jedynie na bardzo ciężkie ziemię można pozwolić sobie na tlenek

Opublikowano (edytowane)

No u nas zawsze mówili, ze jak troche lepsza ziemia , to te ciemniejsze wapno , jak słabsza to jaśniejsze ( nie.znam się , dlatego pytam) lokazlizacja to Mazowieckie, pow. Ostrowski. Na orne to wolałbym teraz dać, bo na jesieni prawie wszędzie obornik idzie. 

IMG_20190314_090750.jpg

IMG_20190314_090647.jpg

Edytowane przez Primula94