Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Abstrachyjac od ceny 7 t też nie można dać, zbyt duża rewolucja w glebie, zostaną zabite wszystkie mikroorganizmy przy takiej dawce... No chyba że mowa o dolomicie, tym to i pole można wywyzszyć i tragedii nie będzie :D

Opublikowano

To u Ciebie da się w pole wjechać ? Nic nie trzeba czekać .

Opublikowano

W sumie racja . Wjechać się da ... , tylko wyjechać bym nie dał rady .:D

Opublikowano
2 godziny temu, Anetka1 napisał:

Mówimy o wapnie granulowanym w formie węglanowej i ona rewolucji przy dawne 7 ton nie zrobi poczytaj w ksiazkach a nie gdybaj

Ty masz pojęcie co się stanie jeśli posypiesz na V-VI klasę ziemi węglan wapnia nawet jeśli będzie miał 40% cao i reaktywnosc 80% (choć nie wiem czy jest  wapno węglanowe o tak niskiej reaktywnosci) w ilości 7t/ha? O.o mogę Ci odpowiedzieć od razu, zapewniam że spokojnie taka działka nadaje się minimum 3 lata tylko do ugorowania! Takie ilości to na zyznych  glebach ciężkich i bardzo ciężkich choć takiej ilości nigdy bym się sam nie odważył wysiac. Po za tym firma która u mnie rozsiewacz wapno w tysiącach ha usługowo,  nigdy nie siala węglan więcej niż 5 ton. No ale cóż wszystko przed tobą a później podziel się na forum doświadczeniami... 

Opublikowano (edytowane)

Ja sobie gdybam a ty jednak dalej gdybaj skoro jesteś najmądrzejszy a tak na marginesie  wysiewałam po 10 ton weglanu na ha i nic złego glebie się niestało

Edytowane przez Anetka1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Abstrachyjac od ceny 7 t też nie można dać, zbyt duża rewolucja w glebie, zostaną zabite wszystkie mikroorganizmy przy takiej dawce... No chyba że mowa o dolomicie, tym to i pole można wywyzszyć i tragedii nie będzie :D

Rewolucji z mikrobami nie będzie, węglan to nie tlenek. Po prostu nadmiar kationów wapnia zostanie wypłukany. Buforowość gleby nie jest łatwo zmienić, to proces długotrwały i żmudny.

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Kreda granulat w big bagu kosztuje 250 a nie 400. 400 to za worki po 25kg, nikt darmo nie będzie workował.

Chyba u ciebie jak za stodołą masz kopalnie. Dalej niestety już kosztuje 400 albo i więcej,

2 godziny temu, Piotrek1975 napisał:

Panowie ile siejecie wapna węglanowego luzem na 1 ha?

Cóż to za pytanie. Tyle ile po odczytaniu wyników wymaga nasz gleba,

1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

ludzie ogarnijcie się wszyscy bo każdy nawóz azotowy zakwasza glebe każdy! tylko każdy w innym stopniu najbardziej siarczan amonu tuz po nim mocznik saletra i rsm bujdą jest że rsm nie zakwasza. a te wapń i mg tzn śladowe ilości w saletrach i saletrzakach to praktycznie nie dostępne dla roślin to tzw wypełniacze bo kupujesz worek 25kg a w nim 8,5kg azotu.

RSM jest raczej jednym zaraz po moczniku z najbardziej zakwaszającym. Wapń z saletrzaków ma nie być dostępny dla roślin tylko wypierać wolne kationy wodoru H+ które są produktem przemian czyli utleniania przez mikroby formy amonowej do saletrzanej.

Jednak czytałem publikacje zagraniczne że nawet w laboratorium podczas badania nie zawsze się to potwierdziło i sprawdziło,

44 minuty temu, Pajej napisał:

kolego ale ja porównuje oba nawozy i większych róznic nie widze oba maja forme amonową i azotanową

Ja odpowiadam tylko na zacytowane pytanie ,,dlaczego zakwasza,,

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
10 minut temu, 20CBR12 napisał:

Ty masz pojęcie co się stanie jeśli posypiesz na V-VI klasę ziemi węglan wapnia nawet jeśli będzie miał 40% cao i reaktywnosc 80% (choć nie wiem czy jest  wapno węglanowe o tak niskiej reaktywnosci) w ilości 7t/ha? O.o mogę Ci odpowiedzieć od razu, zapewniam że spokojnie taka działka nadaje się minimum 3 lata tylko do ugorowania! Takie ilości to na zyznych  glebach ciężkich i bardzo ciężkich choć takiej ilości nigdy bym się sam nie odważył wysiac. Po za tym firma która u mnie rozsiewacz wapno w tysiącach ha usługowo,  nigdy nie siala węglan więcej niż 5 ton. No ale cóż wszystko przed tobą a później podziel się na forum doświadczeniami... 

Chyba mylisz węglan z wapnem tlenkowym. Wapnem węglanowym nie da się przewapnować, co innego tlenek. Ale nikt nie sypie ponad 5t bo jest to ekonomicznie nie uzasadnione.

Opublikowano
4 minuty temu, Anetka1 napisał:

Ja sobie gdybam a ty jednak dalej gdybaj skoro jesteś najmądrzejszy a tak na marginesie  wysiewałam po 10 ton weglanu na ha i nic złego glebie się niestało

Tak ale na 3 ha... Już tylko z ciekawości jakie masz pH przed takim wapnowanie w ilości 10 ton i jakie po dwóch latach? 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, damianzbr napisał:

Chyba u ciebie jak za stodołą masz kopalnie. Dalej niestety już kosztuje 400 albo i więcej,

Piszesz a pewnie nie szukałeś. Bo ja nie mam kopalni za stodołą a proponowali ecogran za 210zł/t w bagsach tonowych. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
18 minut temu, Tomek90 napisał:

Piszesz a pewnie nie szukałeś. Bo ja nie mam kopalni za stodołą a proponowali ecogran za 210zł/t w bagsach tonowych. 

ekogran to jest kreda z podlasia, czy jakiś inny węglan mielony i granulowany? Jeśli kreda to faktycznie tanio. I masz rację nie sprawdzałem tylko z tego co się słyszy że tu 380 tam 420 zł/t. A ty Tomku to czasem nie jesteś z podlasia i zwrot, przenośnia ,,masz za stodołą kopalnie,, nie odnosi się do ciebie?

Przewieźć na kołach tą kredę do wrocławia to już co najmniej z 70 zł/t dolatuje.

Ale jeśli takie ceny zaczynają pojawiać to dobra wiadomość, bo rośnie świadomość w śród rolników i nie dają się tak łatwo naciągać.

Pamiętam jak swego czasu, sam Mer tego forum, zbombardował galerię fotkami jak kupuje, wozi, sieje wapno granulowane. Bardzo się tym zachwycał. Zastanawiam się co nim kierowało, czy reklamował tylko produkt na swoim forum czy też udało im się go omamić i po prostu jak to się mówi nabili go w butelkę. Oczywiście nic nikomu nie wypominam, wolność Tomku w swoim domku jeśli to była tylko reklama.