Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@rafael Jeszcze nie rozsiewałem, bo w tym roku mam to wapno pierwszy raz. Wapno Piastem będe wysiewał, to nie "pływa" jak woda, tylko jest bardziej zmielone od przeciętnego węglanu z Morawicy czy tam z Celin... Obszarowiec o którym wspomniałem wcześniej, też pierwszy raz będzie dawał to wapno ze względu na Mg. On Annaburgerem wszystkie wapna rozsiewa.

Opublikowano

zależy od tego jakie gleby, jakie ph. Lepiej na ściernisko

Gleby lekkie 4-5 klasa. PH w Grani cach 5. Czemu lepiej na sciernisko wydaje mi się ze na zaorane lepiej wtedy wapno przemieszcza się w głąb ziemi z deszczem i działa już w pierwszym roku mowie o kredzie
Opublikowano

ja mam wapno za 750zl i daje je na sciernisko jesienio dlaczego takie drogie bo jest szybkodzialajace a te wapna tanie 50-150zl są to wapna wolnodzialajace i nawet dzialaja po 5 a nawet 20 latach na polu, mam dolomit i krede wysypano 30 lat temu i jeszcze są kawalki na polu ponadto taniego wapna trzeba wysypac 3-5t/ha

Opublikowano

Ja się skusze na oxyferti tlenkowe granulowane, co prawda wychodzi ok 500zł za tone, ale licze na szybki efekt, dam na ściernie po rzepaku, potem na podorywke, pole mieszane - raz ił, raz piasek.

Opublikowano

ja mam wapno za 750zl i daje je na sciernisko jesienio dlaczego takie drogie bo jest szybkodzialajace a te wapna tanie 50-150zl są to wapna wolnodzialajace i nawet dzialaja po 5 a nawet 20 latach na polu, mam dolomit i krede wysypano 30 lat temu i jeszcze są kawalki na polu ponadto taniego wapna trzeba wysypac 3-5t/ha

Jeśli tak chcesz zrobić, to przynajmniej byś się ze swoimi przygłupimi zamiarami nie obnosił na forum, bo robisz pośmiewisko. :lol:

Opublikowano

Ja się skusze na oxyferti tlenkowe granulowane, co prawda wychodzi ok 500zł za tone, ale licze na szybki efekt, dam na ściernie po rzepaku, potem na podorywke, pole mieszane - raz ił, raz piasek.

lepszy efekt i mniejsza dawka jak dasz po orce przed agregatem

Opublikowano

Głąb z Ciebie. A te drogie niby wapno Twoje to z czego jest zrobione? Z tego samego wapna które kosztuje 50 zł. Twoje za 750 zł jest granulowane i za to płacisz kase. Jeśli chcesz szybko działające to posiej sobie krede albo inne weglanowe ze starszej kopalni ale zmioelone o drobnej frakcji i bedziesz miał taki sam efekt co po wapnie za 750 zł tylko 8 razy taniej.

Opublikowano

A jak to tak naprawdę jest z wapnem i obornikiem? Jakbym obornik roztrząsł po sciernisku, zaorał go a wapno pod agregat uprawowo siewny??

Opublikowano

Gleby lekkie 4-5 klasa. PH w Grani cach 5. Czemu lepiej na sciernisko wydaje mi się ze na zaorane lepiej wtedy wapno przemieszcza się w głąb ziemi z deszczem i działa już w pierwszym roku mowie o kredzie

Stosowanie wapna na ściernisko jest najlepszym momentem ponieważ wapno mieszasz w trakcie podorywki i późniejszej orki. Dzięki temu wapno jest rozmieszane w większej objętości gleby i większą jej objętość odkwasi.

Jak zwapnujesz zaorane pole to niepotrzebnie ugnieciesz glebę i na pewno tak dobrze na większych głębokościach go nie wymieszasz.   

Opublikowano

Kreda szybko działa i szybko się przemieszcza dlatego zalecają ją stosować na orkę. Stosowałem wapniak koszelowski i zboża sporo ładniejsze niż zeszłego roku.

Opublikowano

Stosowanie wapna na ściernisko jest najlepszym momentem ponieważ wapno mieszasz w trakcie podorywki i późniejszej orki. Dzięki temu wapno jest rozmieszane w większej objętości gleby i większą jej objętość odkwasi.

Jak zwapnujesz zaorane pole to niepotrzebnie ugnieciesz glebę i na pewno tak dobrze na większych głębokościach go nie wymieszasz.

Kreda szybko działa i szybko się przemieszcza dlatego zalecają ją stosować na orkę. Stosowałem wapniak koszelowski i zboża sporo ładniejsze niż zeszłego roku.

I kto ma raje ?
Opublikowano

I kto ma raje ?

to odnosi się głównie uprawy buraka. gdy powapnujesz kwasna glebę na sciernisko i przyorzesz na jesieni to owszem 15 cm niżej bd dobre ph ale wyorzesz nie koniecznie odkwaszoną i wschody na wiosnę buraka mogą być nie takie jakby sie chciało. Zaleca się wysianie pół dawki na ściernisko i pół na zaorana rolę i wymieszać np cięzkimi bronami. 

U nas z ph 4,6 udało się podnieść kredą ph od żniw do wiosny do poziomu 7,2 - wysialismy 2x 2t wapniaka koszelowskiego tj wyżej pisałem. i burak plonował 80/90 t/ha

Opublikowano

Panowie, a czy to prawda, że przy wyborze wapna granulowanego ma znaczenie, w jakiej temperaturze je granulowali. Sąsiad mi gadał, żeby pytać o to sprzedawców, bo wchłanianie niby od tego zależy, a nie widzę nigdzie, by ktoś pisał, w jakiej temperaturze się granuluje. To nie jest jakaś tajemnica handlowa czy coś? I czy w ogóle może być coś na rzeczy, czy głupoty mi wciskał?

Z góry dziękuję.