Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie widziałem jeszcze tego towaru ale może ktoś powie jak wygląda? Jak zmielony? dużo kamyków?

Samo wapno to dolomit z nowej malutkiej kopalni koło Kielc.

Co do ceny - może ktoś powie ile sobie życzą?

Opublikowano

parę dni temu rozmawiałem z sąsiadem mojej babci (gościu po 70-ce)opierniczał mnie trochę za to że rozsiewałem czerwone wapno (dolomit z siewierza) mówił że to g... warte żebym rozsiał to brązowe co się aż na fioletowo barwi

o jakim wapnie on mówił spotkał się ktoś z was z wapnem brązowym?

Opublikowano

Z każdego złoża dolomit może mieć inną barwę. Może to być kolor rdzawy, brązowy, szary, a nawet jasno kremowe. I barwa nie zmieni właściwości dolomitu - i tak to najtwardszy, najmniej reaktywny wapień. Także nie zaprzątaj sobie głowy  - najważniejsze aby był jak najdrobniej zmielony.

Opublikowano

czy opłaca się wapnować ziemię 6 klasy gdzie ph wynosi 4,5?  dodam ze wapnowalem pole kredą granulowana 2 lata temu dawka 500 kg na hektar i ph jest praktycznie takie same. Chyba trzeba by było wapnować co roku ale czy to ma sens ekonomiczny

Opublikowano

Na plaży to raczej powinieneś cisnąć z magnezem. Bo sam wapń zawarty w kredzie będzie szybko wypłukiwany i dalej będzie zakwaszone. A te 500 kg na hektar, to tak jak byś na śniadanie pół mini herbatnika zjadł.

Gdybyś dał z 10t jakiegoś magnezowego albo i więcej jednorazowo, to i strukturę od razu byś poprawił gleby.

Opublikowano

na lekkich glebach co 2 lata po 2 tony węglanu drobno zmielonego i będzie różnica. Zależy jeszcze ile i jakich dawkach używasz nawozów azotowych bo one zakwaszają często. 

Opublikowano

Witam znalazłem ten temat chce zastosowac wapno granulowane stosowałem juz polcalc jest dobry ale drogi chciał bym coś tańszego ale też dobrego ? A może jednak zrezygnować z wapnowania granulowanego i stosowac te całosamochodowe ? Sieliśmy tak ale to poszły 3 tiry na 20 ha i jakoć różnicy nie wiedziałem . Proszę o odpowiedz .

Opublikowano

W tym roku brałem z Morawicy,  to z tego co na przestrzeni lat stosowałem było najlepiej zmielone. Trochę wiało podczas rozsiewu to kurzyło bardzo mocno. Kosztowało mnie 55zł/t brutto na polu - cena ustalana telefonicznie na kopalni i to oni załatwiali przewoźnika. Kolega ma na polu z Iłży to jak patrzę, to na tą chwilę darmo bym go nie chciał. Parę lat temu brałem z Drugnii Rządowej to też różnica na duży plus dla Morawicy.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest aby wapno palone? 

Jeśli to węglan to bym wysiał na zmarzniętą glebę. 

Już pomijam, że wapnuje się pod przedplon rośliny wrażliwej na pH. 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

To nie jest aby wapno palone? 

Jeśli to węglan to bym wysiał na zmarzniętą glebę. 

wiesz co dokładnie nie wiem co to jest bede wiedział jutro. a nie lepiej rozsiac te wapno teraz i lekko przebronowac??

Opublikowano

Chodzi mi raczej o to czy wapno musi być wymieszane z ziemią, dodam że jest to wapno super rozdrobione siane rozsiewaczem z rękawem. Jak nie musi to wiadomo ze lepiej nie ruszać bo lepiej żeby została orka w ostrą skibę na zimę.

Opublikowano

Panowie pytanie 

Mam taki ugór 30x70 nie orany 40 lat obecnie lekka trawa i szczaw , odwiert pokazał 50 cm ciemnej ziemi piachu a poniżej piach żółty 

Wywaliłem na to 2 rozrzutniki gnoju i zaorałem głęboko 

Cel to sad na wiosnę 2018 

Co zrobić teraz - dać wapno magnezowe ? Ile na ten kawałek będę sypał ręką

Na wiosnę chcę posiać lubin, zaorać przed zakwitem i znów wapno magnezowe a na jesien gorczyca, zaorac przed mrozem i dać ug max z gnojem a przed wiosną 2018 saletra i sadzić drzewka

Dobrze ja myślę ?

Opublikowano

Tego wapna to tak około 1 -1,5 tony możesz dać. Podniesie trochę grunt :P . Jak teraz dasz magnezowe to po przedplonie sypnij węglanowego około 1t.

Jeśli chcesz wzbogacić ziemię w próchnicę to  raczej zrezygnowałbym z łubinu na konto np gorczycy lub rzodkwi oleistej - o niebo taniej w zasiewie i o wiele więcej biomasy. Te rośliny przy odrobinie wilgoci posiejesz 3 razy w roku i wprowadzisz masę substancji organicznej. 

Saletra na wiosnę przed sadzeniem to bardzo zły pomysł. Zanim drzewka odbudują system korzeniowy azot będzie już wypłukany, plus oczywiście saletra może uszkodzić młode korzenie włośnikowe. Azot podajemy jak widoczne są paro centymetrowe przyrosty, świadczące o regeneracji systemu korzeniowego. I na pierwszą dawkę bezpieczniejszy jest mocznik (ten można podać trochę wcześniej)

Opublikowano

Tonę wapna na taki kawałek ? Myślałem o 100-200kg 

Ok czyli rozumiem iż tej gorczycy 3 razy siać 

Co tam jeszcze na to pole można póki czas aby było mocne 

Piszcie wszelkie rady wskazane

A czy teraz na wapno nie za późno ?

Gnoju dawać po zimie jeszcze ?

Opublikowano

Dawka dolomitu to 5-7t/ha w zależności od stopnia zmielenia może to być i 3 t/ha (jeśli dostaniesz pył). Więc na 21 arów odpowiednio z proporcji.

Co do siewu to wszystko zależy od przebiegu opadów. Gorczyca  mocno przesusza glebę, pierwsza na pewno wyjdzie bo jest wilgoć po zimie. Później jak będzie sucho to może nic nie urosnąć. Należy pamiętać, że gorczyca to rodzina kapustnych i uwielbia azot - więc dobrze jej go zaaplikować pomimo tego obornika. Jak będzie sucho to możesz w czerwcu gęsto posiać grykę - może trochę ograniczy pędraki (choć więcej chyba w tym propagandy jak prawdy). Bardzo dobrym poplonem jest też żyto, gdyż jest rośliną fitosanitarną, a z uwagi na działanie allelopatyczne ogranicza zachwaszczenie w następczej uprawie. Jak go pogonisz azotem to też będzie mnóstwo masy zielonej. Możesz go posiać np z wyką lub peluchą w końcu lipca (oczywiście potrzebna woda w glebie) i przyorać np w listopadzie. W między czasie pomyśl o uzupełnieniu zwłaszcza fosforu bo ten jest leniwy w profilu glebowym.

Obornik to luksus - jak masz to daj. To nie tylko makro, mikro i substancja organiczna, ale też życie biologiczne. Jak nie dasz obornika, a wprowadzisz dużo masy org. z poplonów to możesz zastosować Rosahumus.