Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jak sie ma sprawa wapnowania pola a potem nawozenia obornikiem?

mam scierniska po pszenicy jarej,mysle posypac je wapnem,potem talezowka i obornik pod orke i siew ozimej....mozna to razem polaczyc?

slyszalem ze jak wapno to nie obornik...prosze o pomoc.

Opublikowano

Na ten temat można znaleźć wiele.. Jeśli chcesz stracić część składników z obornika to możesz robić jak napisałeś. Przy takiej suszy odstęp powinien być jeszcze większy niż normalnie zalecają, a przecież do siewu ozimin wiele nie zostało. Ja zrobiłem tak,że część pól powapnowałem a resztę zostawiłem pod obornik, za rok będzie zmiana i nie ma problemu mieszania wapna z obornikiem.

Opublikowano

witam .Mial moze ktos z was do czynienia z wapnem z tej firmy?http://www.strzelecki-transport.pl/index.php/2-uncategorised/12-produkty-rolnicze 

na olx pisze ze cena 50zl/t +transport  tego kredowego chyba bo magnezowe kosztuje 60zl/t. Mieszkam niecale 30km od tej fifrmy wiec za transport duzo nie powinno wyjsc tylko czy warto je brac . I ogolnie jakie wapno brac magnezowe czy weglanowe  a mozze ta krede ph zimi nie sprawdzane ale zapewne niskie bo od kiedy siegam pamiecia na tym polu nie bylo dawane. Klasa ziemi II-IIIb jakies 6ha 

Opublikowano (edytowane)

Już to pytanie zadałem w wątku o kredzie granulowanej, ale tutaj będzie bardziej trafne - siał ktoś kredę z Kornicy, taką z podsiewacza (ma trochę kamyków) rozsiewaczem RCW w ilości ok 3 - 4 T/ha? Potrzebuję ustalić jak bardzo uniesiona powinna być zasuwa?

Aro1975, podpowiesz jak masz ustawiony rozsiewacz i czym go ciągasz??

Wapna i obornika nie powinno się mieszać. Jeśli ktoś musi podać jedno i drugie w tym samym sezonie, to należy to zrobić w czterotygodniowym odstępie. Wysiew innych nawozów w odstępie 2 - 3 tygodni. Informacje dostępne były na stronie MODR z Ostrołęki.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Damian315, to zależy od rodzaju gleby. Na lekkie i bardzo lekkie zaleca się użycie kredy, na ciężkich i bardzo ciężkich można używać wapno w formie tlenku (CaO). Ja na przykład mam w większości gleby lekkie, trochę średnich i bardzo lekkich, i na wszystkich rozsiałem wapno w postaci węglanowej (CaCO3), bo zwyczajnie miałbym kłopot z wysianiem innych form wapna na same tylko gleby średnie, a na gleby bardzo lekkie i tak trzeba rozsypywać kredę.

Marcianjargit - jeśli zależy Ci na azocie z obornika, to poczekaj chociaż 3 tygodnie z wysianiem wapna. W przeciwnym wypadku możesz wysypać je nawet teraz.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Już to pytanie zadałem w wątku o kredzie granulowanej, ale tutaj będzie bardziej trafne - siał ktoś kredę z Kornicy, taką z podsiewacza (ma trochę kamyków) rozsiewaczem RCW w ilości ok 3 - 4 T/ha? Potrzebuję ustalić jak bardzo uniesiona powinna być zasuwa?

Aro1975, podpowiesz jak masz ustawiony rozsiewacz i czym go ciągasz??

Wapna i obornika nie powinno się mieszać. Jeśli ktoś musi podać jedno i drugie w tym samym sezonie, to należy to zrobić w czterotygodniowym odstępie. Wysiew innych nawozów w odstępie 2 - 3 tygodni. Informacje dostępne były na stronie MODR z Ostrołęki.

Ja żeby wysiać właśnie 3-4 tony wapna węglanowego (dolomit zmielony na pył) ustawiałem dziurę na 3 palce (zębatka delikatnie zostaje w trzecim otworze na zasuwie). Jeździłem 1h fergusonem 255. W tym roku zrobiłem doświadczenie, rozwaliłem wapno na pryskaną ściernie, poleżało ze 2 tygodnie, nawóz NPK i orka na głęboko. Zobaczymy jaki rzepak będzie o ile wzejdzie w takie sucho.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki master20002. Wapno już jest na polu, siałem ze szczeliną 15 cm. Przy końcówce ustawiłem 10 cm, ale nie bardzo chciała wylatywać ziemia, która nabrała się razem z wapnem z pola.

Ile kredy, to trzeba znać pH jakie masz teraz, jeśli jest poniżej 4.5, to jakieś 4.5 T/ha. Zakładam, że masz w tej kredzie dziewięćdziesiąt kilka procent węglanu wapnia i nie jest zbyt mokra. Przelicznik CaCO3 na CaO to 0,56, czyli tona CaCO3 jest równoważna 560kg CaO. Wielkość dawek w zależności od pH gleby jest w tabelach z zaleceniami nawozowymi.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

d4rek trochę się mylisz, bo w poszczególnych przypadkach jest zalecane dużo więcej niż 1,5t CaO. Oraz na gleby lekkie jest zalecane wapno węglanowe CaCo3 czyli wszelkie kredy, dolimity, mączki wapienne, kruszonki itp.

Na gleby ciężkie wapno tlenkowe CaO , wapno palone.

master nie potrzebne są ci takie doświadczenia bo nic na nich nie zobaczysz gołym okiem. Efekt taki że straciłeś ileś tam składników z nawozu NPK ale żeby gołym okiem to wątpię byś widział w uprawie.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Ja na gleby bardzo lekkie dawalem 4t wapna węglowego tj.okolo 2 tony czystego Ca0 takie mialem zalecenia ze stacji ktora badała próbki gleby.wapno bralem z kopalni Chęciny

Opublikowano

witam

mam posiać wapno granulowane  z big baga  przed siewem pszenicy , na ulotce piszą  że najlepiej to wapno siać pod agregat i nie wiem jak zrobić czy nawóz dać przed orką , a wapno pod agregat , czy razem wysiać z nawozem pod agregat

Opublikowano

d4rek trochę się mylisz, bo w poszczególnych przypadkach jest zalecane dużo więcej niż 1,5t CaO. Oraz na gleby lekkie jest zalecane wapno węglanowe CaCo3 czyli wszelkie kredy, dolimity, mączki wapienne, kruszonki itp.

Na gleby ciężkie wapno tlenkowe CaO , wapno palone.

master nie potrzebne są ci takie doświadczenia bo nic na nich nie zobaczysz gołym okiem. Efekt taki że straciłeś ileś tam składników z nawozu NPK ale żeby gołym okiem to wątpię byś widział w uprawie.

To gdzie one mogły zniknąć? Siew nawozu o godz. 13 i zaraz przepinka i orka. W powietrze raczej nie poszły, a jak coś się uwsteczniło to chyba z czasem wróci do form przyswajalnych. Tak mi się wydaje, czy źle rozumie? Tak zrobiłem tylko na 40 arach bo w rcw zostało mi wapna, a nie miałem już innej działki blisko żeby to rozładować.

Opublikowano

Teoretycznie w reakcji wapnia z azotem uwolnił się do atmosfery amoniak, a wapń w połączeniu z fosforem mógł utworzyć gips, a więc na trwałe został stracony i wapń i fosfor. Tylko tak praktycznie to ile tych pierwiastków mogło się "zesfatać" :wub:  w trakcie zabiegów agrotechnicznych i wejść w trwały związek??? Czy są jakieś publikacje określające np. procent strat?

Opublikowano

witam

mam posiać wapno granulowane  z big baga  przed siewem pszenicy , na ulotce piszą  że najlepiej to wapno siać pod agregat i nie wiem jak zrobić czy nawóz dać przed orką , a wapno pod agregat , czy razem wysiać z nawozem pod agregat

Co to za wapno granulowane kreda jakas? Z jakim nawozem ewentualnie chciałbyś to wysiać? Jeśli to jakaś kreda granulowana to równie dobrze możesz ją posiać pogłównie po siewie pszenicy po wschodach na zime. Nie ma co sie łódzić bo zanim zacznie działać to wapno minie min 2 miesiace a wiec jesienia zboże i tak już z niego nie skorzysta szczególnie że panuje susza (bynajmniej u mnie). W każdym razie jeśli chodzi o wapno granulowane nie dawaj go pod orke bo to bez sensu. Są to za małe dawki żeby dawać je pod agregat. Takie wapna najlepiej dawać tak aby działało ono w okolicy korzeni bo jest go po prostu mało. A wiec jak dasz pogłównie lub pod agregat bedzie ok.

Wapno pod ziemniaki to lepiej dać teraz przed orką zimową czy na wiosnę przed sadzeniem, jak będzie lepiej?

Ziemniaków nie sadze zbytnio tyle co sobie a wiec wielkiej wiedzy w tej dziedzinie nie mam ale słyszałem i przekonałem sie na własnej skórze że wapna pod ziemniaki lepiej nie dawać bo wystąpi parch i taką sytuacje miałem 3 lata temu pierwszy raz w życiu miałem parcha i wystąpił po tym jak dałem wapno pod ziemniak. Można dawać wapno pod ziemniaki ale rok wczesniej pod rośline poprzednia. Po za tym uważam że z pewnościa ma też wpływ rodzaj wapna. Jeśli jest to kreda albo wapno tlenkowe to reaktywność tych nawozów wapniowych jest bardzo duża i od razu odkwasza glebe i ma bezpośredni wpływ na ziemniak. Jeśli by to było wapno węglanowe a wiec wapno które zaczyna działać dopiero po czasie to wiadomo reaktywność mniejsza a za tym i oddziaływanie bedzie mniejsze na ziemniak. Takie jest moje zdanie może ktoś poprawi jeśli słyszał coś innego.

Opublikowano

mam pytanie do osób które stosowały radkowit premium - czy przy rozsiewie w miarę spokojny dzień dużo go ucieka do nieba?

w tym roku raczej rezygnuje z npk z powodu zaporowej ceny polifosek na rzecz kredy, jednak chce też podnieść troche zawartość magnezu, a nie wiem czy nie będzie mordęgi przy jego rozsiewaniu. i czy ktoś zna orientacyjną cenę? do kopalni mam w dwie strony ok 480 km więc transport już troche boli