Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, że działa. Jest wapnem w formie węglanowej. Jedynie warto zwrócić uwagę na skład, bo po za makroelementami mogą się tam znajdować inne mniej pożądane pierwiastki.

Opublikowano

Wapno z Cukrowni jest nic nie wartę. Rozsiewałem go 2 lata i dawałem po 9 t/ha Nie chcę tego widzieć, drogie i nic nie działa.

Zrobiłem próbę na jednym polu.

8 ton z  cukrowni i 2,5 Nord Calk  standart, i po  tym drugim  ponad 1 tonę pszenicy więcej ukosiłem.

Opublikowano

dawalem wapno cukrownicze we wrzesniu po okolo 10 ton/ha i tam gdzie tyle dalem na wiosne ph 6,8-7,4 , przy zwyklym wapnie przy dawkach 3t ha dwa lata z rzedu ma ph 5,8-6,6 wiec ja uważam że te wapno jest bardzo dobre.Co wiecej znakomicie sie  rozpuszcza, sialem pszenice po burakach w listopadzie bez orkowo po kombajnie wapno 10t/ha glebosz i siew , na polu nie ma sladu wapna choć po siewie bialo bylo , tylko osobiscie uważam że 10 ton na raz to za dużo, teraz przy brakach wody pali najbardziej na tych polach co te duńskie dawki byly .

Opublikowano

Co sądzicie o wapnie nordkalk np.standard,fast i solid?Jak wychodzą cenowo?przedstawiciel polecił mi na lekką glebę nordkalk solid cal,dobry wybór?Może ktoś mi podać numer do dystrybutora nordkalku w woj.łódzkim?Bo dziś cały dzień dzwonie to tylko mi każą dzwonić pod inny numer. ;[

Fast najlepszy, standard dobry, solid średni. Reaktywność coraz niższą przemiał też gorszy. Jeżeli masz glebę mocno zakwaszoną to daj fast cal. Jak masz lekko zakwaszoną to solid wystarczy. Fast cal jest 2 razy droższy od solid ale daje się go mniej i efekt jest lepszy.

Opublikowano

czytam temat i nie mogę się zdecydować a raczej nie wiem co i gdzie kupić

mam gleby gliniste, ciężkie myślałem nad wapnem magnezowym ale pola dawno nie wapnowane i pewnie trzeba by odkwasić ale kuku nawet ładna rośnie, lucerna też ładna więc myślę o odczyn nie będzie zły więc chyba jednak na magnezowe się zdecyduje ono też trochę odkwasi? po żniwach zrobię analizę gleb i za rok pójdzie już odpowiednie wapno. Podpowie mi ktoś jakie wapno i gdzie kupić? oczywiście ilość całosamochodowa woj. Wlkp powiat międzychód :)

Opublikowano

Kiedy najlepiej pobierać próbki gleby do badań? Trzeba czekać aż się zbierze zboża i kukurydze czy można w trakcie ich wegetacji i jak z łąkami, jesienią czy po pokosie jak nie zasiało się jeszcze nawozów? Pytam się bo nigdy nie badałem tylko co jakiś czas coś sypałem a chce zobaczyć jak to wygląda dokładnie, bo chyba te badania są wiarydodne? :)

Opublikowano

Najlepiej po żniwach bo wtedy jest długi okres między ostatnią dawką nawozu.

ile nordlaku fast cal moge dac na glebe 4-5 klasy o ph 4,7-5,0? 

Maksymalnie 3,5t żeby zneutralizować takie zakwaszenie. Choć w przypadku tak dobrego wapna jak fast cal zrobił bym w to w dwóch latach. W tym roku 2t, za rok 1,5t.

Opublikowano

Kiedy najlepiej pobierać próbki gleby do badań? Trzeba czekać aż się zbierze zboża i kukurydze czy można w trakcie ich wegetacji i jak z łąkami, jesienią czy po pokosie jak nie zasiało się jeszcze nawozów? Pytam się bo nigdy nie badałem tylko co jakiś czas coś sypałem a chce zobaczyć jak to wygląda dokładnie, bo chyba te badania są wiarydodne? :)

Bardzo wiarygodne, a wiarygodność zależy od Ciebie jak pobrałeś i wymieszałeś próbki. Wyniki są po ok 6tyg, max 8

Opublikowano (edytowane)

jak pH jest poniżej 4,5 to  lepiej stosować węglan 52% cao czy krede sypko lub granulowano? na podlasie to skąd bierzecie wapno?

Edytowane przez brain7
Opublikowano

Najlepiej po żniwach bo wtedy jest długi okres między ostatnią dawką nawozu.

Maksymalnie 3,5t żeby zneutralizować takie zakwaszenie. Choć w przypadku tak dobrego wapna jak fast cal zrobił bym w to w dwóch latach. W tym roku 2t, za rok 1,5t.

a ile kosztuje tona tego fast calu tak mniej wiecej i jaki ma sklad ? i czy mozna by bylo to rozsiewac rozsiewaczem zwyklym

Opublikowano

Dużo, bo w mazowieckim pod kodem 08-300 sokołów opłacalne będzie wapno z mielnika, w radomiu, opłacalne będzie z kielc, a u ciebie nie wiem. Chciałeś podpowiedzi to twój kod ma to do rzeczy. Akurat w tym wypadku nie pomogę, bo się nie orientuję z dostępnością i produkcją wapna na północy.

Opublikowano

I ponownie ten sam czynnik powie nam wszystko, miejsce zamieszkania. Jeśli mieszkasz 5 km od kopalni laskowej to transport będzie tani jak barszcz więc wraz opłacalne będzie kupić podwójną ilość tego wapna niż jakiegoś innego dwa razy lepszego ale z bardzo daleka.

W bardzo korzystnej cenie to można kupić zestaw garnków od cygana. Cena normalna, nikt za darmo nie będzie jechał.