Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Roki212 napisał:

A gdzieś ktoś napisał że to mój i o mnie chodzi 🤔 bo jakoś wybiegasz sporo przed szereg. Słyszy się że tak jest to i mam prawo o tym napisać że bywają i takie przypadki. Nie bądźmy już tacy prawilni pod tym względem bo wiadomo jak jest bo są różni diagnosci i dziwnym trafem sporo złomu ma przegląd mimo braku nawet siłowników na osiach więc wiesz. Jak szukałem przyczepy wcześniej sobie do kupienia to brak instalacji elektrycznej, pneumatycznej a o dziwo świeża pieczątka w dowodzie, to niby skąd się ona tam wzięła...

A jeśli chodzi o mnie to ja nie oszukuje na przeglądzie przyczepy bo po prostu go nie robię i tyle. Koło domu tylko się kręcę jest zarejestrowana opłacona hamulce ma sprawne bo podpinam ale przeglądu nie robię od kilku lat. Mój świadomy wybór bo z przyczepą muszę jechać na przegląd do okręgówki 40 km w jedną stronę, ciągniki maja przegląd bo stacja podstawowa 7 km od domu. Ile mnie kontrolowali to tylko dowód od ciągnika brał od przyczepy nie, jak kiedy zabiorą i zaczną cisnąć to się zrobi, a może coś w przeglądach się jeszcze zmieni czas pokaże 😉

Mnie raczej chodziło o to żeby unikać rad stanowiących łamanie prawa. Ogólnie rzecz biorąc Policja rolników nie chce "przetrzepywać" i oby tak dalej. 

Opublikowano

Co do łamania prawa zgadza się. No i oby nie trzepała tych rolników jak najdłużej, bo nawet nie wiem po co te przeglądy w tych przyczepach... Aby kasę wyciągać chyba... Osoba świadoma dbająca o swoje bezpieczeństwo i innych nawet w takiej bez rejestracji czy samoróbce na oświetlenie i hamulce. Ale właśnie u nas liczy się jakaś pieczątka co jak widać nie ma za wiele wspólnego z faktycznym stanem pojazdu 

Opublikowano

I bardzo dobrze że chcą mieć sprawne bo to podstawa, tylko właśnie w razie W choć masz przyczepę lux sprawna bo dbasz ale bez rejestracji  ktoś ma zarejestrowaną z pieczątka co daleko ma do sprawności to właśnie i tak patrzą na te przeglądy. Oby ktoś kiedyś poszedł po rozum do głowy i zniósł je lub tak jak tam kiedyś chcieli zrobić aby diagnosta mógł zrobić u rolnika. Wtedy znalazło by się z kilka osób aby w jednym czasie można było ogarnąć aby koleś nie jechał do jednej osoby. 

Opublikowano
1 minutę temu, Roki212 napisał:

zniósł je lub tak jak tam kiedyś chcieli zrobić aby diagnosta mógł zrobić u rolnika.

Metodykę badań musiano by opracować inaczej dalej były by picem na wodę. 

Opublikowano

Przegląd wykonuje się według punktów, pierwszym problemem jak na miejscu u rolnika sprawdzić skuteczność układu hamulcowego. Bo oświetlenie czy ogólny stan ramy to jest do wykonania. 

Opublikowano

Witam jest do kupienia przyczepa samorobka wykonana w latach 80tych przyczepa nie zarejestrowana jednak sprzedajacy w latach 80 załatwił nabicie nr ramy plus ten przegląd "zerowy" jednak jej nie zarejestrował w wk bo przestała być taka potrzeba, te wszystkie dokumenty ma idzie ja teraz na tej podstawie zarejestrować? 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

Umowa kupna sprzedaży z Holendrem, przegląd z OSK i z tym idziesz do wydziału komunikacji, ewentualnie możesz iść pierw do wydziału, dostać próbne tablice i wtedy na przegląd.

Ale to taka trochę lewizna bo jak wyjdzie że o takich nr VIN  przyczepa była kiedyś zarejestrowana w pl jest problem więc poco pchać się w taka lewizne 

Opublikowano
6 godzin temu, astrahxenon napisał:

Witam jest do kupienia przyczepa samorobka wykonana w latach 80tych przyczepa nie zarejestrowana jednak sprzedajacy w latach 80 załatwił nabicie nr ramy plus ten przegląd "zerowy" jednak jej nie zarejestrował w wk bo przestała być taka potrzeba, te wszystkie dokumenty ma idzie ja teraz na tej podstawie zarejestrować? 

Obawiam się, że nie da się jej zarejestrować, bo decyduje data pierwszej rejestracji. W 2013 roku skończyła się rejestracja nowych pojazdów typu SAM i wprowadzono dopuszczenie jednostkowe ale to już dużo załatwiania i spore koszta.

Opublikowano
8 godzin temu, dzikidaniel napisał:

Umowa kupna sprzedaży z Holendrem, przegląd z OSK i z tym idziesz do wydziału komunikacji, ewentualnie możesz iść pierw do wydziału, dostać próbne tablice i wtedy na przegląd.

Weryfikują to jakoś z danymi z zagranicy? Jebnac się w vinie, który ma np. 8 cyfr na taki jaki już w po jest to trzeba mieć szczęście 😁

Opublikowano
Dnia 8.04.2023 o 16:45, astrahxenon napisał:

Ale to taka trochę lewizna bo jak wyjdzie że o takich nr VIN  przyczepa była kiedyś zarejestrowana w pl jest problem więc poco pchać się w taka lewizne 

astrahxenon, ja kupując ciągnik miałem taki sam VIN jak 3 inne pojazdy zarejestrowane w PL, myślisz że miałem problem z rejestracją? Żaden. Do puki nie wprowadzono długich VINów do póty się powtarzały.

piotrek12413, a z czym mają weryfikować? Jak w Holandii nie ma papierów skoro nie trzeba rejestrować?

Opublikowano

Witam, mam możliwość  kupić  przyczepy które były ściągnięte 15 lat temu z Niemiec, oczywiście  bez dokumentów .  Jest umowa Niemiec-obecny właściciel.  Obecny właściciel nie chce ich rejestrować "bo mu to niepotrzebne", czy takie przyczepy  uda się  zarejestrować jeśli będzie  ciągłość  umów?

Czy ktoś  rejestrował  przyczepę  Autosana sciągniętą z DE😁? Czy zawsze są  to przyczepy Ifa HL/HW.?

Opublikowano

Mam pytanie. Jest do kupienia przyczepa. Z dokumentów do niej jest tylko dowód rejestracyjny-taki stary w którym nie ma tych danych, które są w obecnych dowodach. Nie ma tablicy i tabliczki. Obecny właściciel odkupił ją dwa lata temu od sąsiada i nie zarejestrował na siebie, ale ma umowę k-s z sasiadem. Nie posiada przeglądu ani ubezpieczenia. Z tego co mówi nie była wyrejestrowana. Jest sens to kupować? Da się zarejestrować na mnie? 

Opublikowano
3 godziny temu, dzbanek23 napisał:

Mam pytanie. Jest do kupienia przyczepa. Z dokumentów do niej jest tylko dowód rejestracyjny-taki stary w którym nie ma tych danych, które są w obecnych dowodach. Nie ma tablicy i tabliczki. Obecny właściciel odkupił ją dwa lata temu od sąsiada i nie zarejestrował na siebie, ale ma umowę k-s z sasiadem. Nie posiada przeglądu ani ubezpieczenia. Z tego co mówi nie była wyrejestrowana. Jest sens to kupować? Da się zarejestrować na mnie? 

Pierwsze  co to sprawdź  ją  w cepik, ale pewnie jej tam nie będzie.  Zarejestrujesz jeśli posiadasz ciągłość  umów , przerabiałem to miesiąc temu. Tablica i tabliczka,hmm jak masz dowód  to trzeba dobrze poszukać  a się  znajdą;) Z dniem kupna wykupisz oc, potem na przegląd,  jesli to ciężarowa to odrazu zmiana konstrukcyjna,(diagnosta  musi wprowadzić  ją  do Cep,  jesli  będzie  leniwy to wyśle  Cię do WK), potem  komplet  dokumentów  i z wnioskiem o rejestrację do WK .

Opublikowano (edytowane)

jw. jeśli jest ciągłość umów to bez problemu to rejestrujesz
dwa dowiedz się czy z pewnością jest zarejestrowana, w przypadku maszyn rolniczych nie ma to znaczenia, ale jeśli samochodowa to nie ma możliwości ponownej rejestracji

Edytowane przez izydor6280