Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

@PRIMO tak Pafnucy ma racje 

Diagnosta mi powiedział , trza było nie rejestrować to byś oddał 

Panie zmień diagnostę 😉 

Jedz po stacjach po kolei i pytaj czy robią coś takiego i za ile , nie jesteś jakimś odosobnionym przypadkiem ,takie zmiany robią na codzien. Jakbyś był z lubelskiego to znam 3 takie stacje diagnostyczne.

Jak masz chęć to napisz do @ignaś na YT , on to teraz przechodzi.

a jak nie chcesz to piernicz temat , jeździj bez przeglądu.

Opublikowano

I w tym momencie zacytuję klasyka:

"ALE TO NIC NIE DA ". 🤭😉🤣

Opublikowano

Jaki problem pojechać na stację diagnostyczną i sprawdzić czy ta przyczepa w katalogach figuruje jako rolnicza? 

Napewno jest to przyczepa rolnicza, więc wystarczy aby diagnosta wpisał w zaświadczeniu, że ta przyczepa według dostępnych katalogów jest przyczepą rolniczą. Z zaświadczeniem od diagnosta należy udać się do Wydziału Komunikacji i tam muszą wydać nowy dowód rejestracyjny.

Co do zmian konstrukcyjnych, to praktycznie żadna przyczepa ciężarowa nie wymaga zmian konstrukcyjnych aby stała się przyczepą ciężarową-rolniczą. Wymiana żarówek na 12v i montaż trójkąta wyróżniającego pojazd wolnoporuszający się, to nie są zmiany konstrukcyjne.  

• Like 1
Opublikowano

@bergman31 no byłem na okręgówce to mówi że on nic nie poradzi , 

Przecież nie będe podważać jego kompetencji

Opublikowano

Widziałeś w katalogu dane do Twojej przyczepy? 

Jak diagnoście się nie chce, to nic nie poradzi. Zmień stację diagnostyczną.

Twoja przyczepą jest produkcji Międzyrzec Podlaski? To dzwoń do fabryki i poproś o świadectwo homologacji do tej przyczepy. W świadectwie homologacji będą informację o tym, że jest to przyczepą ciężarowa-rolnicza. Świadectwa homologacji niepodważy diagnosta ani też wydział homologacji.

W galerii na forum widziałem parę przyczep Meprozet T058 i wszystkie mają koła balonowe rolnicze, więc na 100% są to przyczepy rolnicze.

Opublikowano

@bergman31 moja jest Metalchem Kościan 

W katalogu nie widziałem , to tylko facet w starostwa jak dzwoniłem powiedział że ten typ w katalogu występuje jako ciężarowa 

Gdzie by tu jakąś stacje ogarnąć co znają się w temacie 

Opublikowano
29 minut temu, Ursus932 napisał:

@bergman31 moja jest Metalchem Kościan 

W katalogu nie widziałem , to tylko facet w starostwa jak dzwoniłem powiedział że ten typ w katalogu występuje jako ciężarowa 

Gdzie by tu jakąś stacje ogarnąć co znają się w temacie 

W katalogu wystepuję w 2 wesjach dlatego ktoś przegapił i wpisał ciężarową

55 minut temu, bergman31 napisał:

Jaki problem pojechać na stację diagnostyczną i sprawdzić czy ta przyczepa w katalogach figuruje jako rolnicza? 

Napewno jest to przyczepa rolnicza, więc wystarczy aby diagnosta wpisał w zaświadczeniu, że ta przyczepa według dostępnych katalogów jest przyczepą rolniczą. Z zaświadczeniem od diagnosta należy udać się do Wydziału Komunikacji i tam muszą wydać nowy dowód rejestracyjny.

Co do zmian konstrukcyjnych, to praktycznie żadna przyczepa ciężarowa nie wymaga zmian konstrukcyjnych aby stała się przyczepą ciężarową-rolniczą. Wymiana żarówek na 12v i montaż trójkąta wyróżniającego pojazd wolnoporuszający się, to nie są zmiany konstrukcyjne.  

Z tymi zmianami tak jest że robi się je nib chociaż takich konkretnych zmian niema dlatego nie każda stacja chce to robić

29 minut temu, hubertb napisał:

Powiem więcej niech diagnosta ci powie jak ona może przechodzić badanie jako przyczepa ciężarowa na rolniczym ogumieniu ?

na ogumieniu masz niby indeks prędkości ale niema nigdzie że może być wykorzystywane tylko w rolnictwie 

Opublikowano

To teraz na czym stoimy ,bo już się pogubiłem , czy jest sens szukać jakiejś stacji diagnostycznej 🤔 , czy bez faktury nic nie zdziałam 

Opublikowano (edytowane)

Szukaj firmy, wystawią Ci fakturę. (powinno być w miarę tanio, bo nic nie muszą zmieniać- masz już "balony" i wyjście na drugą przyczepę). Z fakturą na stację diagnostyczną a później do urzędu. Nie idź na skróty, bo znając Twoje starostwo to i tak nic nie da (środkowo-łódzkie starostwa są specyficzne, nie ważne czy to Łask, Sieradz, Piotrków czy inny Bełchatów- zawsze robią pod górkę, gdzie w innych częściach kraju pewne rzeczy przechodzą- znajomy np. sprowadzony skuter musiał rejestrować w Częstochowie- bo w Łasku nie dało rady 🙃)

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

@MF675ursus no widzę znasz ten temat , ja też 👍w naszym rejonie są specyficzne wydziały komunikacji , dlatego na początku pisałem że nic nie mówiłem przy okienku  że to ciężarowa i ma na dwa lata przegląd , zaraz by był problem jak nie wiem 🙄

Opublikowano

@astrahxenon  dane przyczepy numer to numer Vin itd ? Numery rejestracyjne też ? Rozumiem że imienna faktura . Tylko jakie te zmiany mają być 🤔

Opublikowano

Oczywiście że wszystkie dane plus dane właściciela. No właśnie to już musisz diagnosty pytać jakie on zmiany wymaga by zakwalifikować ją jako rolniczą bo to on wystawia papier że zmiany zostały wykonane poprawnie i spełnia wymagania przyczepy rolniczej

Opublikowano
4 godziny temu, hubertb napisał:

Powiem więcej niech diagnosta ci powie jak ona może przechodzić badanie jako przyczepa ciężarowa na rolniczym ogumieniu ?

W dodatku z trójkątem wyróżniającym pojazd wolnoporuszający się. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, bergman31 napisał:

W dodatku z trójkątem wyróżniającym pojazd wolnoporuszający się. 

Trójkąt nie jest stałym elementem pojazdu ma być zakładany na końcu zestawu nawet jakbyś zapiął za ciagnikiem przyczepę która na codzień jeździ za samochodem masz obowiązek oznaczenia jej trójkątem żeby pojazdy jadące za tobą wiedziały ze jesteś zespołem pojazdów wolno poruszających się. Z ogumieniem nie ma rozgraniczenia na rolnicze i samochodowe no ale są indeksy prędkości a raczej nikt nie jedzie max 30km/h ciężarówka 

Edytowane przez astrahxenon
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na przegląd jedziesz przyczepą z założonym z tyłu przyczepy trójkątem wyróżniającym.

Gdzie jest w przepisach napisane, że przyczepa ciężarowa nie może mieć ogumienia rolniczego, czyli z indeksem prędkości określającym prędkość maksymalną do 30km/h? 

Edytowane przez bergman31
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, astrahxenon napisał:

Oczywiście że wszystkie dane plus dane właściciela. No właśnie to już musisz diagnosty pytać jakie on zmiany wymaga by zakwalifikować ją jako rolniczą bo to on wystawia papier że zmiany zostały wykonane poprawnie i spełnia wymagania przyczepy rolniczej

Acha  , tylko jak pytałem diagnosty to on coś tam wie ale nigdy nie robił takiej zmiany 

Opublikowano
25 minut temu, astrahxenon napisał:

Trójkąt nie jest stałym elementem pojazdu ma być zakładany na końcu zestawu nawet jakbyś zapiął za ciagnikiem przyczepę która na codzień jeździ za samochodem masz obowiązek oznaczenia jej trójkątem żeby pojazdy jadące za tobą wiedziały ze jesteś zespołem pojazdów wolno poruszających się. Z ogumieniem nie ma rozgraniczenia na rolnicze i samochodowe no ale są indeksy prędkości a raczej nikt nie jedzie max 30km/h ciężarówka 

Czytałeś kiedyś Dziennik Ustaw dotyczący warunków technicznych pojazdów?

Dziennik ustaw, Warszawa dnia 15 grudzień 2016 r.

Dział IV

Warunki Techniczne ciągnika rolniczego, leśnego, pojazdu wolnobieżnego oraz przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami.

Rozdział 5

Paragraf 52.1.

Ciągnik rolniczy i pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami powinny być oznaczone trójkątną tablicą wyróżniającą.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, bergman31 napisał:

Czytałeś kiedyś Dziennik Ustaw dotyczący warunków technicznych pojazdów?

Dziennik ustaw, Warszawa dnia 15 grudzień 2016 r.

Dział IV

Warunki Techniczne ciągnika rolniczego, leśnego, pojazdu wolnobieżnego oraz przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami.

Rozdział 5

Paragraf 52.1.

Ciągnik rolniczy i pojazd wolnobieżny oraz przyczepa przeznaczona do łączenia z tymi pojazdami powinny być oznaczone trójkątną tablicą wyróżniającą.

Oczywiście że czytałem i jakbyś przeczytał dalej jest napisane że ta tablica ma być na ostatnim z zespołu pojazdów po lewej stronie lub na środku. Ta tablica jest po to że jak jedziesz jedzie ktoś za tobą żeby wiedział że jedziesz max 30 kmh 

Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o fragment który napisałem pogrubioną czcionką.

Przyczepa przeznaczona do łączenia z ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym musi spełniać inne warunki techniczne niż przyczepa ciężarowa. To są zupełnie inne kategorie homologacji. 

Montując na przyczepie ciężarowej trójkąt wyróżniający i pojedziesz z nią na przegląd techniczny, to masz wynik badania negatywny, bo przyczepa została źle oznakowana.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, bergman31 napisał:

Chodziło mi o fragment który napisałem pogrubioną czcionką.

Przyczepa przeznaczona do łączenia z ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym musi spełniać inne warunki techniczne niż przyczepa ciężarowa. To są zupełnie inne kategorie homologacji. 

Montując na przyczepie ciężarowej trójkąt wyróżniający i pojedziesz z nią na przegląd techniczny, to masz wynik badania negatywny, bo przyczepa została źle oznakowana.

Guzik prawda jak jedziesz na przegląd ta przyczepa z ciagnikiem masz mieć trójkąt i nikomu nic do tego. Owszem ciężarowa ma wyższe wymagania co do hamulców np jak rolnicza w rolniczej 1 os wystarcza np. 

A znajdź mi że przyczepy ciężarowej nie możesz zapiąć za ciagnikiem a skoro ja ciągniesz za ciagnikiem musisz mieć trójkąt przyczepę znakujesz przed wyjazdem w trasę i tego ma nie oceniać diagnosta tylko policjant