Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

napewno  nie kupil bym  tego  lejka dwutarczowego  ,  i pamietajcie jedno ze nie zawsze  do 500 l wejdzie 500 kg nawozu ,    wybor macie duzy  ,  kiedys  to wyboru byly tylko lejki   lub kosy ,  ja  jakos nie jestem przekonany do tych rzemieslniczych rozsiewaczy gdybym  osobiscie kupowal to bym szukal uzywany z brzegu lub rauch

Opublikowano

panowie z tego co się orientuję to 500kg saletry to jest ok 600l, a 500kg mocznika to ok 800l, a z polifoską jak jest?

Opublikowano

lepiej kupić amazonkę, nie ważne w jakim stanie byle był kolor i napis, dla wielu już to czyni z tych rozsiewaczy cud techniki default_grin.gif

Problem w tym, że Ja miałem ten truposza z napisem i mam polskiego także wiem co mówie, a Ty niestety nie.

Opublikowano

ja na polskiego lejka który jest u nas od 94r nie mogę powiedzieć złego słowa nigdy się w nim nic nie stało :D ale ma swoje wady takie jak: mała pojemność i niedokładnie rozrzuca nawóz, w 1 stonę na 5m a w drugą 4 nie umie dorzucić... ale trwałość jest na prawdę świetna :)

Opublikowano

no przecież pisałeś, że polski to się zaraz posypie, i że dużo nerwów na naprawy, łatania itd... ostatnio oglądałem kilka rauchów w cenie do 4tys i im dłużej je oglądam tym bardziej jestem przekonany do polskiego, bo sorry, ale polskiego langrena mogę mieć za 4tys z hydrauliką, a rauch nie dość, że bez hydrauliki to jeszcze nawet nie ma regulacji szerokości wysiewu, tylko zazwyczaj 12m sieją.

Opublikowano

no przecież pisałeś, że polski to się zaraz posypie, i że dużo nerwów na naprawy, łatania itd... ostatnio oglądałem kilka rauchów w cenie do 4tys i im dłużej je oglądam tym bardziej jestem przekonany do polskiego, bo sorry, ale polskiego langrena mogę mieć za 4tys z hydrauliką, a rauch nie dość, że bez hydrauliki to jeszcze nawet nie ma regulacji szerokości wysiewu, tylko zazwyczaj 12m sieją.

Przepraszam, a co się ma sypać w kosie? Porwany łańcuch, złamany dyszel czy wyszczerbione łopatki bo to chyba standard?

Opublikowano

Z tego zestawienia, to za mną Wop rol-akpil ( to też Woprol, tylko z naklejką akpila i droższy) przemawia. Rozsiewacz dokładny, nie rdzewieje jakoś tragicznie i możliwość uzbrojenia go w wysiew graniczny

Opublikowano

W tym roku kupiłem rozsiewacz agromax 600l, rewelacji po takiej cenie się nie spodziewałem i dotychczas jestem w miare zadowolony.

Plusy:

- duża skrzynia

- plandeka w standardzie

- niska cena

- otwieranie/zamykanie do wyboru ręcznie lub hydraulicznie

- i co ciekawe ilości wysiewu w instrukcji bardzo zbliżone do osiąganych w polu

Minusy:

- kilka niedoróbek, przede wszystkim większość śrubek wymagała dokręcenia

- powłoka lakiernicza słaba, ale w maszynach w takim segmencie cenowym to norma że oszczędzają na farbie

- dziwny wysiew saletry, lewy talerz rozsiewacza ledwie dorzuca do ścieżki, prawy wali tak na boki że dorzuca do kolejnej ścieżki (muszę pokombinować z innym ustawieniem łopatek)

- różnice ilości wysiewu za pomocą dźwigni są znaczne, trzeba kombinować za pomocą przejazdu na innych biegach ciągnika.

Ale reasumując w porównaniu do kosa i lejka to znaczny skok.

I na koniec dodam że prawie rok rozglądałem się za rozsiewaczami, początkowo miała być amazone 602, ale w tym segmencie cenowym to były szroty do remontu.

• Like 1
Opublikowano

W tym roku kupiłem rozsiewacz agromax 600l, rewelacji po takiej cenie się nie spodziewałem i dotychczas jestem w miare zadowolony.

Plusy:

- duża skrzynia

- plandeka w standardzie

- niska cena

- otwieranie/zamykanie do wyboru ręcznie lub hydraulicznie

- i co ciekawe ilości wysiewu w instrukcji bardzo zbliżone do osiąganych w polu

Minusy:

- kilka niedoróbek, przede wszystkim większość śrubek wymagała dokręcenia

- powłoka lakiernicza słaba, ale w maszynach w takim segmencie cenowym to norma że oszczędzają na farbie

- dziwny wysiew saletry, lewy talerz rozsiewacza ledwie dorzuca do ścieżki, prawy wali tak na boki że dorzuca do kolejnej ścieżki (muszę pokombinować z innym ustawieniem łopatek)

- różnice ilości wysiewu za pomocą dźwigni są znaczne, trzeba kombinować za pomocą przejazdu na innych biegach ciągnika.

Ale reasumując w porównaniu do kosa i lejka to znaczny skok.

I na koniec dodam że prawie rok rozglądałem się za rozsiewaczami, początkowo miała być amazone 602, ale w tym segmencie cenowym to były szroty do remontu.

Masz rozeznanie na jakiej zachodniej maszynie ten agromax jest zrobiony lub jaki produkt bardzo przypomina ??

Opublikowano

Mam jedno ale za***iście ważne pytanie:

Ile litrów rozsiewacz musiał bym kupić żeby na najdalsze pole na raz zawozić 700kg nawozu np oraz saletrzaku lub saletry, czy 800l pomieszcze i żeby jeszcze nie rozsypywać po drodze

Opublikowano

Witam mam pytanie który rozsiewacz Polski  jest najlepszy  chodzi mi o firmy bo jest dużo nie wiem  z której firmy kupić tak do 5tys i czy coś kupie w tej cenie 2-wu tarczowy tak aby 500 kg big zmieścił się chodzi mi o równomierność wysiewu ustawienie i żeby za szybko nie rdzewiał ale to pewnie każdy rdzewieje z tych polskich i interesuje mnie tylko nowy polski  rozsiewacz  . NIE WIEM Z KTÓREJ FIRMY WYBRAĆ.

Opublikowano

w tej cenie altro lub langren, oba w farbie i pojemności nawet 1200l, nieco drożej wyjdzie nierdzewlka langrana czy woprol

jeśli chcesz na spokojnie sypać po 500kg większości nawozów to bierz 800l, masa i koszt niewiele większy a masz dobrą bazę pod rozbudowę pojemności

Opublikowano

ludzie macie rozsiewacze a nie chcecie podzielić się opinia ? na temat swoich rozsiewaczy  np,są użytkownicy  nie pamiętam kto ale ktoś pisał ze ( langren) nierówno sypie i są na polu widoczne pasy jasny ciemny .Może ktoś napisać   z której  firmy kupić rozsiewacz wybrać zależy mi na równym rozrzuceniu nawozu , która Polska firme polecacie ?langren myślałem też ale czytałem ze nierówno sypie. Ktos pomyśli ze jeszcze nie kupiłem ano nie kupiłem muszę sprawdzić z której firmy wybrać nie chce patrzeć później   na pole jak jest nierówno posiane ,zboże rośnie to pokazuje jak rozsiewacz rozsiał ,, a ja nadal starym lejkiem sieje ;|Proszę  napiszcie z której firmy wybrać rozsiewacz  żeby równo rozsiewał nawóz, a  z sipmy nie kupie za drogi Pozdrawiam.   

izydor6280 dzięki że napisałeś.

Opublikowano

mam langrena kwestia ustawienia łopatek, ogólnie to dobry rozsiewacz, ale samemu trzeba zrobić własną tabele wysiewu i ustawień łopatek :)