Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

dawno temu daliśmy za późno mocznik w rzepaku, wszyscy już pokosili rzepak a nasz czały czas był zielony. Ostatni kombajn w okolicy dał ultimatum albo kosimy jutro albo wcale. Kosiliśmy - na oko 1/3 szła zielonki przez dupę kombajnu. Plon wtedy rekordowy - 5.1

• Like 1
Opublikowano

U mnie w tamtym roku kolega siał w fazie zielonego pąka 3,5 tony, to dlaczego też nie sypiesz teraz? Co było dawane na platka wtedy i jaka odmiana? Mogło być więcejczynników od azotu. U siebie za rok przetestuje 3 dawki zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście 100kg mocznikk w fazie kwitnienia może spowodować wtórne kwitnienie ale 100 saletry napewno nie ale znacząco/ekonomicznie/wplynie na plon  decyzja powód na to brak opadów w kwietniu

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

ja mam inne pytanie- sąsiad skracał rzepak jak on zaczynał już kwitnąć (pierwsze kwiatki się pojawiały), efekt ? u nas pełnia kwitnienia a u niego hmm właśnie co to za faza to nie wiem bo pole daleko ale widać, że kwitną tylko pojedyncze rośliny a rzepak stanął w miejscu a przy poprzeczniaku gdzie omijak w pryskaniu to rzepak kwitnie

Opublikowano
matek89121 napisał:

Mich9 

tylko co ten twój kolega dawał wcześniej w jakiej ilości  bo to że ktoś dawał w takiej fazie nic nam nie daje 

kiedy byla wysiana 1 dawka w jakiej ilości  

250 kg saletry w fazie zielonego pąka

ale zielony był

Opublikowano
1 godzinę temu, Mich9 napisał:

Po prostu chcemy zobaczyć czy późno siany azot w rzepaku cos da...

A  czy ja póżno siałem jak jesteś wstanie ocenić na podstawie zdjęcia czy ładny czy słaby?

Opublikowano

no czekałem posiałem pózniej i nie mam gorszego rzepaku od innych

Opublikowano

Ze 4 lata wstecz u nas na wsi był rzepak co 2 razy kwitł. Drugi raz aż do samych żniw. Nie dopytywałem się co poszło nie tak bo nie uprawiałem wtedy rzepaku ale plon był słaby.

Opublikowano

A ja wyskocze z takim zapytaniem - rzepak na wyoranej już kilka lat łące na której siana była pszenica i jęczmień Urośnie i da plon??

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

daje, mam stestowane

Zgadzam się, że to daje efekt, ale chyba dałeś trochę wcześniej niż w pełni kwitnienia... Metoda jest bardzo skuteczna w takim roku jak ubiegły, gdzie rzepak bardzo się spieszył i opóźnionym azotem jego wyścigowe zapędy zostały uspokojone i kwitł dłużej, co skutkowało wyższym plonem.

Opublikowano
27 minut temu, piozz napisał:

A ja wyskocze z takim zapytaniem - rzepak na wyoranej już kilka lat łące na której siana była pszenica i jęczmień Urośnie i da plon??

Jak wszystko dasz jak trzeba to będzie petarda. Rzepak lubi odpoczęte pola

Opublikowano
40 minut temu, piozz napisał:

Mam w tym roku jedną działkę posianą na 70 letnim ugorze nie koszonej łące.  Jak narazie nie odbiega od innych a nawet dużo lepsza od działki co roku uprawiana ale zajchana przez poprzednika.

Opublikowano
Daro20 napisał:

Ze 4 lata wstecz u nas na wsi był rzepak co 2 razy kwitł. Drugi raz aż do samych żniw. Nie dopytywałem się co poszło nie tak bo nie uprawiałem wtedy rzepaku ale plon był słaby.

W tamtym roku u mnie też dwa razy kwitł jak dostał wodę to zrobiło się żółto jeszcze raz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v