Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, derek2223 napisał:

Jak myślicie druga dawka azotu w postaci saletry Zaksan 300kg dać już dzisiaj czy wstrzymać się do soboty? Południe Wielkopolski, pierwsza dawka poszła dwa tygodnie temu. Do kwitnienia pozostało pewnie ok 5 tygodnie ( tak pi razy drzwi, może trochę więcej :) więc zastanawiam się czy jeszcze chwilę się nie wstrzymać.

Jestem z tego samego regionu, ja bym jeszcze z saletrą tak do końca tygodnia czekał, ja skończyłem N2 w ubiegłym tygodniu ale sypałem na drugą dawkę mocznik 

Opublikowano

Pierwsza dawka 2 Marca 400kg Saletrosanu. Była kapusta masakryczna ale dostał dobrze pod korzeń i obornik był także miał z czego ciągnąć, a potem sporo śniegu i liście poszły... Na innych polach z liśćmi jest lepiej.

Opublikowano
50 minut temu, 20CBR12 napisał:

Jestem z tego samego regionu, ja bym jeszcze z saletrą tak do końca tygodnia czekał, ja skończyłem N2 w ubiegłym tygodniu ale sypałem na drugą dawkę mocznik 

Mocznik lepiej sprawdza się u Ciebie na N2 niż saletra? Dzisiaj dosyć mocny wiatr więc chyba odpuszczę.

Opublikowano

Azot to azot dla mnie nie ma różnicy w jakiej postaci, czy który nawóz trzeba tylko wiedzieć który kiedy będzie działać i to tyle a że z mocznika zawsze N jest najtaniej to sypie mocznik, oczywiście w rsm lub asl N jest jeszcze tańszy ale jak dla mnie za dużo pierdo... gi i marnowanego czasu + drogie zbiorniki i szybsze zużycie opryskiwacza więc to nie dla mnie 

Ps. Ktoś z użytkownikow pisał tu że mocznik nie sprawdza się za bardzo na pierwszą dawkę ale ja nigdy nie praktykowalem bo u mnie idze albo saletrosan lub saletra w rzepaku 

Druga dawka to już patrzę na cenę czystego składnika. 

• Like 1
Opublikowano

rzepak_kuga_18_marca_2019_l_381687925c7604c8acf650f08fa03df0.jpg

ten po prawej stożek wzrostu wyciągnięty już o 10 cm a korzeń zniszczony przez śmietkę, po lewej około 7 cm. Jak tylko przyjdzie ciepło reszta rzepaków wystrzeli w górę.
Pod koniec tygodnia idzie regulacja.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

co ja poradzę jak cały czas wieje. niby mam dysze do 8 m/s ale mimo wszystko boje się tym pryskać, a poza tym jeszcze nocki z 0. Może jutro, może w środę się uda. Dziś wiatr dochodzi do 11 m/s na gospodarstwie a w otwartym polu na pewno będzie jeszcze lepiej.

Opublikowano

Mając końcówki do 8 m/s i tak nie można pryskać przy większym wietrze niż 4 m/s jeśli dobrze pamiętam z szkolenia. Kiedyś było od 5 chyba. Sami wykładowcy śmiali się z tego chorego przepisu. 

Opublikowano (edytowane)

Czytam sobie o tym jaka to wielka różnica między rzepakiem "moim" a "sąsiada". Bo jeden dał 1 marca a drugi 5 marca. Śmiechu warte. Zgadzam się, że rzepak ma mieć "papu" ale jak można porównywać z "sąsiadem". Nikt nie bierze pod uwagę, że różnica w rzepakach to przede wszystkim wpływ odmiany. W gospodarstwie gdzie sieje się kilkadziesiąt ha rzepaku widzę co robi różnica między odmianami. Azot poszedł prawie w jednym terminie a jeden rzepak wygląda zielony jak na jesieni, drugi jako tako a trzeci całkowicie rudy. Dokładnie widać gdzie kończy się jedna odmiana a zaczyna druga.

Wczesne podanie azotu to przede wszystkim  wykorzystanie rezerw wilgoci oraz pewność, że azot przemieści się do profilu glebowego i będzie tam czekać. Ale efekt działania przy temperaturze 5-10 stopni nie będzie widoczny po kilku dniach. Bo nie wszyscy maja teraz 20 stopni tak jak u Yacentego. :)

Dynamika+akumulacji+makroskładników+przez+rzepak+ozimy.jpg

Edytowane przez Cihu
  • Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Cihu napisał:

Czytam sobie o tym jaka to wielka różnica między rzepakiem "moim" a "sąsiada". Bo jeden dał 1 marca a drugi 5 marca. Śmiechu warte. Zgadzam się, że rzepak ma mieć "papu" ale jak można porównywać z "sąsiadem". Nikt nie bierze pod uwagę, że różnica w rzepakach to przede wszystkim wpływ odmiany. W gospodarstwie gdzie sieje się kilkadziesiąt ha rzepaku widzę co robi różnica między odmianami. Azot poszedł prawie w jednym terminie a jeden rzepak wygląda zielony jak na jesieni, drugi jako tako a trzeci całkowicie rudy. Dokładnie widać gdzie kończy się jedna odmiana a zaczyna druga.

Wczesne podanie azotu to przede wszystkim  wykorzystanie rezerw wilgoci oraz pewność, że azot przemieści się do profilu glebowego i będzie tam czekać. Ale efekt działania przy temperaturze 5-10 stopni nie będzie widoczny po kilku dniach. Bo nie wszyscy maja teraz 20 stopni tak jak u Yacentego. :)

Dynamika+akumulacji+makroskładników+przez+rzepak+ozimy.jpg

Dokładnie . U mnie są 3 odmiany  KUGA , SHERPA , SENSEI  na jednej działce .  Nawozenie , siew  wszystkie zabiegi takie same to KUGA dużo bardziej zielona i rozwinięta . od razu widać dokąd która odmiana jest zasiana

Opublikowano

panowie kiedy ruszacie z druga dawką na wschodzie (Lubelskie k.Chełma)?

rzepak wolno się odbudowuje, jeszcze nie odbudował rozety

wstępnie planowałem wysiew saletry na sobotę 23/03 ale nie wiem czy nie opóźnić z tydzień?

Opublikowano
9 godzin temu, Jarek22B napisał:

panowie kiedy ruszacie z druga dawką na wschodzie (Lubelskie k.Chełma)?

rzepak wolno się odbudowuje, jeszcze nie odbudował rozety

wstępnie planowałem wysiew saletry na sobotę 23/03 ale nie wiem czy nie opóźnić z tydzień?

Ja mam zamiar też pod koniec tygodnia jechać z saletra . Chyba że długo nie będą nadawać opadów to może się wstrzymam parę dni .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v