Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja go nie neguję tylko nie widzę sensu pryskania np Toprex lepiej dać lepszą ochronę na płatka

Opublikowano

Tak tak. Na tym forum większość ,,ekspertów” raz pryska na grzyba, raz na robaka, daje 120-130 N i sprząta po 5 ton. A właśnie ze skracasz wiosna bo robiłem kontrole w zeszłym roku na 2-3 metrach wyłączyłem opryskiwacz a pryskalem toprexem i inny pokroj łanu, niższy, bardziej zwięzły. Nie potrzebuje rzepaku co bedzie miał 2 metry bo i na co mi coś takiego, ile to zmarnowanej wody, papu na wzrost.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja niechce negować ale nie bawiłbym się z Yamato na zielony pąk . 

dlaczego, przecież jest możliwość jego stosowania. To co polecasz w takim razie ? 

Opublikowano
5 godzin temu, AleksanderX napisał:

stasiek posypałeś rzepak bo ja za twą radą wczoraj pierwsza dawlę i myślę że dobrze zrobiłem że cie posłuchałem bo nie widzę różnicy pomiedzy posypanymi wcześniej a straty na wcześniej p[osian ych  azotu będą ewidentne bo temperatura nie zac hęca do pobierania go przez roślin.Kiedy zalecasz pierwszą dawkę na pszenicę bo na żyto też wczoraj posypałem

Napisz kolego skąd te straty azotu?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Radek88 napisał:

Napisz kolego skąd te straty azotu?

To dlaczego średnia efektywność/wykozystanie/azotu mineralnego jest na poziomie 60% u ciebie pewnie na poziomie 40% a według zaleceń staska myślę że w granicach 80% tak sie zagospodarowuje /minimalizuje/straty jak zaleca stasiek A Dlaczego zasilac rośliny w trzech dawkach jak możno dać całość w jednej według twego toku myślenia

Edytowane przez AleksanderX
  • Haha 2
Opublikowano

5 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Tak tak. Na tym forum większość ,,ekspertów” raz pryska na grzyba, raz na robaka, daje 120-130 N i sprząta po 5 ton. A właśnie ze skracasz wiosna bo robiłem kontrole w zeszłym roku na 2-3 metrach wyłączyłem opryskiwacz a pryskalem toprexem i inny pokroj łanu, niższy, bardziej zwięzły. Nie potrzebuje rzepaku co bedzie miał 2 metry bo i na co mi coś takiego, ile to zmarnowanej wody, papu na wzrost.

Expert widzę nie czyta ze zrozumieniem mojego posta, napisałem że nie warto mocno skracać wiosną, a nie że w ogóle wykonywać tego zabiegu. A toprex to środek który mocno nie skraca, a lepiej chroni przed patogenami. Więc sam nie zastosowałeś mocnego skracania wiosną ;)

Opublikowano

Według mnie pierwszy zabieg jest dobrze zrobić jak najlepszy w rzepaku. Raz chciałem zaoszczędzić na pierwszym zabiegu. Dałem tebukonazol 1 litr na ha. Na 0,7 ha zabrakło mi tebukonazolu, zapodałem toprex który mi pozostał z jesieni.  Tam gdzie poszedł tebukonazol zgnilizna twardzikowa bardzo mocno obniżyła mi plon, natomiast gdzie dałem toprex było czyściutko. 

Opublikowano

Tebukonazol może był bardzo dobry 10-20lat temu, teraz uwazam, że może być dobry-zadowalający-po kosztach-dla czystego sumienia, że coś się dało. W mieszance z czymś już efektywność wzrasta 

Opublikowano

Jak ktoś ma zmianowanie pszenica rzepak to niczym nie ochronisz

Opublikowano
15 minut temu, skywalker89 napisał:

Tebukonazol może był bardzo dobry 10-20lat temu, teraz uwazam, że może być dobry-zadowalający-po kosztach-dla czystego sumienia, że coś się dało. W mieszance z czymś już efektywność wzrasta 

1lTebukonazol z 0,5 Caryxu stosuje już parę lat i problemów z chorobami nie miałem. A jak ktoś chce pchać się w koszta to niech jedzie na bogato a efekt będzie ten sam 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ralf3635 napisał:

Na koniec marca zapowiadają powrót zimy wiec  tak sobie myślę że za wcześnie posiałeś bo będziesz miał straty , odnośnie pszenicy to czekaj w kwietniu ma być piękna wiosna.

ale w maju mają być zimne ogrodniki , więc dobrze by było żeby wyjechał z pierwszą dawką po 15 maja 😃.

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, AleksanderX napisał:

To dlaczego średnia efektywność/wykozystanie/azotu mineralnego jest na poziomie 60% u ciebie pewnie na poziomie 40% a według zaleceń staska myślę że w granicach 80% tak sie zagospodarowuje /minimalizuje/straty jak zaleca stasiek A Dlaczego zasilac rośliny w trzech dawkach jak możno dać całość w jednej według twego toku myślenia

😀

To, że Ty tak myślisz nie znaczy, że tak jest, po to są robione badania.

Kiedyś były inne lata i zimy było dużo deszczu a teraz? Żeby azot "uciekł" trzebaby 1000 litrów a tu 100 ciężko do maja 😀. Azot poczeka, mój azot jest albo dopiero będzie koło korzeni a twój? (Chyba że masz dużo deszczu) będzie, może za tydzień może dwa? A druga dawka kiedy będzie? 

Wytłumacz proszę, dalszego "mój"azot będzie wykorzystany w 40 procentach a twój w 80 ?

Mój tok myślenia to nie jest 1 dawka azotu, aczkolwiek w przypadku rzepaku są to 2 dawki,w odstępie około 2 tygodni (2 dawka w postaci mocznika)

Nie twierdzę, że wasza strategia jest zła, ale jeśli piszecie prawdę to musicie mieć azot w glebie czyli dajecie na przedplon i na słomę itp.

W przyrodzie nic nie ginie, jeśli roślina np. pszenica z powodu suszy nie pobierze azotu, później posiejesz rzepak, to on ten azot wykorzysta ( nawet jeśli będzie trochę głębiej) a później 4t przy 150N😀

Opublikowano

Aleksanderx dziś zrobię zdjecie swojego rzepaku który cały azot dostał 2 marca i gdzie padało 2 tyg ale spadło tylko 25 litrow i zrobię zdjecie gdzie wczoraj szła 1 dawka u sąsiada. Porównasz sobie ile tego azotu uciekło o mnie i czy rzepak sąsiad nie głodował.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Polska dzieli się na zachodnią -ciepłą  centralną-umiarkowana wschodnią zimną/w suwałkach podobno jeszcze niedawno snieg padał i było - 10 stopni A ile mocznika zalecasz na drugą dawkę bo stasiek jakoś o moczniku nie wspominał

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
2 godziny temu, AleksanderX napisał:

Tak się sklada że bóg dał każdemu rozum jednemu więcej innemu mniej i niech każdy stosuje azot w rzepaku według własnego rozsądku

Czyli sam, w tym poście potwierdziłeś że masz mniej rozumu a może nawet 0 bo słuchasz Staśka, a nie robisz według własnego😀

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v