Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Kazik80 napisał:

U nas też takie warunki w wlkp, że mógłbym wyjechać siać jarą pszenicę... Grupie Azoty i pośrednio PiSowi też się oberwie za te chore OSNy jak ludzie przestaną kupować Saletrosany, Polifoski 21 czy inne siarczany amonu i zastąpią to szybciej działającym azotem, niekoniecznie polskim. Za to sprzedaż kizerytu wzrośnie i znowu Niemcy zarobią.  :)

Dzisiaj jadąć autem gdzie była 70 na godzinę wszyscy jechali ponad 100 jak myślicie nie bali się kar za przekroczenie prędkości?

51 minut temu, konio1011 napisał:

Ciekawe ze wszyscy sieja kizeryt, sol, korn kali a jakos nie slyszalem zeby u kogos sprawdzali czy aby napewno to te nawozy. Takze i tak polowa azot wysiala:)

Po dzisiejszym deszczu już nie widać co było posiane

1 godzinę temu, jacek472 napisał:

od kiedy do PZU powinno zgłaszać się uszkodzenia rzepaku, już mogę czy jak ruszy wegetacja na całego?

A od czego chcesz zgłaszać? Wątpię by w tym roku rzepaki wymarzły

Opublikowano
51 minut temu, staszek131415 napisał:

Dzisiaj jadąć autem gdzie była 70 na godzinę wszyscy jechali ponad 100 jak myślicie nie bali się kar za przekroczenie prędkości?

100 km/h Volkswagenem z przyczepką po zboże jechałeś? Oj musiało być po pińcet.

Opublikowano

Spokojnie będzie po żniwach po 500 tak ładnychzbóż to z 10 lat nie było

Opublikowano

To będzie masa świniaków na rynku po 3 zł netto. U nas w okolicy będą się tuczyły duńczyki w nowiutkich budynkach. Nadprodukcja jak się patrzy.

Opublikowano

To dziwne bo u mnie rozpuścił tylko białe punkty zostały

Padało równo całą noc i dzień

Opublikowano
7 godzin temu, szymonidas9 napisał:

Czy ktos z was planuje zmniejszac nawozenie azotem ze wzgledu na ubiegloroczna susze i wszechobecna opinie ze zostalo go duzo w glebie? Czy lecicie z dawka tak jak zawsze?

Czym na poprawke na pszenice/jeczmien w dobrych pieniadzach jedziecie?

jeśli mnie pamięć nie myli w 2014 do zakupu nawozu mieliśmy ileśtam prób na zawartość azotu w glebie, rok wczesniej w 2013 grad zbił zboża a lato było bez deszczu i qq też była słaba choć wiosna była bardzo mokra tak do polowy czerwca później upalało rośliny. Wszystkie próby azotu wychodziły zasobność wysoka albo bardzo wysoka oprócz jednej działki którą dopiero mieliśmy zbierać pierwszy rok.  Więc po słabym roku jest ten efekt

Opublikowano
16 godzin temu, koniu napisał:

u mnie w okolicy jedno większe przedsiębiorstwo leje RSM na całego w rzepaku. No i po orce sieją jakiś ciemno szary nawóz, nie wiem co to może być.

W Holandii np też jest zakaz a usługodawcy w najlepsze aplikuja gnojowice na użytki zielone i nikt nie robi afery. Ja jednak czekam spokojnie do 01.03 azotu jest dość w glebie. Ważne tylko żeby podać formę szybko działającą na pierwszy rzut

Opublikowano

według mnie azot stosować od 1-go marca niech by było, ale pewne uprawy powinny być wyjątkiem no ale niestety nie ma tęgich głów w rządzie............

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v