Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy jakich ma sie ludzi we wsi. U mnie jest duzo takich co gospodarstwa mieli małe, posprzedawali czy dali w dzierżawę i teraz obornik smierdzi, kombajn kurzy a traktor swieci światłami w nocy. Jak ktoś wozi obornik i nie daj Boże żeby coś spadło to odrazu policja. Wiec trochę przy nich strach siać nawóz.

Opublikowano
3 godziny temu, Borekk17 napisał:

panowie co ile dać na pierwszą dawkę dawno nie sialem rzepaku i nie wiem co teraz jest w modzie

500l RSM 32 + 2l N- Lock

Opublikowano
1 godzinę temu, Borekk17 napisał:

pisałem wcześniej że rsm nie wchodzi w grę

To zależy w jaki plon celujesz? Jeśli nie rsm to daj 350-400 kg Saletrosanu i 300kg Saletry.

Opublikowano

400 saletrosanu i za dwa tygodnie 300 kg saletry, chyba że wiesz, że na tym polu cudów nie będzie to możesz zejść do 250 kg saletry 😉 

• Root Admin
Opublikowano

w mojej ocenie mimo wszystko trochę ryzyko siać już azot. Zawsze coś tam w glebie zostało a przez 2 czy 3 tygodnie jakoś ta roślina bardzo nie zbiednieje. A kto wie czy 5 marca nie będzie -20.
Ma prawo 🙂

Opublikowano (edytowane)

Witam ja jestem z dolnegośląska dokładnie okolice Legnicy u nas wegetacja rusza najwcześniej ale moja gmina i gminy sąsiednie już od 5 lat mieliśmy ograniczenia osn można to sprawdzić i nigdy niebyło z tym.problemu że się podawało azot po 1 marca ,sam mam 54 ha rzepaku i niewidzę potrzeby latać z nawozem po nocach ,bo mnie ktoś zobaczy przyjdzie wiosna to będziemy siać.

Edytowane przez PABLO555
  • Like 3
Opublikowano
17 minut temu, yacenty napisał:

w mojej ocenie mimo wszystko trochę ryzyko siać już azot. Zawsze coś tam w glebie zostało a przez 2 czy 3 tygodnie jakoś ta roślina bardzo nie zbiednieje. A kto wie czy 5 marca nie będzie -20.
Ma prawo 🙂

Podobny scenariusz z pogodą był w zeszłym roku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v