Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A stanie się coś jak będzie 2tygodnie różnicy między solą a azotem nawóz dopiero wczoraj przyjechał dodatnie temperatury są więc niema możliwości wjazdu bez rycia kolein i też temat na przyszły tydzień chce przesunąć ale ma znów padać śnieg więc co będzie zobaczymy pola w tym roku proste więc nie ma obaw splyniecia jak tylko nie będzie dużo śniegu sypać?

Opublikowano
40 minut temu, jahooo napisał:

Ja stosuję ten z siarkopolu

Firma Agroenergetyk go sprzedaje?

Opublikowano
Dnia 3.02.2019 o 23:36, robercikj100 napisał:

To 34 N to dajesz w formie saletry ?

Tak dopiero teraz pisze bo byłem na wyjeżdzie

Opublikowano

Jednak dziś polecialem z solą u mnie pół przyszłego tygodnia zapowiadają ciepło potem śnieg bylo minus 2 ziemia fajnie przyłapana bez kolein

Opublikowano

W sumie 220N w postaci saletry amonowej tylko że 30N poszło już na jesień pod koniec pazdziernika. Do tego jeszcze będę z 4 razy pryskał mocznikiem po 15kg dolistne z inną chemią

Opublikowano

Tak się zapytam 15 kg mocznika na 300 l wody i na 1 ha , powiem tak zaczyna się wiosna , w leszczynie zaczynają być zielone pąki , taka pogoda jak jest w dzień na + 6 do 10 stopni , w nocy minus - 2 rzepak za tydzień zacznie wegetacje , po wykopaniu roślinki widać malutkie białe korzonki tego roczne . Rzepak zaczyna się budzić  .

• Root Admin
Opublikowano

Po co ten mocznik w opryskiwaczu? dla mnie to tylko proszenie się o kłopoty. Też tak kiedyś robiliśmy Ale od jakichś 5 lat azot tylko posypowo. sory z mocznikiem dużo szybciej przypalaja rośliny. później nawet nie wiadomo od czego roślina choruje

Opublikowano (edytowane)

Jak przesadzałeś ze stężeniem to przypalało. Ja stosuje co roku i nie mam przypalen, a po moczniku w oprysku rzepak na drugi dzień rusza.

ja to stosuje z powodu wjazdu z azotem dopiero po 1 marca, a przeważnie marzec ciepły to rzepak głoduje zanim dostanie sie papu z saletry do korzenia.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
30 minut temu, yacenty napisał:

Po co ten mocznik w opryskiwaczu? dla mnie to tylko proszenie się o kłopoty. Też tak kiedyś robiliśmy Ale od jakichś 5 lat azot tylko posypowo. sory z mocznikiem dużo szybciej przypalaja rośliny. później nawet nie wiadomo od czego roślina choruje

Yacenty to radze troche poczytać o właściwościach stosowania mocznika dolistnie  :) A przypalić rośline 15kg mocznika w 200L wody takim małym stężeniem jest niemożliwe chyba że pąki rzepaku pryskasz :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v