Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na lubelszczyznie w moim regionie nie pamietam zeby mozna bylo wjechac w pole przed 1 marca wiec tutaj u nas nie bedzie problemu, zawsze to bywalo kolo 10-15 marzec moze warto dac w tym terminie wszystko w jednej dawce?

Opublikowano (edytowane)

według mnie nawet jak ktoś uprawia 55 ha rzepaku /uprawa nie intensywna wg dyrektywy azotanowej/z uwagi na stosowanie azotu poniżej normy to tylko kawałek notatki z iloscią zastosowanego azotu by być nie narażonym na restrykcje ze strony ARIMR Ps.wiewkszośc rolników ryczałtowców kupuje nawozy i  SOR na paragon

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

Na jakimś portalu widziałem porade eksperta że druga dawka 3 tyg przed kwitnieniem, u nas na drugą dawke stosujemy nawozy z formą amidową żeby jednak potrzymało dłużej. Co do dawania wszystkiego w jednej dawce na yt jest gospodarsto jeśli sie nie myle Gryn ( możę pomyliłem) gdzie na pierwszą dawke idzie prawie całość N, jednak symboliczna ale jest ta 2 dawka.

Opublikowano

Teoretycznie azot do fazy max bbch 55. Praktycznie zależy w jakiej formie to azot. Saletrą OK ale mocznik zaczyna działać dużo później i stopniowo a wiadomo jak rzepak ciśnie w górę wiosna, zwłaszcza gdy jest ciepło i wilgotno. 

Ja daje RSMS 26 3 w dwóch dawkach po 350l. 1 dawka początek marca druga po 2-3 tygodniach. Oczywiście jeśli wegetacji rusza w tych terminach i nie ma śniegu. Ale ogólnie trzymam się tych terminów od paru lat. Nie tylko ze względu na to że chce szybko podać siarkę w dwóch dawkach, ale dlatego że tam formy saletrzanej jest tylko 4% reszta to azot amidowy. I jestem przekonany że ten azot się nie zmarnuje i będzie w pełni wykorzystany, nawet jeśli byłby podany w jednej dawce. Z resztą rzepak to nie zboże. On magazynu je w sobie to co dostanie. Później z tego korzysta 

Opublikowano

Hmm a u znajomego co w tym roku mu kosiłem rzepak II dawkę azotu siał jakoś 1tydzień przed kwitnieniem i wiecie co ? Plon 4.9t ja nie wiem jak to się stało ale tak było, sam mu ten rzepak kosiłem i fakt kosiłem mu dopiero jak wszyscy wykosili a on na ostatku, no ale plon fajny. 

Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

na lubelszczyznie w moim regionie nie pamietam zeby mozna bylo wjechac w pole przed 1 marca wiec tutaj u nas nie bedzie problemu, zawsze to bywalo kolo 10-15 marzec moze warto dac w tym terminie wszystko w jednej dawce?

To troszkę krótką masz pamięc , Ja wjezdzam po roztopach gdy da sie wjechac i wyjechac , pamiętam 4 lata temu (mialem 1 raz rzepak) sialem 17 lutego - bylo zimno ale sucho - LLE .

No i widzicie zdania są podzielone - jedni mowią nawet o 3 dawkach a inni o jednej i bądź tu mądry ;)

Pytanie drugie - pierwszy strzal lepiej saletrą czy saletrosanem ? Zawsze dawalem saletrę a za tydzien siarczan amonu , a ze teraz szarpnąłem się na mniej problematyczny saletrosan to tak się zastanawiam ... ?

Opublikowano

Glównie chodzi mi o to , ze siarczan sialem lejkiem i byl spory problem by go równo rozsiac . W ostatnim sezonie nawet byly widoczne braki siarki od skraju pola (bielejące platki w trakcie kwitnienia).

W tym roku myslę zeby dac po 300kg/ha saletrosanu , a po 2 tygodniach 150-200kg saletry (w zaleznosci od zasobnosci gleby) , na kawalku gdzie rzepak byl 2 lata temu myslalem tez by do saletrosanu domieszac jakąś ilosc PK .

Opublikowano

Jak ktos daje 200N to sma saletrosan nie wskazany za dużo S I DROGO

Opublikowano

Jesień NPK 6-20-30-    350 kg + 34 N na słome wszystko zaraz po żniwach przed tależówką,wiosna 400 polifoska 21,reszta w saletrze,do końca marca wszystko musi być wysiane

• Root Admin
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

Z moich obserwacji na moich polach po samym saletrosanie długo sie regenerował po zimie zanim wystartował. Po saletrze szybciej ruszył. 

proste pytanie. czy nim stosowales nawóz przeczytałeś ulotkę produktu? piszesz jakbyś nie czytał ulotki. tam jest napisane krowie na rowie jakie formy azotu są zawarte w jednym i drugim nawozie. z ulotek wprost wynika że saletra ma dużo więcej form szybciej działających niż saletrosan. nie mniej my jak siejemy nawóz na mróz to działanie saletrosanu jest bardzo fajne

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
miwigos napisał:

Jesień NPK 6-20-30-    350 kg + 34 N na słome wszystko zaraz po żniwach przed tależówką,wiosna 400 polifoska 21,reszta w saletrze,do końca marca wszystko musi być wysiane

u mnie jest wiosna podobnie. jesienią jednak daje 35 40kg N na rośliny. na sama słomę idą bakterie

Opublikowano

Po prostu to był dziwny rok yacenty. Wysiałem Saletrosan bardzo wcześnie, ale wegetacja ruszyła późno i nie zagrało wszystko jak powinno. Z perspektywy czasu wiem, że było trzeba dać kizeryt i saletrę. U nas jeden gość też zaryzykował i wysiał bardzo późno ostatnią dawkę azotu, dzięki późnemu okresowi kwitnienia miał jeden z najlepszych rzepaków mimo że jego plantacja była bardzo przeciętna. Człowiek się uczy na błędach i w rzepaku daję na 1 dawkę dużo azotu szybko działającego. Saletrosan sobie odpuszczam.

Opublikowano

Panowie, nie wiem czy któryś z Was czyta Tygodnik Poradnik Rolniczy, ale w ostatnim numerze jest wywiad z gospodarzem co podobno wali 200 kg azotu na raz i na tym kończy nawożenie. Jakoś grubymi nićmi szyte to się wydaje.

Opublikowano

można powtarzać to w kółko na temat saletrosanu, to i tak 2 strony dalej beda pisać to samo. Ostatnio o tym pisałem jak widac bezskutecznie. 

jeśli chodzi o rozkład słomy to saletra też nie jest zbytnio wskazana do tych celów. później może pobudzać rzepak do gwałtownego wzrostu a nie jest to dobre, zwłaszcza jesienią. No i spada zimotrwałość. najlepszy jest mocznik, albo RSM podczas opryski herbicydowego PRZEDWSCHODOWEGO na rzepak. U mnie jest to 100l RSM + 100l wody + ŚOR. Dawka RSM zależna od przedplonu i od tego czy słoma była cieta czy zbierana tak aby od razu zaopatrzyć rzepak w azot ktory wykorzysta jesieni a

Opublikowano

1,2 klasa wyjaśnia sprawę, odważyłbym się na coś takiego ale tylko przy rsm'ie, dodając do niego n-locka. @yacenty Dolnyśląsk to jest inny region w okolicy kolega sypał w połowie listopada 100 kg saletry, teraz jest najladniejszy równy bez braków rzepak, u mnie poszło 100 litrów rsm też w fazie 3-4 liści i nie ma żadnego problemu, na drugi rok dam 100 kg saletry na przełomie październik-listopad. Teraz kolejna sprawa że z azotem można wjechać tylko od 1 marca, trzy lata temu laliśmy już w połowie lutego bo były warunki, a jak teraz będzie to czort wie.

Opublikowano (edytowane)

Jak w listopadzie sypiecie saletrę to dobrze ubezpieczajcie rzepaki... 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v