Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy u Was też rzepaki tak krótko kwitły? Może z tydzień czasu a teraz pola już matowe

Opublikowano

U mnie jeszcze kwitnie, a zaczął tak jak innych w okolicy. Wczoraj pryskalem drugi raz na robaka to zapowiada sie ze nie powinno byc tak zle jak i wyglądał  wczesna wiosna, o ile bedzie miał wode. Moze te 2,5-3 tony bedzie.

Opublikowano

U nas w tamtym roku kwitł zaledwie 2 tygodnie inne lata 4 tygodnie. Dziadek zawsze mówił że ile tygodni kwitnie tyle ton sypie. Oddał w tamtym roku średnio z wszystkich odmian 3,68 tony. 

Opublikowano
21 godzin temu, hardkor113 napisał:

W lubelskim rzepaki kwitły z 3 tygodnie ale już przekwitły.Alegria i Scherlock ale z tego co wiem to najwcześniejsze odmiany zarejestrowane w polsce

No chyba starter też można zaliczyć do tego grona,u mnie jeszcze kwitnie kadore

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów ;) wypowie się ktoś  w temacie sklejania luszczyn ? Nigdy takiego zabiegu nie wykonywałem . Ile kosztuje taki zabieg? Jaki srodek sprawdza sie najlepiej ? Oraz czy w rzepaku który wyglada na 3 tony jest wgl sens pchac sie ze sklejaczem ? Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie, zauważyłem dziś na rzepaku, że na niektórych roślinach (nie wszystkich, raczej występuje to miejscowo), roślina jakby odrzuca łuszczyny, które są ewidentnie białe i nie rosną. Co jest tego przyczyną? Brak składników pokarmowych? Przypalenie? Susza? Ziemia klasy II/III A i B, saletra w 2 dawkach po 300kg, kizeryt 100kg + 2 razy mocznik + siarczan. Ostatni oprysk tydzień temu Pictor 0,5 + Inazuma 0,2kg + 10 kg mocznika w 250l. Ogółem rzepak wygląda dość ładnie, wątpię aby było to przypalenie, susza raczej też nie...

32489709_1860895843973386_4779547067070545920_n.thumb.jpg.56c988399cb916ceb4cf312a67c5c88f.jpg

Opublikowano

U mnie są takie po gradzie, jak płatki obił za szybko to łuszczyny zrobiły sie białe i nie rosną

Opublikowano

U mnie gradu nie było, co najwyżej mocny deszcz, dla mnie zagadkowa sprawa, bo sporo łuszczyn i pąków miejscami zredukował, choć takie objawy są może na 10% pola w różnym nasileniu.

Opublikowano

Próby tej działki będę badał w tym roku, może faktycznie to lekkie zakwaszenie, chociaż rośliny wyglądają raczej zdrowotnie, po ciężkiej zimie mimo wszystko dość dobrze się zregenerowały. Jestem ciekaw, jakie to będzie miało przełożenie w żniwa, ale na to trzeba poczekać.

Opublikowano
4 godziny temu, msjaro napisał:

Panowie, zauważyłem dziś na rzepaku, że na niektórych roślinach (nie wszystkich, raczej występuje to miejscowo), roślina jakby odrzuca łuszczyny, które są ewidentnie białe i nie rosną. Co jest tego przyczyną? Brak składników pokarmowych? Przypalenie? Susza? Ziemia klasy II/III A i B, saletra w 2 dawkach po 300kg, kizeryt 100kg + 2 razy mocznik + siarczan. Ostatni oprysk tydzień temu Pictor 0,5 + Inazuma 0,2kg + 10 kg mocznika w 250l. Ogółem rzepak wygląda dość ładnie, wątpię aby było to przypalenie, susza raczej też nie...

32489709_1860895843973386_4779547067070545920_n.thumb.jpg.56c988399cb916ceb4cf312a67c5c88f.jpg

to jest na 100 % przypalenie . Oprysk trafił na kwiaty i je uszkodził dlatego na dole masz normalne łuszczyny i na górze też będą normalne a miejsce gdzie akurat było w okresie zapylenia i dostało oprysk odpadnie .

Opublikowano
Czytam na farmerze, ze to rośliny w tym roku wykształciły zbyt krotki korzeń (u mnie faktycznie krotki jak nigdy), miały problem z pobieraniem składników i przez to redukują łuszczyny i pąki. Jest to jakieś wytłumaczenie, bo u mnie cześć pąków miejscami też zamarła w dolnych piętrach.
Opublikowano
witam. mam pytanie- czym zwalczyc male glisty w straczkach? na pąku jechalem proteusem i traz juz przestaje kwitnac, a wczoraj jechalem mospilanem dzisiaj bylem patrzec i te male h-je nadal zyja...
Opublikowano

Efekt suszy na pewno. Roślina się broniła i przez to nie zawiązała wszystkich łuszczyn. Przez zakwaszenie ziemi mało jest możliwe żeby rzepak nie wykształcił wszystkich łuszczyn no chyba że Ph jest naprawdę bardzo niskie

Opublikowano

Ja mam to samo.... Ręce mi opadają z tym rzepakiem. W następnym roku na bank już go nie będę siał. Ile można pryskać....U mnie rzepak przekwitł całkowicie już prawie i myślę czy pyrifos w dawce 1l załatwi te larwy. 

Opublikowano

u mnie grad był, czekam na komisję. 

Co do plonów to na pewno nie będą to jakieś super plony, myślę że tak 3-4 tony będą sypać te ładniejsze.

Opublikowano
9 minut temu, XTRO napisał:

u mnie grad był, czekam na komisję. 

Co do plonów to na pewno nie będą to jakieś super plony, myślę że tak 3-4 tony będą sypać te ładniejsze.

Kpisz? Na 4 tony dzisiaj sie z Toba zamieniam i skrzynkę wódki dokładam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v