Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u nas na cięższych ziemiach (rędziny) /m/ lepsze i równiejsze wschody , na lekkich placowo bardzo rzadko pomimo tego że siew ok 60 roślin /m2 wzeszło ok 20-30 zaskorupienia raczej brak

Opublikowano

10 ha popryskałem jak rzepak miał 1-2 liście, reszta zrobiona przy 2-3 liściach.

W tym roku Digator, pierwszym razem poszło 0,5l/ha później 0,55

Dzieki za info . U mnie dzisiaj 2 lisc wylazł...

Ale strasznie w łodygę idzie....chyba przez te deszcze.. ;)

Z opryskiem na razie marzenia. Leje...i konca nie widać.

Opublikowano

Ale jak przed wschodowo? I ile PMM. Muszę coś szukać salse wycofali a świrzepa rośnie:(

Opublikowano

wschody kiepskie bo głęboko zasiane kolega siał z wirówką i redlice samym ciężarem za głęboko szly ładnie wygląda ale teraz płacz u mnie siany 2 dni później i elegancko wzeszło tfu ftu żeby nie zapeszyć. na lekkich glebach jest gorzej bo gleba się pozasklepiała ale rzepak radzi sobie o ile nie za głęboko zasiany u mnie już dwie działki najprawdopodobniej do przesiania ale poczekam . co do commandu to truje rzepak bo za dużo wilgoci i to widać a jeszcze fiu...ek dodałem adiuwantu doglebowego. dwie działki mam nie pryskane to wygląda zdrowo- za pogodą nie trafisz....

Opublikowano

Ile dałeś commandu? Bo zboże będzie sie z nim męczyło, chyba że dawka niska.

Fajna opcja z tą PMM, mało kto stosuje, rejestacji nie ma a efekty dobre robi.

chlomazon 480g/l dawka 0.13/ha, gleby przepuszczalne, lekkie.

Opublikowano

ponawiam pytanie kolegów, czy jest coś po wschodowo na świerzepę, ognichę?

Obawiam się iż został tylko mróz.

Opublikowano

ponawiam pytanie kolegów, czy jest coś po wschodowo na świerzepę, ognichę?

Obawiam się iż został tylko mróz.

Został tylko mróz ,u mnie w zeszłym roku na jednej działce był problem i to duży właśnie ze świrzepą,zima ją załatwiła ,problem tylko w tym że jak jest bardzo gęsta to zagłusza rzepak i szyjka  się bardzo w rzepaku wyciąga,nie idzie w korzeń tylko szuka światła

Opublikowano

Panowie stosujecie caryx z jakimś innym środkiem typu tebu? U nas cały czas wilgoć i pada i pada... presja chorob na pewno będzie większa.
W jakich proporcjach ew stosować takie mieszanki?
Zawsze skracam caryxem 1l/ha.
Jak wy planujecie skracać?

Opublikowano

czy caryx miesza się z pantera 040 ec ? Czy lepiej samosiewy oddzielnie kasować? W jakiej fazie powinien być rzepak żeby dać pełną dawkę na raz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v